Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2011, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Фев 2011, 12:54
Мнения: 3
Нека аз да се включа.В неделя правих преварка/за пръв път/ и да кажа,че съм изключително доволен :dance: .Ето какво направих:
1.35 литра джиброва ракия на 48 градуса
2.разреждих я на под 30 градуса/някъде около 30 литра вода +4 литрра патоки/
3.запалих горелката/газова/в 12ч. казана /меден 80 литра /
4.спрях го в 18-18 и 15/не съм събирал патоки/
РЕЗУЛТАТА:
1.отделих литър първак
2.27 литра на 65 градуса превъзходна и бистра течност :klatsch:
следва отлежаване и :saufen:
Това е от мен!Поздрави и наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2011, 15:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво, на колко ал.% спря казана.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 08:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Фев 2011, 12:54
Мнения: 3
petiomalchev написа:
Браво, на колко ал.% спря казана.


Благодаря!Винаги я спирам на около 40 градуса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 10:04 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
shishkov78 , нещо не ми се връзват числата, които си написал, или пък недовиждам...
1.35л ракия на 48 градуса я разреждаш с 30л вода и 4л патоки. По груби сметки си варил материал на 5 градуса.
Каква е целта на занятието?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Фев 2011, 12:54
Мнения: 3
1.35л ракия на 48 градуса я разреждаш с 30л вода и 4л патоки
може би не си го разбрал правилно,но това са 35л на 48 а ти сигурно си го прочел като литър и 350мл.Ако е така сори че съм те заблудил. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 13:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Първа точка ме е подвела :) Съгласих се

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Вчера правих преварка, 53л. гроздова ракия на 52 градуса разредена до 30 градуса я налях в казана,общото количество на всичко беше около 80л.
Запалих и огъня като не съм и давал зор,полека след около час и половина завря и се точи около 5 часа.
Първака не съм го махал (може и да съм сбъркал) но преварката имаше много приатен аромат без миризми на ацетон,спирт или тем подобни.
Преварката тръгна на 78 градуса,събирах я до 45 градуса и цялото количество накрая беше 33л. точно с 20л. по-малко от първоначално заложеното.Само да уточня че при първоначалната дестилация махах по 1л. първак от всеки казан.
Не съм мерил общия градус на преварката но предполагам че ще е около 65-70 градуса,довечера ще я смесвам и ще меря.Някой има ли идея колко вода ще поемат тези 33л.преварка до достигане на 45 градуса като краен продукт?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
forski написа:
Вчера правих преварка, 53л. гроздова ракия на 52 градуса
Първака не съм го махал (може и да съм сбъркал) но преварката имаше много приатен аромат без миризми на ацетон,спирт или тем подобни.

Нали за това е преварка да се отстрани първак и паток още веднъж, за по чис алкохол. :wallbash:
Сбъркал си тотално.........

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
MONI BARONA написа:
forski написа:
Вчера правих преварка, 53л. гроздова ракия на 52 градуса
Първака не съм го махал (може и да съм сбъркал) но преварката имаше много приатен аромат без миризми на ацетон,спирт или тем подобни.

Нали за това е преварка да се отстрани първак и паток още веднъж, за по чис алкохол. :wallbash:
Сбъркал си тотално.........


Ееее чак тотално ли ...?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 14:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
forski написа:

Ееее чак тотално ли ...?

имаш ЛС

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 23:46 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Имам следното питане:
Днес преварих 1-вия бидон с материал(от общо 2).Заделих 3л. патоки на 30гр.Тъй като ще преварявам ракията,въпросът ми е това патоки от 1-вата варка да го сипя ли във 2-рия бидон(недестилиран материал),или да го оставя за разреждане на готовата ракия,която ще преварявам?
И не разбрах:отделям по 1% (приблизително) първак на всяка варка.Да го прибавям ли към материала за преваряване или да забравя за него(за първака)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 23:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Според мен все едно какво ще направиш,важното е да не попада в крайния дестилат за пиене...
Може да събереш от няколко казана и отделно да го превариш.
Забрави за първака-макар в дебелите книги да пише ,че може да се завърти един път...
Ползвай го за дезинфекция на бутилки ,туби,бидони...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Да се похвала, че тези дни варих и изкарах супер гроздова ракия. От 150 л. само мъст изкарах 20 л. на 70 гр. след преварка. Варих го на три пъти, тъй като казана ми е малък. На всеки казан отделях по 300-400 гр първак, който махнах изобщо. Всеки паток го слагах в следващия казан, като патока от преварката го изхвърлих. За първи път ползвах дрожди за трудна ферм. и останах доволен. Готовата ракия всеки ден я преточвам по веднъж при широк достъп на въздух. Скоро, в част от нея, ще сложа и дъбов чипс, но се чудя кой е най-подходящ-леко,средно или силно препечен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 12:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Аз миналата година слагах леко печен френски чипс но накрая се получи един аромат на дъски в ракията.
Тази година заложих на средно печения и за сега този аромат го няма,усеща се лек аромат на карамел което на мен лично много ми харесва.
Мисля да изкара с този чипс и тази седмица и след това да си поръчам силно печен който да сложа в ракията за финално оцветяване и овкусяване.Ще го оставя в дестилата докъто ми хареса на цвят и вкус и после я бутилирам.
Та моя отговор е средно или силно печен по-твой вкус,дозата е м/у 1 и 3 гр. на литър!

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
Здравейте,
направих преварка на джиброва ракия и ми се струва, че патока тръгна на 50 об.%
меря алкохолния градус с български и с украински/руски спиртомери (показват почти еднакво), правя корекция на показанията в зависимост от температурата на ракията.
Патока различавам по мирис и вкус..... на 45 градуса вече имаше мазни петна в това което изтича от казана

иначе преварката мина така:
22л. джибровица 60о + 8л. 30о паток и първак от варенето на джибрите + 10л. вода
общо материала стана към 40о но не можех да сипвам повече вода понеже казана е 50л.
казана е меден, загрява се на ток с 4кw реотани
първака започна да изтича след 1,30ч. отделих 1л.= 2 % . Намалих на 3кw след което събрах 20л. 76о ракия и от 50о до 20о отделих ~4л. патоки
цялата процедура от паленето до гасенето на казана ми отне 8 часа :?
не разбрах защо но ракията през цялото време изтичаше на тласъци
за първи път използвам този казан
постоянно променях и регулирах подгряването и охлаждането но не успях да успокоя струйката
сега ракията е в туба с препечени, изкиснати и изсушени летвички от черница
ще я разреждам след месец
:zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима