Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Май 2011, 08:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Попаднах на интересна бутилка грузинско вино...впечатли ме не толкова виното,не че беше лошо,но бутилката беше невероятна(заради нея купих виното)..от глина!спомних си,някъде във форума се коментираше професионализма на грузинските майстори,и не напразно!вчера(в бг днес)опитах една нова селекция писко...във глинена бутилка ,черна,изобразяваща Мачо Пикчо..или някой негов роднина...та темата е за бутилките.Като уважаващ себе си производител на ценната напитка,Аз бих желал и да си произведа бутилките,може би и много други.От глина,мисля,че процеса ще бъде по лесен отколкото при стъклото,но при виното глината ще бъде неутрална,а при ракията..не се знае?нямам достъп до стационарен компютър,но веднага като имам,ще кача снимките на гореспоменатите бутилки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Май 2011, 19:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ъъъ порите на глината при изпичане и алкохола с висок % не знам дали ще са съвместими-освен ако не обработен съда отвътре(глиджосване,восък..т.н)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2011, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Поради липса на Б.Г. видео, ето едно от комшиите. :megagrin:

И друг майстор, за съжаление пак от съседна Турция :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2011, 21:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
e?Какво искаш да кажеш ???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2011, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Naskohondata1 написа:
Като уважаващ себе си производител на ценната напитка,Аз бих желал и да си произведа бутилките,може би и много други.От глина,мисля,че процеса ще бъде по лесен отколкото при стъклото,но при виното глината ще бъде неутрална,а при ракията..не се знае?нямам достъп до стационарен компютър,но веднага като имам,ще кача снимките на гореспоменатите бутилки.

Помагам с каквото мога.
ilu6a написа:
ъъъ порите на глината при изпичане и алкохола с висок % не знам дали ще са съвместими-освен ако не обработен съда отвътре (лиджосване свосък..т.н)

Има глинени съдове на повече от 2000 години, които са перфектни без глиджосване с восък. Таината е в изпичането на глината, (нещо като каляване при стоманата).
pS. Нещо от нета.http://www.azola.bg/tag/1970592/%D0%B2% ... 0%B8%D1%8F


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2011, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Накарахте ме да се замисля пък за амфорите, не знам дали са били само от злато, може би и от други метали, но не ми се вижда правилно да се държи вино в метал, а са го правели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2011, 00:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Колкото и да не ви се вярва пил съм и хубаво вино съхранявано в такива бутилки.
Прикачени файлове:
горна баня.jpg

Мой приятел миналата година си купи 200кг. каберне държа го една седмица в джибрата и после го наля в такива бутилки да преври с леко отвита капачка /стегната и половин оборот развита/ колкото да излиза СО2, след спирането на тихата ферментация затяга капачките. Е слага и по малко дъбов чипс.
Че от там ме навежда мисълта, важен е материала и технологията, а гъзарията е съвсем друго нещо.
Тези керамичните бутилки все си мисля че като ги отвориш от вътре ще излезе джин /дух/, който изпълнява желания :lachtot:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 15 Май 2011, 00:24, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2011, 00:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Колкото и да не ви се вярва пил съм и хубаво вино съхранявано в такива бутилки.
Прикачени файлове:
горна баня.jpg

Мой приятел миналата година си купи 200кг. каберне държа го една седмица в джибрата и после го наля в такива бутилки да преври с леко отвита капачка /стегната и половин оборот развита/ колкото да излиза СО2, след спирането на тихата ферментация затяга капачките.
Че от там ме навежда мисълта, важен е материала и технологията, а гъзарията е съвсем друго нещо.
Тези керамичните бутилки все си мисля че като ги отвориш от вътре ще излезе джин /дух/, който изпълнява желания :lachtot:

Петъо,мислиш ли,че сме по умни от грузинците,та си държим виното в пластмасови шишета?Тяхното е целенасочено,а нашето..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2011, 00:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Naskohondata1 написа:
?Тяхното е целенасочено,а нашето..

Нашето е от сиромашия. :wallbash:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2011, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Най добре е виното да се съхранява в Сребърни съдове, ама "пуста сиромашия" както казва Петио.Гледах вчера по "травел" Тв канал за Грузия и виното. Имаше едни големи глинени делви закопани в земята, там и отлежава винцето на тия Грузинци :? .А джибрата е пресоваха в огромен дънер на дърво, луда работа. :!: Хората са с традиции в винопроизвотството,лозетата им бяха като дървета дебели и високи кат асми.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2011, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
А, сега прочетох че са държали вино и в кожени мехове :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2011, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
falcon написа:
А, сега прочетох че са държали вино и в кожени мехове :)

Мисля че бая назад във времето стигнахме :megagrin:
Имам някви глинени делви тука на майка ми за декорация. Да взема да оползотворя някоя :megagrin:
Съвсем ще ме помисли, че съм се чалнал :megagrin:

А да си правиш сам бутилки, при това от глина си е живо приключение ако не си имал опит до сега с тоа материал !
Наско късмет !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 02:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Да, това че са го съхранявали в глинени делви не означава, че трябва да си правите бутилки от глина и че е по-добро съхранението. Не съм много на ти с виното, но няма да се излъжат да го държат в стъклени бутилки :) Не знам дали е вярно, но на това попаднах от нета - първите култивирани лози започнали да се отглеждат в земите на Турция, Армения, Грузия. Така че не оспорвам че грузинците имат традиции във винопроизводството. Наско, интересна тема си пуснал. Все пак световноизвестни производители на вино няма да се излъжат да го бутилират в стъкло, а не в глина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 16:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Аз не знам каква е икономическата ситуация на Грузия, но ако работната ръка е евтина може би само това оправдава правенето и продажбите в глинени бутилки. От гледна точка на масово производство нещо не може да се мери със стъклото. Не мисля че би имало някаква разлика между съхраненото вино в бутилка от стъкло или глина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
То хубаво ще напълним бутилките, ама как ще ги затваряме, т.е. как духа ще си остане в бутилката? Интересно е, но някак си не мога да си го представя как се случва в действителност :nixweiss: Не съм се ровил, но сигурно някой знае нещо по въпроса.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Georgi_Romeov, mavar, szlankov и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима