Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2011, 09:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:27
Мнения: 8
ракията я пекох на 11.12.2010г. и на 15.12.2010г. я сложих в два бидона на,които съм сложил тензух.въпроса ми е колко време трябва да преседи в отворен съд?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2011, 13:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
viewtopic.php?p=8210#p8210
viewtopic.php?p=8439#p8439

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2011, 15:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Мисля, че ефектът на отворения съд не се дължи на изпарение, а на окисление. 2-4 седмици са добър срок.

ilu6a, виждам, че си скептик, но направи си експеримент - отлей едно шише и го затвори веднага след дестилацията, на останалата ракия осигури достъп на топлина и кислород. Разликата ще е осезаема.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2011, 18:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
SiteAdmin написа:
Мисля, че ефектът на отворения съд не се дължи на изпарение, а на окисление. 2-4 седмици са добър срок.

ilu6a, виждам, че си скептик, но направи си експеримент - отлей едно шише и го затвори веднага след дестилацията, на останалата ракия осигури достъп на топлина и кислород. Разликата ще е осезаема.

Доколкото разбирам скептицизма на ilu6a , а и аз мисля така , не е необходимо това да стане непременно в отворен съд! Окисление би могло да се извърши и в напълнени не догоре широки затворени съдове...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2011, 19:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
отговора е ДА и на двата последни поста...
позизцията ми е,че изпарението няма да повлияе на хим.състав на дестилата...а окисление така или иначе си има,особено ако се остави свободен обем в съда.
Апропо,имам идеални условия за провеждане на такъв опит...два еднакви съда ,дестилат с висок градус...само ,че не знам колко е времето което се препоръчна да стои отворен съда?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2011, 21:23 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Ами... на 20-ти януари ще ти дойдем на гости :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2011, 21:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
ААА чакай тогава бързо да сменям съдовете на 10 литрови!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 17:22 
Offline

Регистриран на: 02 Фев 2011, 16:07
Мнения: 2
За стареенето на ракията единствено важен е процесът на естерификация /осмоляване/, на който се дължи и хубавия аромат и мекотата.


Последна промяна academil на 04 Фев 2011, 09:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За коректноста на пробата мисля ще е най-удачно веднага след приключване на отделянето на средната фракция от общият харман да се налее в три бутилки от кока-кола по 2л. В първата да се напълни до горе и да се заттвори втората да се напълни до средата и да се затвори, а третата да се напълни до скоса и се остави отворена. След един месец да се измери алкохолният градус на трите, да се сравнят ароматите и накрая вкусвете.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 12:57 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Май ще послушам администратора за двете седмици.. От 15 дни държа ракийката /45л/ в отворен бидон с тензух отгоре :datz: . Снощи я измерих - от 55 градуса беше паднала на 52. Ще я остъклявам утре.
А съм ги държал по-рано поне месец....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 09:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Моята ракия стой от три седмици в бидон покрит с парче фибран и кърпа за ръце,количеството е около 65л. на 57 градуса.Сложил съм и 0.100гр. среднопечен чипс и я аерирам от време на време,за този период градуса си е същия.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 09:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
SiteAdmin написа:
Ами... на 20-ти януари ще ти дойдем на гости :lol:

Аз не съм забравил за експеримента...
една 5л бутилка плътно затворена с малко чипс...си стои без да е пипана,а другото количество седя къде повече къде по-малко отворено...отваряно и преливано)))но все още има 1-2 литра та могат да се проведат серия от дегустации :D
Единствения проблем че е джанкова...ама не съм сигурен дали е голям проблем...дет се вика ще пием с отвращение.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 16:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
ilu6a написа:
SiteAdmin написа:
Ами... на 20-ти януари ще ти дойдем на гости :lol:

Аз не съм забравил за експеримента...
една 5л бутилка плътно затворена с малко чипс...си стои без да е пипана,а другото количество седя къде повече къде по-малко отворено...отваряно и преливано)))но все още има 1-2 литра та могат да се проведат серия от дегустации :D
Единствения проблем че е джанкова...ама не съм сигурен дали е голям проблем...дет се вика ще пием с отвращение.

Че какво и е на джанковата, за мен стои на второ място след сливовата :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги я споделете опит че мен взе да ме тресе параноята,ракията ми стои от три седмици в отворен съд(бидон)
със 0.100гр дъбов чипс.Отвора на бидона е покрит почти целия с парче фибран като съм оставил съвсем малък процеп за контакт с кислород.За тези три седмици аерирах от време на време и всичко изглежда да е О.К. ракията си стои на 57 градуса както съм я налял,без загуби на градусите.Вчера реших да разредя един литър на 45 градуса за проба и честно да ви кажа все едно пия вода.Спиртомера показва 45 измерени на 20 градуса температура на течноста а като я пия не усещам почти никакъв градус.Тя хубаво да е омекнала в отворения съд ама чак пък толкова че почти да не се усеща :? :nixweiss:
Тази от бидона която е на 57 градуса се усеща като нормална ракия и спокойно може да се пие без разредител,а тази на 45 си е направо сок,това нормално ли е ?
Започва да припарва чак като си преглътнал,спиртомера е хубав и съм сигурен че мери точно,възможно ли е на 45 градуса да се усеща толкова меко?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Форски, ами какво да ти кажа...освен поздравления нищо друго не мога.Това е истинския алкохол, мек, приятен и нито ти гори устата нито гърлото а го усещаш в стомаха.Работата на хубавия алкохол е да ти базика рецепторите в устата и в носа а не да мирише на спирт и да ти пари на устните.
Просто не си свикнал на качествен алкохол.Живот и здраве просто от тук нататък често разреждай в една чашка по малко алкохол с повечко вода за да усещаш аромата от чипса и в момента в който вече ти хареса го вади и бутилирай.Съвета ми е след това да разредиш на 40% и въпреки че ще ти е нетипично слаб алкохол на вкус то той ще е това което трябва да бъде.
Ще ти дам пример как алкохол дестилиран от друг материал получен по друга технология като сипах на тъста директно от чучура на охладителя, човека каза "Мммм, много мек и приятен...", след 10 секунди вече търсеше къде е чешмата да пие вода и като му пуснах спиртомера в чашата показа 65 градуса.
Явно ферментацията и дестилацията са ти минали по всички правила и за това си получил един идеален дестилат какъвто рядко се среща при домашно производство.
Когато вече е готов алкохола и бутилираш много внимавай с консумацията, това че е толкова мек така ще те подведе че докато се усетиш и си под масата с омекнали капачки и бистър акъл но с невъзможност да се изправиш.Ако някой ден имаш възможност да си купиш или ти подарят бутилка Генфидих бил той и 12 годишен тогава ще разбереш за какво ти говоря.Винаги когато мина покрай такова уиски в магазина и сърцето ми подскача да извадя 50 кинта за бутилка но последващия удар зад врата от женска ръка ме връща в реалността.Аааа, някой ден ще си взема пак и ще си скатая шишенцето някъде в кухнята където жената най-малко пребивава :lol:
Истинския алкохол не мирише на спирт и не гори устата, веднъж пречупи ли ти се вкуса след това много пъти ще бъдеш недоволен от всяка една реколта която ще вадиш сравнявайки я с тази.
Питаш ли ме мен, имал съм шанса да опитвам наистина хубави и и качествени алкохоли като водка, уиски, ракия, коняк и вино, дори и джин който мразя в червата ми е харесвал и то точно благодарение на мекия вкус и това че влизат без да се усетиш.Е как обясни ми после да кажа с ръка на сърцето "Да, харесва ми" на нещо което дори и не се доближава до тях.Как да кажа че ми харесва Велики Преслав и Черноморско Злато след като съм опитвал Курвоазе?Е тук не говорим за Преслав и Злато от онези по няколко стотачки ама все пак...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Diakata, Milen22 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима