Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Източих виното, ще пека ракия, сложил съм вода за да не изсъхват джибрите, ще сложа и малко захар.... та въпроса ми е трябва ли да се чака да ферментира или може веднага след слагането на захарта и водата да се пече ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
valerko написа:
...ще пека ракия...
Човеколюбиво и богоугодно решение !
valerko написа:
.. или може веднага след слагането на захарта и водата да се пече ракията?
:) може, но не е препоръчително, язък за захарта.
valerko написа:
...трябва ли да се чака да ферментира ...
Да, и то не само да се седи и чака, а да се подпомогне. Винени дрожди се продават на много места 10 гр. за 2-4 лв. Ще трябва също да се вдигне температурата на джибрите поне до 18-20°С, както и на помещението, в което са съдовете.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Valerko,ако искаш да добиеш малко повече ракия имай търпение и спази полезните за случая съвети.
Първо няколко въпроса:
1.Колко вода си налял?
2.Колко захар си сложил?
3. каква е температурата на жибрите?
4.Имаш ли под-ръка винарски дрожди,и активатор за дрожди?
Прпоръчвам да прочетеш:
viewtopic.php?f=7&t=515
viewtopic.php?f=10&t=362&hilit=%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE
Ако искаш направи следното ,купи дрожди и активатор.
Загрей вода и разтвори захарта в нея.Нека да е гореща така ще стоплиш жибрите и съда в който са нека да стане 25 градуса. (захар/вода 1/4 дори 1/4.5.)
Активирай дрождите и като се убедиш че температурата не е опасна за тях ги прибави при разбъркване.
Изолирай добре съда защото до колкото си спомням при теб с доста студено.
ако искаш се допитай на лични до petiomalchev него не го мързи да обяснява и преповтаря.
А ко не си сигурен в температурата,то е че може да се подържа в работни граници по добре не се захващай.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 20:10 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
valerko написа:
Източих виното, ще пека ракия, сложил съм вода за да не изсъхват джибрите, ще сложа и малко захар.... та въпроса ми е трябва ли да се чака да ферментира или може веднага след слагането на захарта и водата да се пече ракията?

Валерко ... Има толкова писано и по този въпрос . Защо не прочете поне малко от форума ?! Аз като търся съвет първо разглеждам форума , зада видя дали няма да намеря готов отговор . Вярно че за начинаещ е малко трудно да се ориентира , но ако не се постараеш и свикнеш да получаваш всички отговори наготово ще си останеш начинаещ завинаги !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 20:11 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Валерко ... Има толкова писано и по този въпрос . Защо не прочете поне малко от форума ?! Аз като търся съвет първо разглеждам форума , зада видя дали няма да намеря готов отговор . Вярно че за начинаещ е малко трудно да се ориентира , но ако не се постараеш и свикнеш да получаваш всички отговори наготово ще си останеш начинаещ завинаги !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Допълвам Cavhan.дрожди работещи в широки температурни граници


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
cavxan написа:
Valerko,ако искаш да добиеш малко повече ракия имай търпение и спази полезните за случая съвети.
Първо няколко въпроса:
1.Колко вода си налял?
2.Колко захар си сложил?
3. каква е температурата на жибрите?
4.Имаш ли под-ръка винарски дрожди,и активатор за дрожди?
Прпоръчвам да прочетеш:
viewtopic.php?f=7&t=515
viewtopic.php?f=10&t=362&hilit=%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE
Ако искаш направи следното ,купи дрожди и активатор.
Загрей вода и разтвори захарта в нея.Нека да е гореща така ще стоплиш жибрите и съда в който са нека да стане 25 градуса. (захар/вода 1/4 дори 1/4.5.)
Активирай дрождите и като се убедиш че температурата не е опасна за тях ги прибави при разбъркване.
Изолирай добре съда защото до колкото си спомням при теб с доста студено.
ако искаш се допитай на лични до petiomalchev него не го мързи да обяснява и преповтаря.
А ко не си сигурен в температурата,то е че може да се подържа в работни граници по добре не се захващай.
:prost: :sauf: :prost:


по т.1 и 2. Джибрите са около 60-70 кг. Мисля да долея 20-тина кила вода и 4-5 кила захар.
по т.3 Оф температуратааааа, температурата е сигурно не повече от 10-тина градуса. Няма как да я вдигна, освен завиване с черги, и сега впрочем е завит бидоньо.
по т.4 Дрожди и активатор задължително ще купя.

Аз хубаво ще загрея вода ще вдигна малко температурата ама това ще е за 2-3 часа, после всичко остава на самотек, пак ще изстине. Просто нямам възможност да съм около джибрите за да ги подгрявам. Дали да не ги оставя така до напролет като стане по-топло времето и тогава да действам с ракията, а?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 10:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
не се захващай...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
ilu6a написа:
не се захващай...


В смисъл...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 11:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
в най-прекия...4кг захар 60кг джибри...за 8л дестилат ,просто не си струва усилията...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
ilu6a написа:
в най-прекия...4кг захар 60кг джибри...за 8л дестилат ,просто не си струва усилията...


Ми не ми се изхвърля....8 кила 8 кила, а ич!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 12:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
много разправия...ако не можеш да подържаш температура -сулфитирай,затвори добре и остави за на пролет...като я държиш на студено.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима