Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 21:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2011, 10:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Здравейте и аз като много хора тук сварих ракия за 1 ви път тази година(тоест миналата) , слушах съветите на много хора сложих я в бидон купих си дъбов чипс на 50 литра 50 грама чипс така пише на етикета му , но нещо несе получава цвета след толкова месеци съвсем малко е потамняла много леко лимонадено защо е така ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2011, 11:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
има 3 вида чипс по начина на изпичане-вашия какъв е?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2011, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Мисля че беше средно печен .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2011, 12:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Ползвайте силно изпечен френски чипс 2-5гр на литър за по-бърз резултат...макар че не е най-правилния подход.Екстракцията трябва да е бавна...
http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... egory_id=8
този чипс съм го изпитал.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2011, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Cdna според мен причината е в ниската температура .Все пак бяхме в сезон зима и не вярвам да си държал ракията на топло. Процесите на екстракция и дифузия се благоприятстват от по високата температура. Брауновото движение (да не се бърка с браунов газ ) се ускорява с повишение на температурата- това са ония хаотични движения породени от температурните разлики.
Разбъркването не е също без значение когато се цели бърз резултат,но както казва ilu6a екстракцията трябва да е бавна то е има и други процеси които протичат успоредно с видимия оцветяването.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2011, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Имам от всичките видове дъбов чипс на Nobile пет вида и се чудех как да действам сложих от не препеченият две супени лъжици пък от другите по една, това на 18л. 70аоб.%ал. на третия ден ракията беше жълтеникава и извадих чипса като го оставих в един затворен буркан да кисне в 500мл. ракия а другата я разредих. Тази в буркана е тъмно кафява на мирис и вкус досуш като коняк. Според мен е хубаво да се смесват няколко вида дъбов чипс за да се получи уникален аромат и да се имитира препечено буре /все едно взима аромати от всички слоеве на бурето/
Прикачени файлове:
BG_Nobile_home_wines.rar


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2011, 20:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Мисля че,много правилно си се сетил Петьо...!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
А как точно се слага чипса , аз го вързах в тензух и го пуснах с въженце в бидона с ракията , тряабва ли нещо да се прави с него (някаква обработка) или директно се слага в ракията ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Правилно си постъпил. На фабричния чипс не му трябва никаква допълнителна обработка. Влага се директно в чувалче от пореста материя за да може да протича екстракцията. Нормално е да има малко дървесен прах по него. Някои предпочитат просто да го изплакнат със студена вода за да го премахнат. Може тези фини частици впоследствие да минат в мнооого лека утайка, но като се има предвид че те пак са естествени дъбови продукти не е проблем. Те са един вид микронизирана дъбова дървесина, като бонус към чипса :lol:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2011, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Посъветвайте ме какво да и сложа на мойта ракия че да предобие малко поне по тъмен цвят ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2011, 16:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
viewtopic.php?p=10789#p10789
...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 09:15 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Ако е само за цвят, сложи по няколко зърна кафе на литър.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
bogdanov64 написа:
Ако е само за цвят, сложи по няколко зърна кафе на литър.

Кафето променя вкуса на ракията, внимаваи. :!: Пробваи първо с един литър и виж резултата дали ще ти хареса. :lab:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 15 Мар 2011, 09:42, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 09:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Ползвай чипс-тия кафета ,чайчета и прочие методи са меко казано неефективни(да не кажа противопоказни) в посока подобряване на вкусовите качества на дестилата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 10:10 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Този чипс да не е вече ползван! :lol: :lol: :lol: Вземи си нов или направо дъбов екстракт!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Coolpapabel, mavar и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима