Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Защо :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 21:26 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ами просто не разбирам за какво се прави?От тази манипулация ,аз единствено виждам загуба на градуси...не ми се вярва окислителните процеси да са така интензивни както изпаряването на спирта ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз пък не съм забелязал освен от първоначалното падане на градуса първата седмица с около 2%ал. за тези 10 мецеца които стои в отворн съд да падне градуса е може да падне но не повече от 1%ал. Уточнявам че ракията не стой в отворена тенджера, стои в дамаджани или 10л. шишета от минерална вода пълни до скоса отворите им са закрити с пърцалче плат или хартия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 22:56 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ами тогава какъв е смисъла...няма голяма окислителна повърхност-какви процеси всъщност протичат?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Имали повърхност която има достъп до кислород следователно протичат окислителни процеци , за това и не пълня дамаджаните до горе за да имат максимална площ на контакт с въздуха. Отвореният съд помага да излезе и част от ниско кипящите компоненти, онази остра миризма на прясна ракия на какво се дължеше ...

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 06:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това за отворените съдове е защото не използваме класическите съдове то е бурета.Буретата дишат и казано на жаргон пият ракията 2-3% изчезват за година.Уилям Гладстон премиер-министър на UK е опростил тая загуба като "порция за ангелите" и не я облага с данък.Нашите дамажани и туби от минерална вода не дишат за това отвотени и закрити с марля за да има макар и малко изпарение и контакт с кослород от въздуха.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 08:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Mи незнам колеги,аз ракийката я държах 10 дена в един пластмасов 70 литров кош завит с една памучна покривка отгоре и градуса не мръдна.После я бутилирах обаче вчера пак я налях да постои ище 10 дена в отворяния съд,ще гледам сега дали ще и мръдне градуса.В момента е на 46 градуса по-моя спиртомер и не мисля да я разреждам повече.

Вие на колко градуса я оставята,чисто информативно питам ???

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 08:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
Ами просто не разбирам за какво се прави?От тази манипулация ,аз единствено виждам загуба на градуси...не ми се вярва окислителните процеси да са така интензивни както изпаряването на спирта ...

.....градуси и то какви,ракия 57% за 13 дни стана на 40%,както и около 0.600мл от количеството което бе 4л отидоха за бог да прости...така,че в отворен съд като тенджера,или голяма стъклена купа,просто няма никакъв смисъл,в дамаджана е добре,както го е описал Петьо,или бурето,което е наи доброто решение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 10:26 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Има разлика от обикновеното изпарение и загубите от бурето,в буретата (225л) се подържа 14-16mg/dm3 концентрация на кислород.Тия ниско кипящи фракции останали в дестилата като отношение към етила са пренебрежимо малки...тоест ще излети повече етил от колкото от тях...Да не говорим че окислителните процеси протичат по-добре при по-висок градус(за това дестилатите отлежават от 65%до 85%алк-при тях има МАХ екстракция на лигнин редуциращ захари,а фенолните в-ва са в по-малки количества)но при метода на отворените съдове като е така висок градуса загубите ще са видими!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Naskohondata1 написа:
.....градуси и то какви,ракия 57% за 13 дни стана на 40%,както и около 0.600мл от количеството което бе 4л отидоха за бог да прости...

Ако околната температура е повече от 35градуса Целзий ти вярвам,ако ли -не ........... :lachtot: ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
BREAKER написа:
Naskohondata1 написа:
.....градуси и то какви,ракия 57% за 13 дни стана на 40%,както и около 0.600мл от количеството което бе 4л отидоха за бог да прости...

Ако околната температура е повече от 35градуса Целзий ти вярвам,ако ли -не ........... :lachtot: ;)

Breaker,ако ли не,какво?...температурата беше 21 градуса,другата ракия в 3л стъклени шишета е паднала с 1 градус,спиртомера ми е отличен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 18:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Naskohondata1 написа:
BREAKER написа:
Naskohondata1 написа:
.....градуси и то какви,ракия 57% за 13 дни стана на 40%,както и около 0.600мл от количеството което бе 4л отидоха за бог да прости...

Ако околната температура е повече от 35градуса Целзий ти вярвам,ако ли -не ........... :lachtot: ;)

Breaker,ако ли не,какво?...температурата беше 21 градуса,другата ракия в 3л стъклени шишета е паднала с 1 градус,спиртомера ми е отличен

Ами то изпарението освен от температурата зависи и от повърхността - разликата между гърлото на бутилка и тенджерата е очебийна ! :klugscheisser:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 19:10 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
аа в случая и от концентрацията на етанол...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
аа в случая и от концентрацията на етанол...

Никога не съм бил привърженик на отворените съдове


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
някой има ли опит с чист кислород или помпичка за рибки?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bar_n, ilu6a и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима