Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2010, 12:34 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Ракията е от тази година, сливова, не е преварявана. За оцветяване около 1-2 седмици в нея стояха сушени сливи. Сега при по-голямо охлаждане (в камерата) в нея се получават едни малки "парцалчета", които при слабо загряване изчезват.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2010, 12:59 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Това е нормално и не трябва да те притеснява. В ракията има разтворени етерични масла, които при ниска температура се отделят. Щом при нормална температура е бистра, не се коси.

Ако пък не ти се оставя така, филтрирай я през филтърна хартия, докато е студена, да кажем при -5°C.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2010, 18:49 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
И аз имах някаква съмнения, че проблема е подобен, но си е друго да го чуеш от СайтАдмина :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 13:51 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
И не само, по вероятно е да е парафин от киснатите сливи, поречето плодове са покрити с парафин за предпазване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 15:00 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2010, 00:54
Мнения: 29
привет колега случвало ми се е същия проблем но при дюлев материял и/ не само/ аз мисля също ,че се дължи на етеричните масла в самите плодове , също е възможно казаното от 'alambik' :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 21:20 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Ако има някакво значение, сушените сливи са домашни - т.е. не сме ги мазали с парафин. Виж ако си има естествен... Но ако е парафин ще изчезва ли при 10-15 грдуса температура?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 21:43 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Естествен е. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 21:59 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
А лекарство за болката? (т.е. как да се отърва от парцалките?)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 22:04 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
rosbal написа:
А лекарство за болката? (т.е. как да се отърва от парцалките?)

Ами може да я охладиш колкото се може повече под температурата при която се появяват "парцалките" и да я филтрираш - това е най-лесния метод !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Пък може и да я превариш след прецеждането.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2011, 16:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
rosbal написа:
Ракията е от тази година, сливова, не е преварявана. За оцветяване около 1-2 седмици в нея стояха сушени сливи. Сега при по-голямо охлаждане (в камерата) в нея се получават едни малки "парцалчета", които при слабо загряване изчезват.

Тая работа се е случвала и на мен.Защото е бях разредил по погрешка на 34 градуса и като е сложих в камерата се поевиха тези парцалчета.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима