Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 21:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2010, 21:00
Мнения: 3
Здравейте. Имам следният проблем: Варих ракия на един обществен казан, но ми се наложи да свърша друга работа и за известно време оставих един познат да стои при казана като му обясних да отдели 1-2 литра първак. Когато се върнах ракията беше потекла, но се оказа че той е забравил да отдели първака а се бяха събрали около 20 литра. Та въпроса ми е дали става сега ракията за пиене и ако не, какво трябва да се направи... После събрах още 20 литра... дали ако я смеся с другите 20, които са с първака ще се подобри положението... Ракията е от грозде, като джибрата е била с чепките (виждам че има значение тъй като заради тях се получава повече метил). Моля някой да помага тъй като утре имам възможност да я преваря ако се налага.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 21:52 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Преварявай,но разреди с вода до поне 30гр.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2010, 21:00
Мнения: 3
А без преваряване някакъв вариант? :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 22:57 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
лично аз не знам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2010, 21:00
Мнения: 3
Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2010, 10:16 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
RakiaPower написа:
Благодаря.

И като преваряваш да не забравиш да махнеш първака !!! :klugscheisser:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
ilu6a написа:
Преварявай,но разреди с вода до поне 30гр.

защо се разрежда до 30гр. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
GEOSTAZA написа:
защо се разрежда до 30гр. :nixweiss:
Една от причините е да се избегне получаването на твърде силна ракия след преварката. Друга причина според мен е технологичното удобство на по-бавното, респ. по-добре контролирано разделяне на първак/ракия/патоки при дестилацията, особено при казани на гориво дърва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 20:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
и безопастноста..не не последно място!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 07:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Разреждането при преварка се прави заради изброените по горе доводи но и заради онечистванията.
Ако 40% дестрилат бъде подложен на дестилация то в крайна сметка ще получиш 60 % дестилат и ако него го подложиш на дестилация може и да стигнеш до 80% дестилат и т.н..Когато разредиш примерно 80% дестилат то в напитката ще има онечистванията които са били в началния 40% дестилат.Когато разредиш 40% дестилат до 25 % и го подложиш на повторна дестилация при спазване на правилата отделяне на първак ,средна фракция и паток то голяма част от онечистванията отиват в първака,патока и винасата.Именно това разреждане кара онечистванията да останат в остатъка след дестилация (става въпрос за по високо кипящите).
Това е описано на страниците на прагматехник но не се отварят.
:prost: :zauf2: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 07:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
След фала който направих тази година мисля че не бих разредил материала за преварка повече от 25%.
При първата преварка варих само сока от джибра от димят с суха джибра от второ вино варненски мискет получи се ракия с лек мускатов аромат. Преварих я с второто вино от варненски мискет, за получаване на по силен мискетов аромат. След като налях всичко в казана и добавих вода измерих алкохолният градус със спиртомер показа 35%ал. Мускатовият аромат се промени. :datz:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ss101 и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима