Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 19:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 00:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да прав си teodor_g, потърсих таблицата по която се подведох и аз, но като не я намерих се посъветвах с уикипедията 77,1 C" другото което ме накара да и повярваме че в Технология на високо алкохолните напитки дават за етилацетата по висок коефициент на изпарение от етанола при различни концентрации на етанола в течната фаза при дестилация за това и концентрацията му в първака е по голяма.
Етилацетата се получава от взаимодеиствие на етил и оцетна киселина. Неотрализацията му става с NaOH /сода каустик/ получава се етил и натриевацетат wiki

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Всъщност, налягането на парите е основния фактор. При 20°С и атмосферно налягане 760 mmHg, налягането на парите на водата е ~17.5 mmHg, на етиловия алкохол ~44 mmHg, на етилацетата ~73 mmHg. Това именно ни дава възможност да ги разделяме чрез дестилация/ректификация. Но според мен е малко под въпрос ефективността на статичното отлежаване в отворен съд и голяма контактна пов-ст на течността с околния въздух предвид пренебрежимо малката концентрация на етилацетата в сравнение с етиловия алкохол, както донякъде и разликата в плътностите (вода ~998, етилацетат ~901, етилов алкохол ~789 kg/m3).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 20:12 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1117
Местожителство: Дупница
teodor_g написа:
Всъщност, налягането на парите е основния фактор. При 20°С и атмосферно налягане 760 mmHg, налягането на парите на водата е ~17.5 mmHg, на етиловия алкохол ~44 mmHg, на етилацетата ~73 mmHg. Това именно ни дава възможност да ги разделяме чрез дестилация/ректификация. Но според мен е малко под въпрос ефективността на статичното отлежаване в отворен съд и голяма контактна пов-ст на течността с околния въздух предвид пренебрежимо малката концентрация на етилацетата в сравнение с етиловия алкохол, както донякъде и разликата в плътностите (вода ~998, етилацетат ~901, етилов алкохол ~789 kg/m3).

:respekt:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
teodor_g написа:
Всъщност, налягането на парите е основния фактор...

Те на това му се вика "чирак"! :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
paro_k написа:
teodor_g написа:
Всъщност, налягането на парите е основния фактор...

Те на това му се вика "чирак"! :respekt:

Колега, дали не се подвеждате по автоматичните рангове на този форум ;)
Бихте ли изяснили позицията си ? Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
teodor_g написа:
Колега, дали не се подвеждате по автоматичните рангове на този форум ;)
Бихте ли изяснили позицията си ? Благодаря.

Позволих си да иронизирам точно автоматичните рангове.
Харесва ми мнението ви и се радвам, че се присъединяват хора като вас!
Съжалявам, че не съм се изказал разбираемо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Ясно. Значи всичко е ОК. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2011, 10:38 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
За Петьо и всички останали - етилацетата не е вреден, а полезен! Притежава приятен плодов аромат и омекотява ракията, лошото е, че излиза заедно с алдехидите, които имат остър аромат и парлив вкус. Когато ракията отлежава в буре, през порите на дървесината влиза кислород, който окислява алдехидите и тя омеква, затова когато нямате буре е хубаво да пуснете малко въздух с помпа за аквариум или да я повъртите с центробежна помпа в съда, но да е от неръждавейка помпата! Така алдехидите се окисляват до киселини и при по-дълго съхранение се естерифицитат с етанола до съответните етилови естери, всички те са с приятен аромат, ето защо е хубаво материала да е малко кисел при варенето и то да става бавно, освен това някой от киселините влизат в дестилата и се естерифицират по-късно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, koinov_65 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима