Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2008, 09:08 
Offline

Регистриран на: 11 Юни 2008, 08:20
Мнения: 9
Здравейте на всички!

Какво направих аз. Живея в къща с хубав двор.
От войнишка бака - около 90-100л /купена от баща ми преди 25 г. за 4лв. от ТКЗС си направих казан за ракия. Отвора го оформих с кръг с отвор от неръждавейка с два борда /пак от неръждавейка/ с прът от 8мм диаметър. Между двата борда влиза капака, който е от пералня - българска. Капака се хваща с водачи, и уши заварени на капака. С гайки 6мм. Горе съм затворил отвора, сложих най-горе един термометър. Лулата ми е от мед 28мм диаметър. Охладителят ми е медна спирала здраво хваната в един 110л пластмасов бидон. Всичките заварки на медта за правени на оксижен с специален меден припой /продават се навсякъде в железариите/.
От капака лулата ми продължава нагоре около 20см и след това се извива. Но съм я направил с голям наклон нагоре, така че най-леките фракции да вървят към охладителя.
Направил съм си дебела стойка, заградена с ламарина в коята слагам 10 килоВата газова горелка. Ракията тръгва на 40-45 минута.
Много икономичен е относно охлаждането - много малко вода се изразходва. Охладителната система е свързана с чешма, като през студеното вреве топлата водо се влива в голям леген, в който е бутилката с газ.
До сега за мен и мои приятели е ставала много добра ракия. Но при идеална чистота на казан, капак, лула и охладител. Всеки път преди варене се мият основно първо с оцет, след това с горещ разтвор на сода бикарбонат и се изплракват добре с чиста вода.

Как я варя:
Първите 100-150мл ги изхвърлям. След това 200-300мл отделям /за разтриване/. Варя до към 40-38 алкохолни градуса. Но и се опитва по малко.
Ако правя преварка варя до 20-22 градуса - ако няма някакъв лош вкус.
При преварката разреждам с вода да стане 25 градуса и преварявам. Става чудо. Общо ракията след преварката е 55-60 градуса.
Винаги подържайте студен охладителя и ракията трябва да тече на струйка дебела като игла. С газовата горелка е лесно - даже може и да си подремнете.
Слагам преди варене сода бикарбонат, но само ако има кисел вкус.
Винаги слагам една шепа сол в казана и ракията става бистра като сълза. Ако доловяте на мирис накаква неприятна миризма за вас в материала то сложете в казана 3-4 глави стар лук, обелен и нарязан на 4. Той премахва миризмата. Може и по желание да се намаже и капака и входа на лулата с мед. Може и някакви билки.
Тук чета за колони, но моето мнение е, че по този начин се губи вкуса и аромата на ракията и отиваме към спирт. Най добре е преваряване на ракията.
Може да си направите както има в лабораториите капкоуловител.
Но при мен с наклона на лулата се получава подобен ефект.
Винаги след като съм варил и отворя казана капакът ми е чист като нов, а не както съм вижда целият полепнал с материал.
Ракията я държа в стъкло /дамаджани/, бурета /имам 10 и 20л/ и никога в пластмаса.
А относно ферментацията и отлежаването ще напиша по късно.

За добра ракия са важни:
добър материал, правилно протичане на ферментацията и да се вари веднага след като свърши, добра дестилация и правилно отлежаване.
И чистота преди всичко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 08:21 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
моят казан сьщо е от баки само че 2 около 300л с меден капак и серпентина каде си монтирал термометара :?: колко газ харчиш за едно варене :?: това с наклона на лулата има ли ефект и какьв е тоя капкоуловител :?:

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 09:01 
Offline

Регистриран на: 11 Юни 2008, 08:20
Мнения: 9
казана ми е около 90-100л
при пълен казан ракията тръгва за около 40-45 минути.
около горелката съм направил заслон така че топлината да не се разсейва.
колко газ отива-различно зависи от качеството на материала. дали ще правя преварка, колко захар има, времето - дали е студено или горещо като сега. но общо взето е икономичен казан.
това с наклона на лулата не е мое хрумване. по този начин леките фракции излизат. писах, че то е нещо като капкоуловител. има ефект върху качеството на ракията, но още по добре е един капкоуловител, който лесно се прави
написи ми името на един имейл и ще ти пратя схемата която е измислена и патентована от Едуард Адам през 1801 г.
вчера варих от сини сливи, ще варя още един казан и след това ще я преваря. след това в буренце - 20 л и по Коледа и Нова година предполагам ще е ОК


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 09:31 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
li4o76@abv.bg :?: абе много рано са ти узряли сливите :D моите още са на дьрвото :cry: та по този повод(едно дете попитало баща си-тате тате кви са тия сливи-бащата казал сини-тате тате а защо са червени :?: щото са зелени. е кат я нагласиш ще почерпиш

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 18:51 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Доста опит сте натрупали! :wink: Peter явно е голям мераклия, "За добра ракия са важни:
добър материал, правилно протичане на ферментацията и да се вари веднага след като свърши, добра дестилация и правилно отлежаване."
Ей това най-ми хареса, така е! Но колоните са мощно средство за изваряване, стига да знаеш, какво искаш от тях, как и за какво са направени и т.н. Не можеш да свариш ароматна ракия на казан, така както на колона! А тези капкоуловители се слагат за да непреминават киселини и най-вече пяна при пенлив материал и пак е относително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 19:01 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
това за пяната и за зацапването на капака смятам че е от силата на огьня-виждал сьм при пьлен казан и силен огьн материала да излиза в кофата накрая

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2008, 08:41 
Offline

Регистриран на: 11 Юни 2008, 08:20
Мнения: 9
за колоната добре. но си мисля, че се получава дестилат който се доближава до спирта. губят се аромати, които са специфични за ракията. според мен двойното изваряване дава отличен ефект за качествена ракия.
виж ако правиш ракия от ечемик или жито и след това добавиш есенции за мирис - мускат, сливова, кайсиева, праскова и други с колоната се получава добри резултати
но аз не предвиждам да си правя колона. виж темата във форума "КОЛОНА" - там доста добре и професионално са написани нещата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2008, 09:45 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
наклона на лулата в каква посока е :?: от казана кьм охладителя ли :?:

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2008, 10:22 
Offline

Регистриран на: 11 Юни 2008, 08:20
Мнения: 9
получи ли ми имейла с чертежите?
питаше за термометъра - монтиран е горе на капака, като съм заварил едно фи 10мм с глух отвор, около 6-7см дълго. то се показва вътре около 1 - 1-1.5см . в отвора поставям тернометъра.
а наклона е - високата част е към охладителния съд. може би 20см на 1м. от капака лулата излиза около 25см след това коляно, наклона нагоре, пак коляно и лулата продължава осоло 60 см и влиза в отвора на охлаждащата серпентина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2008, 10:59 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
абе нещо немога да отворя пощата-та за това питам :D до преди малко правих капкооловител(така ли се казваше( както ти казах че сьм виждал с буркан та сега се чудя дали да не направя и този наклон :?: дали ще има смисьл :?:

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2008, 11:27 
Offline

Регистриран на: 24 Окт 2007, 15:06
Мнения: 1
Peter, не ми стана ясно на каде е този наклон. Ако не те затрудняжа прати ми проста схемичка на тжоя казан . на капкоуложителя за които говориш. k_niki@mail.bg

Изпратено след 3 минути 17 секунди:
Peter, не ми стана ясно на каде е този наклон. Ако не те затрудняwа прати ми простiчка схема на този казан и на капкоуловителя за които говориш. k_niki@mail.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2008, 11:02 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Peter написа:
за колоната добре. но си мисля, че се получава дестилат който се доближава до спирта. губят се аромати, които са специфични за ракията. според мен двойното изваряване дава отличен ефект за качествена ракия.
виж ако правиш ракия от ечемик или жито и след това добавиш есенции за мирис - мускат, сливова, кайсиева, праскова и други с колоната се получава добри резултати
но аз не предвиждам да си правя колона. виж темата във форума "КОЛОНА" - там доста добре и професионално са написани нещата.

Мускатовите и мискетовите аромати са леки и излизат с първотока! На колоната можеш да отделяш първоток(естероалдехидна фракция), а патока се изтича от нея, там го няма. Спиртните пари налагат натиск върху висшите алкохоли и те непреминават в дестилата, те оформят патока! Затова и като вариш на казан опитваш и като осетиш паток спираш, това е около 48-42 градуса и зависи от материала! А на казана стават добри дестилати с по-тежки аромати, мирис на ушаф, сливи, памид, червени грозда(без мискети) и бели като-димят, совинйон блан, ркацители и т.н. При варене в казан се оформят именно тези ушафни аромати! Мускатова ракия от колони е като есенция, трудно се пие, трябва да се смеси с по-неароматен дестилат! На казан излизат много добри ракии за отлежаване, защото съдържат киселини и висши алкохоли от патока, които при отлежаване се свързват и правят аромати, нови, които ги е нямало + тези от дъбовата дървесина, но за да се извлекат от дъба се залага дестилата над 70 градуса, за уиски и ром са по-ниски!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2008, 12:53 
Offline

Регистриран на: 11 Юни 2008, 08:20
Мнения: 9
Благодаря alambik.

Много професионално. Аз варя от сини сливи и от грозде/ по точно от джибри/. Четох във форума за колона, гледах и във други сайтове.
Може ли да си запазя охладителя, и да си направя колона, която да слагам когато има нужда.
Моят имейл е pasat58@abv.bg
Ако нямаш нищо против и ако имаш някакви чертежи за колона предварително ти благодаря ако ми ги пратиш.
Казана ми е до 100л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2008, 21:42 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Ако намериш нещо за "Конячен казан" е добре, те са казани с концентрационна част, т.е. колона върху тях. Идеална работа за твоите нужди! Тези колони, с които разполагам, за дестилат са непосилни за хората любители, но можеш да си направиш "Конячен казан"! До скоро!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2008, 02:09 
Offline

Регистриран на: 25 Сеп 2008, 01:59
Мнения: 1
[quote="Peter"]Здравейте на всички!

Първите 100-150мл ги изхвърлям. .[/quot]
ако не ти е проблем събирай я, на мен ми върши работа даже и за пиене ( с чалъм)
на лична за контакт


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима