Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Днес проверих ракията ми една част стои в кег от кола другата в 35л. тенджара с открехната капак е какъв е резултата преди три седмици налях ракията с градус 72%ал. в кега от кола измерих 71%ал. а в тенджарата 69%ал. от тенджарата бая ангелчета са си сръбнали. :lachtot: е затворих капака.
GEOSTAZA има направени проби с вибратор за аквариум виж тук

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
petiomalchev написа:
Днес проверих ракията ми една част стои в кег от кола другата в 35л. тенджара с открехната капак е какъв е резултата преди три седмици налях ракията с градус 72%ал. в кега от кола измерих 71%ал. а в тенджарата 69%ал. от тенджарата бая ангелчета са си сръбнали. :lachtot: е затворих капака.
GEOSTAZA има направени проби с вибратор за аквариум виж тук

:gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Днес проверих ракията ми една част стои в кег от кола другата в 35л. тенджара с открехната капак е какъв е резултата преди три седмици налях ракията с градус 72%ал. в кега от кола измерих 71%ал. а в тенджарата 69%ал. от тенджарата бая ангелчета са си сръбнали. :lachtot: е затворих капака.
GEOSTAZA има направени проби с вибратор за аквариум виж тук

....открехнат капак....без капак,ще си скубеше косите :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз пакси ги скубя, направих преварка на ракията като рандеман излезе всичко точно НО какво пише по книгите концентрацията на материала за преварка не трябва да бъде повече от 20-25%ал. аз какво направих материала в казана беше с концснтрация 35%ал. За втора преварка заложих ракия с лек мускатов аромат /варена със сухи джибри от второ вино от варненски мискет/, също така в казана за втората преварка за разредител сложих и второто вино от варненски мискет е и кво нищо сега ракията е мека пивка ама ми удря на тиква, къде избяга мускатовия аромат. Еми такъв съм, за да съм сигурен в нещо трябва да пробвам. Явно поради високия градус на ракията която тече около 20л на 80%ал. измени аромата в друга посока. Не че не е приятен аромата ама не напомня за мускатов.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2010, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Naskohondata1 написа:
BREAKER написа:
Naskohondata1 написа:
.....градуси и то какви,ракия 57% за 13 дни стана на 40%,както и около 0.600мл от количеството което бе 4л отидоха за бог да прости...

Ако околната температура е повече от 35градуса Целзий ти вярвам,ако ли -не ........... :lachtot: ;)

Breaker,ако ли не,какво?...температурата беше 21 градуса,другата ракия в 3л стъклени шишета е паднала с 1 градус,спиртомера ми е отличен

Ти искаш да повярвам че ще ти даде такава фира на градуси и количество!!!,не-немога.
Поста ти прилича на изказване на рибар или авджия след 4-5 питиета. :lachtot:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2010, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
BREAKER написа:
Naskohondata1 написа:
BREAKER написа:
Naskohondata1 написа:
.....градуси и то какви,ракия 57% за 13 дни стана на 40%,както и около 0.600мл от количеството което бе 4л отидоха за бог да прости...

Ако околната температура е повече от 35градуса Целзий ти вярвам,ако ли -не ........... :lachtot: ;)

Breaker,ако ли не,какво?...температурата беше 21 градуса,другата ракия в 3л стъклени шишета е паднала с 1 градус,спиртомера ми е отличен

Ти искаш да повярвам че ще ти даде такава фира на градуси и количество!!!,не-немога.
Поста ти прилича на изказване на рибар или авджия след 4-5 питиета. :lachtot:

единственият начин да повярваш е,...като сам опиташ,с чиста мускатова прясна ракия(не джиброва)на 57% Стояла в тенджера покрита стензух,точно 4л за 13 дни..след това ще останеш като гръмнат,и честно да споделиш и ...опровержение на казаното по горе от теб.сега е само моята дума срещу твоята.наздраве :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2010, 14:38
Мнения: 3
forski написа:
Здравейте колеги и поздравления за чудесния форум,аз съм пресен както във форума така и в производството на ракия :)
Миналия уикенд си сварих първата ракия в живота,според мен стана много добре ароматите са чудесни и всичко е О.К. но... и тук започват неизвестните :?
Имам около 30л.преварка от грозде и сини сливи смесена,която е в пластмасови туби от мин.вода,градуса не го знам колко е защото спиртомера не я лови.Въпроса ми е как става самото отлежаване,разрежда се ракията до желания градус и се оставя да отлежи или преди да я разредя с вода да я оставя за месец два да си почине и тогава да я разреждам?
Приготвил съм една голяма стъкленица за въпросното отлежаване но не знам с какво да я пълня :nixweiss:
Тук прочетох че е хубаво да отлежава в отворени съдове,но ако я оставя отворена няма ли да изветрее :nixweiss:
И последно от къде се купува този дъбов чипс ? :sauf:

priqtelu i az bqh kato tebe
s kakwoto si pojelae6 s takowa no dyrwesinata trqbwa da e syrcewinata na dyrwoto i da e suha
posle q kisne6 2 dena wyw studena woda
i togawa slaga6 w rakiqta
posle kolkoto i da sto ne potamnqwa powe4e ot kolkoto e neobhodimo i ne wgor4awa
az polzwam 4ere6a i akaciq
kolko sa po na sirno nacepeni kle4kite tolkowa po hubawo no ne se su6at wyw furnata gubi6 aromata



Модератор:
КИРИЛИЦА!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 16:46 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
petiomalchev - не съм много голям спец във високо алкохолните напитки,но ако търсиш аромат в 80 р. ракия ми се струва че няма да го намериш. дано след като разредиш до 42- 44 гр ракията да придобие приятен аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Общо хармана излезе на 72%ал. това е че като разредих половин литър на 42%ал. за проба при дегостацията не ми хареса.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Дестилирахме тамянката. Май е по-добре от мускатова. Ароматът е подобен, но по-загладен, по-благороден. И сега...ме е шубе да не го загубя. Вариантите за стареене са:
- Изтощено буре, в което сега лежи мускатова.
- Стареене с дъбов чипс, аериране, евентуално ултразвук.
Дестилатът е от тарелкова колона на 65%alc
А може да има и други тарикатлъци :?
Моля за акъл :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Тамянка - мускато бианко, - бял мускат. Различен аромат но все е мускат, друг е въпроса как дефинираш мускатовия аромат, защото и от варненски мискет се получава добре, но определено не наподобява аромата като на мускат о'тонел.
Моето мнение е за изтощеното буре за няколко месеца така както е неразредена. Да не отива до година обаче, ако не е много изтощено, защото леко ще си загуби аромата и може леко да бие на дъска, което при този сорт ракия за мен е нежелано.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 15:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Точно така, като кажем мускатова, подразбираме мускат отонел, а тамянката и тя е мускатова. Исках да кажа, че аромата на тамянката (мускат блан) повече ми харесва от мускат отонел.
Бурето сега прави 3 г, като за последно в него отлежава ракия от мускат отонел. Май бурето е по-добрия вариант.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Буре на 3 г. повече бих го окачествил като ново, отколкото като изтощено. Слагаш го за 3-4 месеца и после пробваш дали ти харесва. Аз сега вадя една от миналата година - не съм вярвал че зеленият димят така ще повлияе - такъв ванилов аромат, чудо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 00:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Прав си, Нанков. Държах ракия от мускат отонел за цяла година във въпросното буре. Днес я преместих в бутилки. Ароматът силно е намалял, но на мен пък така повече ми харесва, то иначе като парфюм :lol:. Оцветяването е малко по-бледо, в сравнение с чисто ново буре. Но нарочно бях я сложил на 46%алк. Паднала е на 45. Ама пък блага, мека. За 100 л около 7 л са сръбнали ангелчетата, не е ли много за ползвано буре :? . В същото време от 10 л буре, където дестилатът е на 70%алк загубите са 0,6 л :nixweiss:.
Да, трябва да се следи. Може би 5-6 месеца на 65%алк ще е оптималното в случая :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Тази година понеже ни обрули град, реколтата беше много слаба! Както и да е, добре че имах от миналата година патоки и едни стари ракий които трябваше да преварям. Всичко на всичко събрах около 40л. ракия с общ градус 63 :)
Тази година си поръчах два вида чипс, американски средо печен който отдава вкус на ванилия и френски който отдава вкус на карамел.
За американския доста се чудех защото не знаех как точно ще си пасне този ванилов вкус със карамела и вкуса на гроздовия материал. По-принцип се опитвам да си закарам вкусът на ракията малко повече към конячните питиета от колкото да я оставя с традиционния вкус като я оцветя само с черничеви клечки да речем. Та, количеството чипс беше в пропорция 0,100гр. френски(карамел) и 0,50гр. хамерикански(ванилия) на 40л. ракия! След две седмици киснене и аериране в бидон покрит само с една хавлиена кърпа отгоре резултата е следния:
първо, нямам загуба на градуси, пак показва 63
второ, наистина ракията има една ванилова опашка, която се усеща в носоглътката след като вече сме преглътнали. Тук мога да кажа че това количество от 0,50грама според мен поне е много, защото вкусът е силно изразен.
Моята цел беше да загатна за него на фона на по-силния карамелов вкус от другия вид чипс. Надявам се след разреждане този аромат да бъде малко притъпен. Сега съм накиснал в една туба 3л. от същата ракия с 0,50гр. стафиди за проба, мислех да сложа около 0,200гр. стафиди в цялото количество но предпочетох първо да направя проба и след това да действам радикално :) За момента многа да кажа че който е любител на по-сладникавите питиета от рода на Метакса и разните му други коняци и брендита може да опита и въпросния американски дъбов чипс НО знайте че аромата който освобождава е силен, така че внимавайте с количеството. След десетина дена като извадя стафидите ще пиша и там какво се е получило ;)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима