Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 23:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Не искам да се впускам в излишни спорове дайте линкове не е трудно, това казанджии ми го казват също, че градуса е някъде до 38, явно и те са били грешка? След месец ще варя, в нета също пише ако гаси огъня значи било паток. Дали 45 % ще гаси огъня? Много се съмнявам :)
Това за бдс където ви го писах, не казах че има връзка с патока, и все пак се зачудих защо е точно 36
И още нещо, досега не ме е боляла главата от тая ракия, която я правя при все че я държа до 38
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 23:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
"Старите казанджии" ги зарежи-това, че имат по-голям казан не ги прави по знаещи...,в нета има какви ли не неща- учебниците са за тази цел!
http://knizhen-pazar.net/index.php?opti ... 0%BA%D0%B8
Като начало само прочети тази книжка и после ще говорим още...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2011, 08:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Falcon,твой личен избор е да си пиеш пиенето на какъвто градус си желаеш,но.....ще ти кажа и аз,както всички колеги преди мен...спирай под 45 об.% алкохол,макар,че аз я спирам още около 50%...това,аа,39%,си е Пърцуца,Мони е прав....не го пий това,друго е ,ако си го разредил до 38%,но не казваш и дума за това...доста се писало по тази тема


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2011, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon написа:
Не искам да се впускам в излишни спорове дайте линкове не е трудно, това казанджии ми го казват също, че градуса е някъде до 38, явно и те са били грешка? След месец ще варя, в нета също пише ако гаси огъня значи било паток. Дали 45 % ще гаси огъня? Много се съмнявам :)
Това за бдс където ви го писах, не казах че има връзка с патока, и все пак се зачудих защо е точно 36
И още нещо, досега не ме е боляла главата от тая ракия, която я правя при все че я държа до 38
Наздраве!

Виждам че трудно някои ще те убеди в обратното на това което си решил. :cry: НО ако все пак решиш да послушаш съветите на съфорумците виж...viewtopic.php?f=8&t=845 .. viewtopic.php?f=8&t=884 .. viewtopic.php?f=8&t=898..Успех.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 00:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
:) не твърдя че съм прав, сега пак търсих в гугъл, на някои места посочват 40 градуса, попаднах и пак през гугъл че тук бай Драган писал че я държи 38-40 градуса, е и той явно е от старата гвардия :) Иначе ако се спира на 45 по мои груби изчисления, това че захарта дава 700 г, автоматично отпада и излиза че дава около 600 г, че дори и под. Ilu6a ми дава да прочета няква книга, бе ако вземеш два учебника по история в тях няма да пише едно и също гарантирам, пратете ми инфо или тук или на личен на колко градуса се спира, ще поразпитам и познати по въпроса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 00:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Това не е книга,а учебник при това доста опростен -начален така да се каже и то ако имаш нещо на което да се опреш...Сравнението с историята не е добро-тя не е емпирична наука...
Ясно е че "казанджиите" за теб са репер в знанията...Правенето на дестилат е наука,която като всяка друга търпи развитие,а не занаят предаван от бай Оня на бай Тоя...
Аз лично спирам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 00:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ти сам спомена в началото,че пиеш каквото има,така че,какво значение има на колко се спира....50..45 или 25. П.с. Тук,един разреди по погрешка ракията си на 28 об.% и.....един негов авер много му я харесваше..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 04:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Аз я разреждам с минерална допълнително, че и така при все че я държа до 38, общото количество става някъде към 54-55 градуса, и я правя някъде към 50-49. Сега пиша ви понеже просто искам да съм наясно, не че ще я спирам на 45, дори да знам че е грешно, на тоя етап не мога да си го позволя, а досега не съм се отровил още съм жив :) искам да знам кое е редно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 04:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
е има ли вариант ракията ми да е качествена като е държана до 38 градуса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 06:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Общо взето идеална ферментация няма, при реални условия макар в малки количества при перфектна ферментацията се отделят вредни алкохоли, естери и алдехиди, допълнително при самото варене поради загряването някои вещества образувани при ферментацията макар и не вредни реагират с други и образуват вредни съставки. Колкото по сме щедри с отделянето на първака и патокито толкова по малко са вредните първоточни и паточни фракции, не можем да ги отделим напълно но поне да са в разумни граници.
Правилният градус за отделяне на ракията може да ти покаже лабораторен анализ, при 38об.%ал. ако е хубав материала наистина не се усеща патоки на вкус. Но поради това че не можеш да си сигурен дали тече качествен материал само с дегустационна оценка, едно презапасяване от няколко градуса не е излишно.
Аз изпитвам дестилата върху себе си от 200-300мл. боли ли ме главата на другия ден значи не става. Но това не може да е все общ критерии хора всякакви има такива които нямат махмурлук.
По повод градуса на разреждане след дестилацията, за хубава ракия колкото е по нисък градуса толкова по добре се чувстват приятните аромати. Аз разреждам с вода до 40-42об.%ал. Пием ракията не да си горим езика, а заради приятният аромат.
Друг фактор за чистотата на ракията е това че на колкото по висок градус е в хармана след дестилацията толкова повече вода слагаш, за да постигнеш желаният градус за консумация, а във водата няма врени вещества :idea:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 19:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Редно е да се прави разлика м/у гроздов и плодов дестилат.Има разлики и при ферментацията и при дестилирането му-тоест първоточната и опашна фракция са в доста различни граници като количество и градуси.
Категорично няма начин да е качествен дестилита при условие ,че е мътен(опалисцира),плодов и със събрани градуси така че да стане на 38-9 градуса!
Има сериозно количество опашна фракция в общия кюп.
Това,че не те боли глава не означава,че дестилата е ок.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Апр 2011, 13:50
Мнения: 8
Да дам отчет:
Минах ракията втори път през казана, спрях я на 40-45. Много бързо падна, та може и да съм уловил малко след 45 градуса. Общия градус послед беше 60. Разредих я с минерална вода Девин и си докарах към 40 литра ябълкова ракия на 39 градуса. Чиста, без опалисация. За ябълки, захар, активатори, дърва за горене и казан общо съм похарчил около 250 лева, така че литъра ми излеза към 6 лева. Скъпичко за лично производство мисля излезе, но надявам се да изкарам до есента и да не ми се налага да пия боклуците на родните фирми производители.
Благодаря на всички за съветите и помоща!
Живи и здрави наесен ще погледна по-сериозно и запася с вино и ракия от грозде. Класика.
Сега допивам гроздовата, като отлежало уиски е в сравнение с плодовата, но нейсе, да не придиряме толкова. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Ти пък много скъпо ти е излязла, ма както казваш важното е да си доволен. Портокалите, мандарините преди 2 месеца казваха че са били доста евтини по борсите, но си се спрял на ябълки :)
С тия 250 лв ще изкарам около 90 литра от акация, естествено КАТО Я ДЪРЖА ДО 38 :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
да уточня 90 литра на 49 градуса :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Sande отчетът ти не е пълен, пък и е още рано да е такъв нека малко отлежи. Най-важното е да се похвалиш след като си злоупотребил с тази ракия на другия ден как се чувстваш :prost2:
Falkon пък на такива захарни ракии задължително правя втора преварка :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима