Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 17 Дек 2017, 17:54 Дата и час: 17 Дек 2017, 17:54

Часова зона: Европа/София




 [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2010, 06:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 787
Местожителство: Горна Оряховица
Forski внимавай със чипса той не е изтощен и бързо ще даде вкусови качества.Опитвай ако ще и всеки ден и щом ти хареса отстрани чипса.Има вероятност при дълго стоене с чипс цвета да стане като на коняк и уиски а дъба да маскира ароматите и да стане натрапчив.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2010, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Проверявам колега,но аз чипса го сложих в неделя и е стоял всичко на всичко два дни в ракията.Довечера ще дегостирам пак и ще видим на къде отиват нещата.Все още обаче има доста силен аромат на прясна ракия,а моята цел е да омекне максимално и да се топи в устата като захарен памук,че сме само състезатели и ни трябва качествено гориво ;) :saufen: ;)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2010, 10:19 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2010, 13:16
Мнения: 10
Местожителство: Варна
teodor_g написа:
Продаваната в търг.мрежа горнобанска е с доста по-ниска минерализация, около 160 мг/л, докато останалите са около 260. Все пак с дест.вода е по-добре.


С дестилирана вода е по-добре, но за който е трудно да намери или е далеч от София и от илюша съответно - в Кауфланд продават трапезна вода San Terra с обща минерализация под 50 мг/л на цена 1.62 лв за 11 л.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2010, 17:28 
Offline

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:10
Мнения: 32
SiteAdmin написа:
По-добре е да отлежи преди разреждането. Така и чипсът отдава по-добре вкуса си. Не се притеснявай за изветряването. Пълни съда до 2/3, така че повърхностната площ да е максимална. Поне три седмици затваряй гърлото с тензух, за да могат парите да излизат свободно.

За да не помътнява при разреждането, гледай и дестилатът и водата да са затоплени. Ползвай дестилирана или дейонизирана вода. Сипвай бавно и бъркай интензивно. Ако въпреки това помътнее, не е болка за умирачка - вкусът няма да стане по-лош. Ако все пак ти е важна бистротата, потърси във форума за "студена филтрация" - ще стане кристал :)

Търсих "студена филтрация" и не намерих нищо...може ли линк... :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2010, 17:43 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1933
Местожителство: София
viewtopic.php?p=2464#p2464

С охлаждането до -5°C по-трудноразтворимите съставки излизат от разтвора и могат да се филтрират - при нормална температура мътността вече няма да може да се появява.

Затова и ракията се градира затоплена, за да се намали шанса за поява на помътнявания при разреждането на спирта.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2010, 18:47 
Offline

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:10
Мнения: 32
Благодаря.
Разреждах с горнобанска(от извора),бавно,с паузи,бъркане,но се получи леко помътняване.
Ще пробвам с изстудяването.Филтърната хартия за шварц кафе ли е?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2010, 09:39 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1933
Местожителство: София
Филтрите за кафе идват малко едропорести, но не пречи да опиташ. Иначе виж в магазините за химическа стъклария.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 11:30 
Offline

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:10
Мнения: 32
Затова и ракията се градира затоплена,


При разреждане на 30л ракия с 10 л вода(примерно),как и с какво ще ги затоплиш и до колко градуса? :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 18:18 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1933
Местожителство: София
Обикновено градирам на по-малки порции - наточвам 7-8 литра в една 16-литрова тенджера и затоплям до към 30-40°C. Направи си сметките и измерванията докато е със стайна температура, защото топлата ракия иска корекция на показанията на спиртомера и ако нямаш корекционната табличка, ще сбъркаш. Май Петьо вече я беше публикувал тук...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2010, 11:03
Мнения: 5
Привет на колегите.Имам притеснение от един надпис на опаковката на дъбов чипс(български)......!!!.ДА НЕ СЕ ПОЛЗВА ПРИ ПЛОДОВИ РАКИИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ПЕКТИН !!! Та мисълта ми е да не би да има някаква нежелана реакция между дъба и пектина и да получа някаква кофти ракия накрая.Ракията ми е от ябълки с лек аромат ,но искам и малко цвят да и вкарам.Ако има някой,който да знае защо не се слага чипс на плодовите ракии да пише :prost: ПОЗДРАВИ


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги имам следното питане,ракията я бутилирах миналата седмица обаче май искам да я върна в общия съд и да отлежи още малко с дъбовия чипс.Ракията стоя с чипса около 10 дена и се оцвети както трябва но още има малко остър вкус,та проблем ли ще е да я сипя пак в големия съд и да и сложа чипса да постои още 10-на дена и пак да я бутилирам в стъклените шишета?
Като я разреждах на стайна температура около 22 градуса в стаята единия спиртомер ми показа 46,а другия 48 градуса.Оставих я така и сега май е малко силна,и незнам да я разреждам ли още или да я оставя както си е в момента? С колко градуса евентуално ще падне след време 1,2-ва,3-ри за да знам дали да я разреждам още или не ?Цета е да стане около 43-44 градуса :lab:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 14:10 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1933
Местожителство: София
ZARAZENIAT написа:
ДА НЕ СЕ ПОЛЗВА ПРИ ПЛОДОВИ РАКИИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ПЕКТИН !!!

:? Пектин има в кашата, но не и в дестилата. Ракиите от богат на пектин плод имат повечко метанол, но какво влияние оказва това на чипса не зная... :nixweiss:

forski написа:
Ракията стоя с чипса около 10 дена

Голям си бързак :lol: Не припирай толкова - тая работа не става на бегом :warn:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Ами пусти мерак да си я подредя в редичка на рафтчето,ще и слагам пак чипса за още 10 дена да кисне и ще я разредя още малко да и падне градуса :lab:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Е пак бързаш. Поне два месеца да стой в отворен съд. Колкото повече престоява в отворен съд толкова по блага става. Аз я държа докато свърши избягвам да я затварям в бутилки. Като се оцвети махам треските или чипса.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 19:18 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6654
Местожителство: София
з пък това със стоенето на отворени съдове не го разбирам...и одобрявам

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Yulian Aleksandrov и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима