Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 16:30 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Здравейте,

Следя форума от известно време и в известна степен се "ограмотих" относно апаратурата, но все още не мога да направя своя избор. Бих искал да ми помогнете със съвети в това. Възможностите в момента за мен са следните:
1. Предлаганата от магазин Златна бъчва колона за дестилация със 100л. казан всичко от алпака. Тук съмненията ми са относно това, че всичко е алпака, няма мед, което придавало по-добри вкусови качества на крайният продукт. Освен това конструкцията на колоната не е ясна и от там действието и. Във форума видях някакви първоначални не ясни отзиви.
2. 100 л. традиционен казан ( аламбик) от една софийска фирма за 740лв. , но и тук качеството е под съмнение, струва ми се, че ламарината е доста тънка, освен това както казана така и капака са направени основно с кроене и спойки , а не с изчукване. Самите спойки са твърде груби и неравни, което според мен не говори за особено майсторство.
3. Вариант е комбинация от първите два: Закупуване на 100л. съд алпака от първата фирма за 200лв. и добавяне на колона по поръчка изработена от втората фирма и по чертежи препоръчани от Вас
Държа да отбележа, че няма да се обработват големи количества, а по скоро ще го ползвам за удоволствие да направя няколко литра нещо по различно от това което се предлага на пазара и от ясна суровина.
Благодаря предварително на всички изказали мнения и съвети.

P.S. До неделя вечер ще отсъствам и няма да мога да се включа в темата, но с интерес очаквам Вашите становища. :prost:
posting.php?mode=post&f=9#

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Казани за ракия колонен тип, без необходимост от преваряване. Изработени от жароустойчива неръждаема стомана за хранителни цели 18/10 AISI 304, напълно окомплектовани за работа. Технологичен отвор за термометър.

Цена за 50 л. 350 лв.
Цена за 100 л. 430 лв.
Телефон 1 0888/680-104
Доставка за цялата страна.
Подател климер ЕООД
http://obiavi.grad.bg/snimki-126232
Перфектно казанче,колонката с малки подобрения за около 15-20лв. става и тя перфектна.За начинаеш това е вариянт с малко средства добри резултати....
естествено под ръководството на http://www.rakiyata.com.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 22:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
не бих взел подобен аламбик.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a какво не ти харесва на казанчето

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 23:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ми хем колона,а нее...хем аламбик пък и това точно не е..освен това целия е неръждавейка...-какво да ми хареса?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 00:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами лъскавичко, спретнатичко какво да не му харесаш :)
Ами има един стар лаф "Най-убичам да ям кифтета и да намирам махна"
Че си е колона колона си е сложиш ли в тръбата пълнежа е готова, удобството е това че се регулира само с подгрева на казана.
Сега чакай да ги изям аз лайната, ще оставя и за тебе :)
За формата на гюума дъното е право, височината е по голяма от ширината, което е предпоставка материяла да не циркулира добре при варенето.
Също така от това че казанчето е висок спрямо диаметъра си има малка площ на изпарение за даденият обем.
Но пък такива казанчета се произвеждат евала на този който се е сетил да ги използва за колона.
Колоната изглежда добре , но много ефектно щеше да е да се прекарат две тръбички ф8мм. в горната част да имитират кондензационна глава.
Поне колоната ако беше от мед щеше да е по-добре, ама алпаката е по евтина.
ilu6a като костури виждам това, ти друго да виждаш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 00:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ми аз ги казах...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 13:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
petiomalchev.....ilu6a..... за тези скромни пари какво по хубаво искате.
Повече пари/средства/ по малко кусури ще намериш, за тези 350 лв, взимаш РАБОТЕЩ казан с колонка и хладник и вече си в бизнеса. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 13:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
това е вярно наистина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не бе Мони просто търсехме кусури :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 19:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Благодаря за изказаните мнения.
Виждам, че основните мнения са за готовия казан от нераждавейка. Никой не коментира възможността да се се ползва само казан от неръждавейка и да се направи отделно медна колона. толокова ли е голямо значението на съотношението височина / ширина на казана за качеството на ракията? :nixweiss: :nixweiss: :nixweiss: posting.php?mode=reply&f=9&t=1216#

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 19:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Купувайки този казан ти имаш една основа, която можеш да надграждаш. Просто мненията на коегите са базирани на опит, и в общия случай този опит казва, че евтиното излиза скъпо. Имай предвид, че казанът е най-голяма инвестиция в това хоби.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Orel написа:
Благодаря за изказаните мнения.
Виждам, че основните мнения са за готовия казан от нераждавейка. Никой не коментира възможността да се се ползва само казан от неръждавейка и да се направи отделно медна колона. толокова ли е голямо значението на съотношението височина / ширина на казана за качеството на ракията? :nixweiss: :nixweiss: :nixweiss: posting.php?mode=reply&f=9&t=1216#


Като гледам сръбските казани са дълбоки педя и имат диаметър метър.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 21:01 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
В такъв случай да се отказвам от посочените по-горе казани и да търся нещо друго. Въпроса е от къде и какво да бъде?
До сега не бях прочел нищо за размерите на казана по точно за съотношението височина ширина, може ли да кажете какво би следвало да бъде, какви са оптималните размери за около 100л.
Какви следва и да са размерите на колоната за подобен казан? Имат ли значение размерите на колоната за времето на изваряване и има ли разлика във времето за изваряване при аламбика и колоната? posting.php?mode=reply&f=9&t=1216#

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Orel написа:
В такъв случай да се отказвам от посочените по-горе казани и да търся нещо друго. Въпроса е от къде и какво да бъде?
До сега не бях прочел нищо за размерите на казана по точно за съотношението височина ширина, може ли да кажете какво би следвало да бъде, какви са оптималните размери за около 100л.
Какви следва и да са размерите на колоната за подобен казан? Имат ли значение размерите на колоната за времето на изваряване и има ли разлика във времето за изваряване при аламбика и колоната? posting.php?mode=reply&f=9&t=1216#

Господин Orel,толкова много е писано във форума за размерите на колоните,за времето на изваряване, че само трябва да го прочетеш.Но първо трябва да си наясно какво точно искаш.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, vnnaidenov и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима