Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 17:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
Здравейте мераклий,чета форума от доста време и ползвам много от съветите и сега имам питане.Имам патоки 40л и искам да ги преваря с 10-15 кг сурови дюли поставени в чувал над дъното на казана,дюлите само ще ги нарежа,какво ще се получи,дали ракията ще се ароматизира?И друго от къде мога да намеря(купя) стафиди от мускатово или мискетово грозде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 18:05 
Offline

Регистриран на: 02 Фев 2011, 16:07
Мнения: 2
Стафидите трябва да са сушени по класическа технология - при висока скорост на въздуха и ниска температура. На пазара има сушени чрез химически десикатори, които нямат нищо общо със истинските стафиди. Всъщност на ЛС или на skype.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
valentor написа:
1.Имаш Дъбово буре
2.Изкесваш във вода Дъбовото буре =15 денЯ
3.Наливаш ракия
4.Чакаш 8-10-12-18 месца / по избор/
5.Пиеш СУПЕР качествена напитка


Напълно съм съгласен с колегата.Кадънската кълка не е за всеки вкус.На мен лично не ми харесва.Не бих казал също за дъбовото буре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Кьлката се слага при варенето на ракията!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 07:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
academil написа:
Стафидите трябва да са сушени по класическа технология - при висока скорост на въздуха и ниска температура. На пазара има сушени чрез химически десикатори, които нямат нищо общо със истинските стафиди. Всъщност на ЛС или на skype.

m.lukanov1951@abv.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 19:30 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2012, 20:14
Мнения: 10
Местожителство: Ловеч
Здравейте колеги,
Тъй като темата е : "рецепта за ароматизиране", рекох да споделя една , от която съм много доволен. Правих я предните три години подред, а пък за тази съм намислил да се пробвам с чипс.
И тъй..,така както ми я казаха:
30 бадема
30 ореха
30 кафени зърна
30 сушени сини сливи
1 пакетче ванилия,
това за 10 л ракия. Стои 30-60 дена, може да се поразклаща/обръща от време на време. Накрая се прецежда.
Първата година я направих така, но имаше твърде силен аромат (а и вкус) на сини сливи, ванилията - едва доловима и толкоз. Та, на следващата година лекинко я поизмених:
30 бадема
30 ореха
50-60 кафени зърна
10-12 сушени сини сливи
1 или 2 ванилии
От втората съм далеч по-доволен, но .. Въпрос на вкус (..казало кучето и си облизало за*ника :lab: )

_________________
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
А каква е ракията сливова или гроздова??

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 20:11 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2012, 20:14
Мнения: 10
Местожителство: Ловеч
Извинявам се, че не уточних :wallbash: .
Имах предвид гроздова ракия. Със сливова не съм пробвал, но предполагам също ще е хубава.
Забравих да добавя още, че най-приятното от всичко е ванилията, просто класика... Даже пробвах и с три пакетчета, но три вече са твърде много.
Също забравих да кажа, че наред с аромата и много лекото подслаждане от сливите, ракията добива и добър цвят. Дето де вика 3 в 1 :D

_________________
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 20:25 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Екзотика,сливи в гроздова ракия. :klatsch:

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
БАШ Майстора написа:
Здравейте колеги,
.....................
30 бадема
30 ореха
50-60 кафени зърна
10-12 сушени сини сливи
1 или 2 ванилии
От втората съм далеч по-доволен, но .. Въпрос на вкус (..казало кучето и си облизало за*ника :lab: )

Не разбрах, ракия ли си правил или пандишпан..... :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 20:46 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2012, 20:14
Мнения: 10
Местожителство: Ловеч
Както казах - въпрос на вкус. Някои слагат анасон на ракията си, но не на всеки му харесва. ;)

_________________
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Майтапа на страна, я кажи орехите и бадемите само ядките или цели ги слагаш,
щото наистина съм чувал че става нещо хубаво?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 21:19 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2012, 20:14
Мнения: 10
Местожителство: Ловеч
Е,е, само ядките, и на бадемите, и на орехите. Ако ти се занимава, може бадемите да ги начупиш .

_________________
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Темата почна да се променя в посока как се прави ошав :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 21:47 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2012, 20:14
Мнения: 10
Местожителство: Ловеч
А бе, май че почна да се променя в посока заяждане. Като не ти се пие ошав - не го прави.
Взех да съжалявам, че споделих...

_________________
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Milen22, nipresi, power4o_s и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима