Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 08:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Здравейте колеги и поздравления за чудесния форум,аз съм пресен както във форума така и в производството на ракия :)
Миналия уикенд си сварих първата ракия в живота,според мен стана много добре ароматите са чудесни и всичко е О.К. но... и тук започват неизвестните :?
Имам около 30л.преварка от грозде и сини сливи смесена,която е в пластмасови туби от мин.вода,градуса не го знам колко е защото спиртомера не я лови.Въпроса ми е как става самото отлежаване,разрежда се ракията до желания градус и се оставя да отлежи или преди да я разредя с вода да я оставя за месец два да си почине и тогава да я разреждам?
Приготвил съм една голяма стъкленица за въпросното отлежаване но не знам с какво да я пълня :nixweiss:
Тук прочетох че е хубаво да отлежава в отворени съдове,но ако я оставя отворена няма ли да изветрее :nixweiss:
И последно от къде се купува този дъбов чипс ? :sauf:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Това дали да отлежава разредена или не е спорен въпрос. При различната концентрация на алкохол различни вещества се екстрахират. Раязличните производители на уиски и коняк държат десвтилата при различни концентрации. Щом спиртомера не хваща алкохолният процент то сигурно е от българските градиран до 60% алкохол. Тази концентрация е висока, ако отлежава така с дъбов чипс при разреждането трябва да се внимава, защото дори и при разреждане с дестилирана вода ако се разреди на веднъж има опасност да помътнее. Като съвет разреди я на 55% сложи дъбов чипс 3-4 гр на литър. При разреждането пак трябва да се внимава трябва да се разреди на два три пъти като се оставя да почине два три дни. Друг вариянт е да я разредиш на 45% алкохол пак на няколко сстъпки и така да отлежава. Дъбов чипс по агро аптеките или поръчка по интернет.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 16 Ное 2010, 09:55, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 10:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
По-добре е да отлежи преди разреждането. Така и чипсът отдава по-добре вкуса си. Не се притеснявай за изветряването. Пълни съда до 2/3, така че повърхностната площ да е максимална. Поне три седмици затваряй гърлото с тензух, за да могат парите да излизат свободно.

За да не помътнява при разреждането, гледай и дестилатът и водата да са затоплени. Ползвай дестилирана или дейонизирана вода. Сипвай бавно и бъркай интензивно. Ако въпреки това помътнее, не е болка за умирачка - вкусът няма да стане по-лош. Ако все пак ти е важна бистротата, потърси във форума за "студена филтрация" - ще стане кристал :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 10:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Аз дъбов чипс си поръчах днес от интернет,френски леко изпечен.Освен да го изваря за 4-5мин.във вода и после да го изплакна със студена какво още трябва да се направи с него за да даде максимум аромат и цвят?
А за разреждането съм си взел мин.вода Горна баня,дестилирана неможах да намеря никъде :nixweiss:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Би трябва ло да е обработен. Спази само количествата в описанието. Това за изваряне печене и изкисване се прави ако си правиш в домашни условия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Благодаря ви колеги,дано да стане както трябва и да се спази правилото за " късмета на начинаещия" ;)

А като започна да я разреждам,ако правилно съм разбрал трябва да я налея в голям съд всичката и да разредя до 55% да я оставя да почине ден-два и пак до 45% и тогава да слагам чипса и да отлежава вече 1,2,3 и тн. месеца?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2010, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
моята я разреждам след 4-5 дни с двоен дестилат вода до 55%.Слагам и десетина клечки от сърцевината на изсъхнала черница и ги държа 3 седмици. Става много мека и пивка , а на цвят J.D пасти да яде.Уточнявам че метила е отстранен по време на дестилата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2010, 21:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
какъв е този двоен дестилат вода?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 01:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
ilu6a написа:
какъв е този двоен дестилат вода?

Един път пита :lol:
съжалявам за офф-топика!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 16:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Нямам спомен да съм питал за двоен дестилат вода...а и търсачката не казва различно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Аз направих следното,вчера налях ракията в голям съд измерих я със спиртомер и ми показа около 60 градуса.
Предварително около две седмици стоя долу в избата в туби от мин.вода с товорени капачки,бях взел една туба Горна Баня за разреждане която стоя и тя долу в избата за да е с еднаква температура като ракията.
Започнах да наливам по-малко вода в ракията и да разбърквам енергично докато не падна на 55 градуса,след това и сложих около 100гр.дъбов чипс да кисне в нея като почти моментално чипса започна да я оцветява в цвят " виски-уиски".Сега съм я оставил в отворвния съд да почива като съм го завил отгоре с една памучна покривка (едвам я измолих от жената).След седмица ще я разредя до 47-48 градуса и я наливам в стъклени ботилки да си почива още месец два и после :zauf2:
Искам да отбележа че ракията не се размъти след разреждането с Горнобанската вода,оже би защото и ракията и водата бяха с еднаква температура при смесването.Сега до окончателното разреждане след седмица всяка вечер я разбърквам по-около 5 минути в отворения съд. Всичко това става с около 30 литра ракия на 60 градуса до 55 градуса налях около 3 литра вода.Надявам се до 47-48 градуса да хване още толкова вода.
Резултата който гоня е около 40 литра 45-46 градусова ракийка. :sauf: :sauf: :sauf:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Продаваната в търг.мрежа горнобанска е с доста по-ниска минерализация, около 160 мг/л, докато останалите са около 260. Все пак с дест.вода е по-добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
В случая не толкова температурата, колкото минерализацията на водата играе роля. Колегата teodor_g го спомена съвсем на място. Не случайно при липса на дестилирана вода и Горна баня става. Розовия Девин също е вариант, той до колкото си спомням имаше около 80 мг/л обща минерализация.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
NB! Спиртомерите са тарирани за 20°С.
В една добра изба температурата е 8-12°С. Примерно, измерен 41° на ракията при 11°С отговаря на 45° @ 20°С, т.е. 4° разлика спрямо стандарта.
Прикачени файлове:
correctiontable.rar


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 23:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ОК-таблицата е супер,но не за това иде реч.
Дестилирана вода има навсякъде...от 50ст до 1 лв...а на едно място бях казал ,че мога да помогна с дестилирана вода на всички които са ,или около ,или дойдат до София...
Без пари естествено .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима