Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2011, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Апр 2011, 13:50
Мнения: 8
Здравейте,

Изпекох 2 казана ябълкова ракия (за първи път ми е с ябълки), излезе 55 литра, около 39 градуса е в момента, но е леко мътна, стои малко в бяло.
Някой срещал ли е този проблем?
Поправим ли е и трябва ли да се "лекува"?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2011, 11:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ами поувлякъл си се в събирането.Щом в момента ти е на 39% значи си влял и патоки.
Това опалисциране(появяващо се в опашните фракции) понякога изчезва при отлежаване в бъчва.Но почти на 100% при изстудяване пак ще се появи.
Преварка,събиране на дестилат до 45%!!!Под 45гр не го ползвай за консумация,а моя личен съвет е да не се ползва дори и за добавяне към следващ материал за преваряване.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2011, 17:39 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1115
Местожителство: Дупница
Присъединявам се към мненуето на Илюша ! Не събирай това което ще поте4е след 45 градуса ! А събрания дестилат разреди с вода !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 06:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
sande написа:
Поправим ли е и трябва ли да се "лекува"?

Разбира се че е поправимо щом вкусът е добър. Разреждаш я 50 на 50 с вода щом е 55л. слагаш 55л. вода ще излезе 110л. връщаш я в казана, силата на огъня да е такава че ракията да тече отвесно, отделяш 1л. първак когато ракията падне на 45об.%ал. спираш да събираш /отделяш за пърцуца/. Полученото количество ракия разреждаш с вода до желаният алкохолен градус, пък първака и пърцуцата сам решавай какво да ги правиш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Апр 2011, 13:50
Мнения: 8
petiomalchev написа:
sande написа:
Поправим ли е и трябва ли да се "лекува"?

Разбира се че е поправимо щом вкусът е добър. Разреждаш я 50 на 50 с вода щом е 55л. слагаш 55л. вода ще излезе 110л. връщаш я в казана, силата на огъня да е такава че ракията да тече отвесно, отделяш 1л. първак когато ракията падне на 45об.%ал. спираш да събираш /отделяш за пърцуца/. Полученото количество ракия разреждаш с вода до желаният алкохолен градус, пък първака и пърцуцата сам решавай какво да ги правиш.


Абе почти ме навихте да я връщам в казана! :?
Това с добавянето на същото количество вода изпитан метод ли е? Да не свали градуса и да излезе на 30, че ще получа сърцетуп ако загубя толкова ракия. :cry:
Първака и пърцуцата аз ги хвърлям. Чувал сам коментари че е глупаво, но всеки прави както намери за добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 13:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Няма да има проблем. Преварка се прави като разредиш ракията на 20-25об.%ал, твоята е на 39об%.ал. като я разредиш 50 на 50 ще стане около 18-19об.%ал. Джибрата като я вариш е с 10-12об.%ал. Ябълковата ракия на колко тръгна и на колко спря да отделяш ракията че се получи общо на 39об.%ал.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
sande,... Връщаи я в казана и направи както ти казва Петио. защото ако е пиеш тази ракия дето си е сварил наистина ще оглупееш :aspirin: :wallbash: :wallbash: Имам в предвид че ще те боли глава три дена и три нощи :aspirin: :explode: :explode: :thumbs1:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Под 45 градуса мисля още не са патоки, поне до към 39, не знам дали има някакви утвърдени скали по тоя въпрос.
Иначе по проблема преди доста време четох в нета, че някои слагат белтъци за да се изчисти, други казват че като поотлежи в буре също може да се оправи, но мисля че най-добре е преварката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 18:53 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1115
Местожителство: Дупница
falcon написа:
Под 45 градуса мисля още не са патоки, поне до към 39, не знам дали има някакви утвърдени скали по тоя въпрос.
Иначе по проблема преди доста време четох в нета, че някои слагат белтъци за да се изчисти, други казват че като поотлежи в буре също може да се оправи, но мисля че най-добре е преварката.

Патоки са - не се заблуждавай !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
falcon белтъци се слагат когато разреждаш ракията и помътнее, доколкото разбрах, при колегата sande ракията е излязла от казана мътна.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
msergiev написа:
falcon написа:
Под 45 градуса мисля още не

Патоки са - не се заблуждавай !!!


Порових вчера в нета, на едно място в уикипедия са написали 35 градуса, на друго пишат било субективна преценка, бдс за ракията е 36 минимум. Сега не знам дали има връзка между бдс и патока, но ако имаш по точна информация пиши..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 17:53 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1115
Местожителство: Дупница
falcon написа:
msergiev написа:
falcon написа:
Под 45 градуса мисля още не

Патоки са - не се заблуждавай !!!


Порових вчера в нета, на едно място в уикипедия са написали 35 градуса, на друго пишат било субективна преценка, бдс за ракията е 36 минимум. Сега не знам дали има връзка между бдс и патока, но ако имаш по точна информация пиши..

Има доста писано по въпроса. Просто някой трябва да го прочете...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon написа:
msergiev написа:
falcon написа:
Под 45 градуса мисля още не

Патоки са - не се заблуждавай !!!


Порових вчера в нета, на едно място в уикипедия са написали 35 градуса, на друго пишат било субективна преценка, бдс за ракията е 36 минимум. Сега не знам дали има връзка между бдс и патока, но ако имаш по точна информация пиши..

А ти първо реши каква ракия ще правиш ? Не е се родил този дето ще нае....бе дявола във въздуха. Всички маистори във форума ти казаха своето мнение :!: Ти си реши сам,ако искаш да те боли глава от една чашка прави там по БДС и ИНТЕРНЕТ уикипедия РАКИЯТА си :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 20:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
За да стане по БДС се разрежда дестилата, който преди това специално за плодовите дестилати при отлежаване варира 65%-75%.
Има разлика от това ,което си направил-а именно общ сбор дестилат 38-9%.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
falcon написа:
msergiev написа:
falcon написа:
Под 45 градуса мисля още не

Патоки са - не се заблуждавай !!!


Порових вчера в нета, на едно място в уикипедия са написали 35 градуса, на друго пишат било субективна преценка, бдс за ракията е 36 минимум. Сега не знам дали има връзка между бдс и патока, но ако имаш по точна информация пиши..

falcon старай се да вникваш в нещата, да те хората са казали минимум 36об.%ал. ама това е разредена ракия, готова за пиене, а ни говорим кога да спреш да отделяш ракията за пиене която тече от казана за този градус говорим че трябва да е 45об.%ал. Като махнеш първака и събираш ракията в един съд докато градуса на ракията която тече от чучура падне на 45об.%ал. Това е ракията за пиене тя може да е и 65об.%ал. като искаш нея я разреждай на 36об.%ал. колкото ти е сладко толкова.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GECATA и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима