Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 09:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
xix материала за преварка е с висок начален градус 40 е много най много 30 градуса като 25 е добре.
истински късмет че не ти се е отворил купола на казана, може би ти е помогнало това че нагряваш на ток.
От поста ти е ясно защо си постъпил така (липса на обем в казана) но не ми е ясно защо ще преваряваш 60 градусова ракия.
За пулсациите при изтичане на ракията вина може да има наклона на серпентината,ако има равни участъци там се образува тапа и налягането като се повиши изтласква дестилата.
А бе нямаш ли някъкъв материал вино или джибри да пробваш с него защото се съмнявам в тоя висок градус като причина за неравномерното изтичане.
Колкото до патока при преварка много бързо се преминава към паток като е на 50градуса и изведнъж размътва и пада градуса.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
Здравей cavxan,
не мислех да правя преварка защото по принцип джибровата ми харесва повече от винената ракия, но като изварих 2 казана по 120л. джибри и от единия ракията леко ми намирисваше на патоки въпреки, че не съм събирал под 40о.
Показах я на няколко "разбирачи" и всички викат - преварявай я щом ти мирише, няма какво да я мислиш, хем ще стане по-чиста и по-мека......... :google: и за това взех от познат този 50 литров казан
чел съм че при преварка матеряла трябва да се разрежда до 25, 30 градуса но така трябваше да преварявам 3 а не 2 казана и рискувах

относно лулата - тя е с много силен наклон, извита е само при изхода на капака на казана а в охладителя, който е по-нисък влиза високо горе странично. Лулата прилича на бастун. Говорих със собственика на казана относно изтичането на тласъци и той каза, че от този казан винаги така излизала ракията защото серпантината била по-дълга и широка в горния си край и за това там явно се получавали някакви празноти или джобове и от там идвали пулсациите :furz:

както и да е, току що приключих и с втория казан за 7,30ч. и май стана добра преварка, от първия казан на около 76о а от втория към 66о

успех на всички с начинанията какъвто и алкохол да произвеждат :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
никога не ми се е случвало да преварвам, но си мислех и аз че материала трябва да е до градусите на патоките към 30 , защото си виках че ако алкохола е с по-силен градус, при една искра... но предполагам че сигурно има други причини?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Falkon препоръчвам да изчетеш следната тема :
viewtopic.php?f=8&t=422
Тук сме обсъждали нещата около преварката.
:kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 18:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ами така и не получих отговор, това което написах по-горе , имах веднъж един случай, че беше догоре казана и почна да изтича през капака, ако материала вътре е с висок градус не ми се мисли какво ще стане..
Та да се върна на въпроса: Защо градуса не трябва да е висок?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Ми най вероятно колкото е по-висок градуса има по-интензивно изпарение и налягането става много голямо,поне аз така си мисля на прима виста :nixweiss: :lab:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това което forski казва на първо четене е така изпарението става при по ниска температура и има голямо налягане на парите и от там голяма вероятност :explode: казана да се отвори.
Цитат:
Та да се върна на въпроса: Защо градуса не трябва да е висок?

Преди всичко за какво се прави преварка ?Преварката се прави за да се пречисти дестилата то е да се отстранят не желаните примеси.Как става това лесно летливите отиват в първака а трудно летливите остават във винасата или "кубовия" остатък.
Ако преваряш 40 градусов материал и го концентрираш до 60-70 градуса след като го разредиш за пиене ще се върнеш от там от където си тръгнал то е онечистванията ще са си там.
Когато преваряш 25 градусов материал част от вредните тежки фракции остават във водата.
Повторната дестилация не е самоцел тя се прави само когато се налага и когато органо лептичните качества на ракията са нарушени (кисела,с лош вкус,смесена с паток).
Има практики при които при първото изваряване не се отделят фракции и като се събере достатъчно количество се пристъпва към преварка като задължително се отделят първак и паток а средната фракция е за консумация.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
cavxan написа:
.
Повторната дестилация не е самоцел тя се прави само когато се налага.

Налага се винаги,ако искаш да пиеш хубава ракия.Една ракия на 40гр. без преварка няма същия вкус на 40гр.с такава.А за летливите и не летливите, 10 пъти да превариш материала, те са си все вътре. Само вкуса се променя.Затова при преварката махаш първака и патоките и си готов. Преди години в един музикант в Горна Оряховица дегустирахме около 10 вида ракия. Градус си имаха ,но вкус... :skeptisch:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Krass написа:
cavxan написа:
.
Повторната дестилация не е самоцел тя се прави само когато се налага.

Налага се винаги,ако искаш да пиеш хубава ракия.Една ракия на 40гр. без преварка няма същия вкус на 40гр.с такава.А за летливите и не летливите, 10 пъти да превариш материала, те са си все вътре. Само вкуса се променя.Затова при преварката махаш първака и патоките и си готов. Преди години в един музикант в Горна Оряховица дегустирахме около 10 вида ракия. Градус си имаха ,но вкус... :skeptisch:

То вкуса със преварката отлетява и....спирт :)После бурето я овкусява допълнително...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
Налага се винаги,ако искаш да пиеш хубава ракия.Една ракия на 40гр. без преварка няма същия вкус на 40гр.с такава

И с те прав и не до там :? !
40 Градусова от казана при първо изваряване клони към паточната фракция.Твърде сложно е да се обясни с думи прости как се мени състава на дестилата по време на изваряването.Има теоретични постановки но не съм в състояние да ги цитирам (много ровене из форума ),след първите капки от чучура материала в казана обеднява на етанол и температурата на кипене се покачва докато стигне 100 градуса и текне вода.
Ракията не е спирт+вода ония другите химични съединения които са по малко от 0.1% обуславят вкусовите качества имено те могат да се изгубят или пък отстранят (ако са неприятни ) при преварка .
От добър материал - добра ракия! Средната фракция на добрия материал ако е отсечена правилно не се нуждае от преварка.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
cavxan написа:
Цитат:
Налага се винаги,ако искаш да пиеш хубава ракия.Една ракия на 40гр. без преварка няма същия вкус на 40гр.с такава

И с те прав и не до там :? !
40 Градусова от казана при първо изваряване клони към паточната фракция.Твърде сложно е да се обясни с думи прости как се мени състава на дестилата по време на изваряването.Има теоретични постановки но не съм в състояние да ги цитирам (много ровене из форума ),след първите капки от чучура материала в казана обеднява на етанол и температурата на кипене се покачва докато стигне 100 градуса и текне вода.
Ракията не е спирт+вода ония другите химични съединения които са по малко от 0.1% обуславят вкусовите качества имено те могат да се изгубят или пък отстранят (ако са неприятни ) при преварка .
От добър материал - добра ракия! Средната фракция на добрия материал ако е отсечена правилно не се нуждае от преварка.
:prost:



The truth is out there :prost2:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 21:16 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
+1

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Накрая какво?преварка на калпав материал задължително и правилно отсичане на фракциите при хубав такъв и без преварка....миналата година по това време пак бяхме тук....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2011, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2010, 00:23
Мнения: 4
Naskohondata1 написа:
Накрая какво?преварка на калпав материал задължително и правилно отсичане на фракциите при хубав такъв и без преварка....миналата година по това време пак бяхме тук....


Да точно така прави се преварка и на калпава ракия!
..............
Аз вчера варих 37л ракия на 38-40гр. правена от калпаво грозде с доста мед, захар,компоти и тн. от която цепеше яко глава и 10л подирки на 30-25гр. от тазгодишната ракия на дестилационна колона
..........
Ракията тръгна над 65гр. -незнам точно колко -спиртомера ми е до 60гр.
за 4-5часа изкарах 20л ракия(2туби от Банкя големите) на тези градуси
и 2-3 л подирки -но не ми се чакаше вече
---------
Предполагам че можеше и повече да изкарам ако не бях засилил огъня след първите 10л да тече по бързо ракията
Първо държах температурата на 84-87градуса , към средата на варенето засилих температурата на 92-94градуса
-------
Днес пийнах към 150гр от преварката -на първо мнение няма много силен мирис на ракия-даже мирише на водка преди да я вкусиш.Хваща бързо-остава и да я овкуся,мисля си или за чипс или есенция с вкус на водка да пробвам да сложа на някоя бутилка
За сефте варя ракия на мой дестилационен казан(100л) и затова приемам критики без да се обиждам от по-запознатите :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
В крайна сметка излиза, че ако е отсечена навреме средната фракция, преварка да не се прави?
Вчера изпекох 32л. с общ градус 60%, да я преварявам или не? От казан 150л. отделих 1л. първак и спрях да събирам на 40%.
Поздрави,


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Milen22, nipresi, power4o_s и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима