Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2011, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
GEOSTAZA написа:
petiomalchev написа:
GEOSTAZA този "метил" както го наричаш първак лие или е това което се отдели в съдъ който е на лулата.

В съда .http://www.kazanizarakia.com/- първия е като моя
.

Ако не е таина за колко купи казана.пс от червена мет ли е :?: вториа казан с колоната знаеш ли нещо повече за него и колко струва :?: мерси :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2011, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
MONI BARONA написа:
GEOSTAZA написа:
petiomalchev написа:
GEOSTAZA този "метил" както го наричаш първак лие или е това което се отдели в съдъ който е на лулата.

В съда .http://www.kazanizarakia.com/- първия е като моя
.

Ако не е таина за колко купи казана.пс от червена мет ли е :?: вториа казан с колоната знаеш ли нещо повече за него и колко струва :?: мерси :megagrin:

Купих го за 1500лв. От метали неразбирам така че немога да ти кажа за медта, но казанчето е много добро.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2011, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Затози казан малко инфо можеш ли да дадеш :?:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2011, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
MONI BARONA написа:
Затози казан малко инфо можеш ли да дадеш :?:

Инфо на GSM.0887 313162 Антон Николов,това е майстора на казаните и той най-точно ще ти обясни обясни всичко което те интересува :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 09:57 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Петьо, няма какво да те притеснява метанола, той винаги присъства в ракията, за някой ракии достига 6 г/л, в спирта се допуска да е до 500 ppm, или 0.5 г/л, за гроздовите ракии е до 2 г/л, ако не се лъжа! По-голямата част се отделя с първотока, заедно с повечето алдехиди, етилацетат, оцетна киселина и други съединения. По опасни за здравето на човека са вишите алкохоли, които присъстват в патока, лично съм пробвал, адски цепе главата, а при дестилация и ректификация на фузелови масла(отпадък от спиртопроизводството, смес от виши алкохоли и тежки естери) от носа ми бликаше кръв почти през ден.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
MONI BARONA написа:
Маи нещо не разбра какво имам предвит..... ракията (паток) за преварка се разрежда до 25градуса максимум и тогава се вари......иначе бууум :furz: :explode: :explode: във форума има физици нека те ти обеснят.Ти каза че на 40 гр. си варил.... това е или лъжа или нещо си се обаркал с градусите.

От няколко години варя ракия. За преварката винаги в казана слагам ървата ракия без да я разреждам, която е около 40-50 градуса. До момента "БУМ" не е имало. Все пак да направя уточнение , че казана ми се затвяря много стабилно с две скоби.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 15:48 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
firevint написа:
От няколко години варя ракия. За преварката винаги в казана слагам ървата ракия без да я разреждам, която е около 40-50 градуса. До момента "БУМ" не е имало. Все пак да направя уточнение , че казана ми се затвяря много стабилно с две скоби.

То ако беше имало бум нямаше да пишеш тези редове...ами просто си имал късмет,освен това имаше някаква хим.зависимост м/у дестилирането на високи градуси и естерите в дестилата-нещо свързано с окислението.(за съжеление ми гепиха компютара където си бях подредил информация и не мога да бъда конкретен.)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
firevint Може да нама бум ама големи загуби . Защото материала ще заври още на 40 градуса и голямо количество първак трябва да отделиш заради метила които се отделя преди 76 78 градуса. Сега знам какво ще ми одговориш че ракията е била перфектна , не боли глава, и тем подобни. А после пишете в форума олеле маикооо ракиата мерише на лак за нокти и ацетон. :down: :buch: :buch:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
MONI BARONA написа:
firevint Може да нама бум ама големи загуби . Защото материала ще заври още на 40 градуса и голямо количество първак трябва да отделиш заради метила които се отделя преди 76 78 градуса. Сега знам какво ще ми одговориш че ракията е била перфектна , не боли глава, и тем подобни. А после пишете в форума олеле маикооо ракиата мерише на лак за нокти и ацетон. :down: :buch: :buch:

В такъв случай какъв е най-безопасния градус, на който трябва да бъде разредена ракията, която се преварява. Предполагам разреждането става с вода. До сега не съм разреждал, защото не знаех, че трябва.
Между другото, ракията ми никога не е миришела на нещо различно от приетите за "добри" аромати.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
При преварка на ракия поради по високият алкохолен градус на материала в него, налягането е по голямо и при казани без стяги на капака изтървеш ли малко огъня и го надига.
Това което казва Ilu6a за естерите е вярно, тази година го изпитах на свой гръб преварях ракия за разредител сложих мискатово второ вино алкохолният градус на материала в казана беше 35% и мискетовият аромат се промени има друг аромат, не е лош но не е и мискетов.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
В такъв случай какъв е най-безопасния градус, на който трябва да бъде разредена ракията, която се преварява. Предполагам разреждането става с вода. До сега не съм разреждал, защото не знаех, че трябва.
Между другото, ракията ми никога не е миришела на нещо различно от приетите за "добри" аромати.[/quote]..........................................................................................................................................................................
25 градуса общо са джибрата която вариш преварваш и тн. Това не е мое мнение а з неписан закон на казанджиите.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Че и по книгите пише така, ама пусто викам да пробвам какво ще стане. А в писанията който ни предложи Alambik посочват до 30об% алкохол за преварка. При мен яно от високия градус и наличието на вино аромата се оплеска. Втези писания е посочео че материал от три варенета на вино /варен до 2об% алк./ се прави преварка. Примерно варят се три казана от 150л. като от всеки се вади по 50л. сирец /първак+ракия+патоки/ и се прварят. Това е по метода Мартел. http://www.rakiyata.com/forum/download/file.php?id=640.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Снощи гледах в yоutube как братята сърби пекът сливова.В никое от над 30 клипчета нямаше препичане на ракия.От лулите течеше като от чешма и с гордост показваха как тече на 25-30 градуса. Нека ако някой е опитвал тяхна ракия да сподели за нейните качества. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 20:46 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Опитвал съм по техните "кафани" и скоро ми предстои пак да опитам, ама наблягам на това което тук е екзотика - дюлева и крушева - супер са. На опитване съм пробвал и сливова и почти всичко което се предлага там. Ракиите им са сравнително добри по нашите разбирания. Почти навсякъде предлагат "домача" (домашна) която е 50+ градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да не е Македонска където има една приказка за македонците
-Еее вчера сам се напил с едно кило люта македонска ракия.
-Еее колко градуса е
-Еее паа 25%

На сръбските майстори на казани шапка им свалям.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nick name и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима