Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2011, 21:57
Мнения: 26
Местожителство: Троян
ilu6a написа:
Ами аз бих ти препоръчал да я превариш разредена с 30-тина (или повече)литра вино...-колкото по-качествено ,толкова по-добре.

Мисля си, че ще бъде полезно за човека и да го информираш колко часа ще отнеме тази процедура. Може би правя нещата грешно, но преварка на ~90 л. @ 23-25° в обикновен казан ми отнема 6-8 часа... и то 'чиста' водо-алкохолна смес ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 22:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
52 часа направо...
до колкото си спомням твоя сайт...имаш понятие колко киловатчаса са необходими на 90л да се загреят да 80градуса...
За 4 часа мах..ще я дестилира спокойно в едни 150 литров казан... при това с замазването и т.н....
Какви са тия 8 часа...би ли пояснил защо ще се застои толкова?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2011, 21:57
Мнения: 26
Местожителство: Троян
ilu6a написа:
...би ли пояснил защо ще се застои толкова?
Утре ще си потърся тефтера и ще снимам няколко странички от това какво се е случвало на практика; около 1 час е само до завирането, поне при мен.
А иначе: 90 л @ 25об.% -> 90 l х 0.943 kg/l x 1.03 kcal/kg.deg x (87*-10) = 6731 kcal, прибл. 7.8 kWh
_____
* 87°С (86.7°C) - темп. на кипене при 21 мас.% в изх. водо-спиртна смес, прибл.равно на 25об.%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 06:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Найстина преварката отнема повече време, тази година като преварях 150л. материал стана на 35%ал. /ракия, вино и 20л. вода/ с подготовката ми отне повече от 12ч.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 09:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Никога подобна операция не ми е отнемала повече от 4-5 часа....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2011, 21:57
Мнения: 26
Местожителство: Троян
Наистина преваряваме около 8 часа (08:15 - 16:15), просто не можем да го докараме чувствително по-малко с казана на дядо ми, издухва пари при опит да се ускори дестилацията, не мога да дам понастоящем издържано обяснение защо, може би една от причините е, че охладителя не е серпентина, а цилиндър с диам. ~20 см и вис-на ~60 см с няколко 'тарелки' в него, перфорирани по метода чук/пирон ... всъщност, времето не е толкова от значение при положение, че ракията се получава много добра :prost:
Изображение

А сега по темата малко или повече - при липса на типичния за съответния плод аромат, ракията ако се наложи с билки ще се получи нелошо, т.е. ще става за пиене, но е въпрос на експеримент, за който при условията на разглеждания случай е трудно да се прогнозира със сигурност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 08:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a написа:
Никога подобна операция не ми е отнемала повече от 4-5 часа....

Е ама колко ракия вадиш след преварката, аз като преварях сложих материал от три казана и вино, да изчакаш да изтекът 60л. ракия колко време ще ти отнеме.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 09:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
petiomalchev написа:
ilu6a написа:
Никога подобна операция не ми е отнемала повече от 4-5 часа....

Е ама колко ракия вадиш след преварката, аз като преварях сложих материал от три казана и вино, да изчакаш да изтекът 60л. ракия колко време ще ти отнеме.


26-28 литра на 65%гр обикновено вадя след преварка-правил съм го само веднъж,аз не по принцип не преварявам...
Тук все пак става въпрос за подгряване на 100-тина литра материал...
час, час и нещо докато заври и към 3-4 часа дестилация...
Ако ти е добър охладителя може и да съкратиш още времето...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
ilu6a написа:
Никога подобна операция не ми е отнемала повече от 4-5 часа....

Съгласен съм .
Незнам какви тефтери гледате, но 5 часа е максимумът който а съм стигал някога . Вклюявам нехайството причинено от кюфтета + бира :? поне при мен е така. Последно преварях 40-50 литра с неизвестен градус грозданка със още 10-15 литра вода . След 5 часа вече събирах багажа . Това включва отваряне на казана, миене, насипване, затваряне, пекане на скара (до тук съм сам) и пиене на бира :)

Поздрави

п.п. извадих около 30 литра на 57 градуса мисля . но това са 2 кофи те изтичат бързо .. Друг е въпроса дали искате да разредите с парцуца до желаният градус. Е тогава се отичат нещата ...

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да казани всякъкви резултати различни. При мен серпентината е 15м. ф16мм. казана е 150л. еми не мога да го напъна повече ако сменя серпентината с 10м. на ф22 скороста ще е по голяма но пак няма да мога да го подгрея за по малко от 2ч. защотто пък ще загори. Ама май направихме тема в темата Админа трябва да ни премести мненията :afraid: - Виновен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 17:13 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Петьо при преварката обикновенно няма какво да загори. За това може малко повече да се дава жега...

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Преварка се прави на слаб оган: да тече като конец и много дълго с любов.Там е маисторлъка на казанджиите :klatsch: Бързата работа........... голем срам. :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 17:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
beff написа:
Петьо при преварката обикновенно няма какво да загори. За това може малко повече да се дава жега...

Точно така...
Щом охладителя ти може да поеме по-голямо количество пари и да ги втечни ,не виждам причина (освен народните поверия)да се бавиме ...
Тая приказка с конеца я развиват ,тъй като в 99% от случаите е поспестено от охладителя и може да издуха пара...или по -лошо да се отвори казана ...
Да...знам ,че сега ще кажете за по-бавното загряване (на пара и т.н.)и връзката му естерите и плодовите киселини -но като говорим за такива малки количества при това направени от качествена суровина...няма да изгубим нещо особено от аромата или да влошим качествените характеристики с по-бързата дестилация...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Рetiomalchev казва истина :"Да казани всякъкви резултати различни.".Ами различно гориво различна конструкция някои са зидани други не едни на ток други на газ трети на дърва.Час или два не са от значение защото кеф цена няма.Обикновенно преварката се извършва по бързо от дестилацята на първичния материал поради по малките количества.А това че се извършва бавно е поради това че ако се отвори купола на казана загубите са много по големи.
Авно troyaneca е голям табиетлия и акуратен и точен и си води записки :gott: май вече е време и аз да въведа дневник :? .
:prost: :sauf: :zauf2: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аиде не дневник ама тефтер е задължително за един запалянко, и аз ще си направя тефтер. И като предложение до година на збирките в София да си носите тефтерите ;)

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 20 Яну 2011, 22:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима