Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2008, 14:00 
Offline

Регистриран на: 19 Юни 2008, 13:28
Мнения: 2
Здравеите на всички
аз съм нов във вашия форум и във варенето на ракия
Наскоро си купихме казан за ракия от "бай мангал".Зазидахмего като под казана сложихме ламарина 3мм и обикновен пясък .Заредихме първия казан и зачакахме да потече ракията,уви не протече а прокапа.Първо трудно завря и вече след завирането просто ту капеше ту спираше.След 10 часово варене изкапа ракия 65-70 градуса 7 литра при 80 килограма материал от ябълки с 5 кг. захар.Ако някой знае причината за това че дългоочаквания еликсир капе а не тече моля да пише.Предварително благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2008, 20:34 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Според мен, отговорът е в ламарината и пясъка, който сте сложили. Не съм експерт, но такова решение до сега не съм виждал. Предлагам, да махнете ламарината и пясъка.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2008, 13:06 
Offline

Регистриран на: 19 Юни 2008, 13:28
Мнения: 2
незнам дали отвора на капака не е малък и така да отива по малко пара до серпентината.Казана е столитров ,а отвора горе е 25мм.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2008, 14:02 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
А къде ще ходи парата? Единствения път е през лулата към охладителя. Продължавам да залагам, че проблема ти е в ламарината и пясъка

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2008, 22:21 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
"Аз" е прав, проблема е в греенето на казана, а не в диаметъра на лулата и серпентината, той е достатъчен. Въпроса е така да сложиш казана, че пламъка да се разпределя по дъното му и около него! Затова и френските казани на които съм работил-"Alambique" отдоло имат разпределител на газовете, изработен е от огнеупорна смес, като отливка, фабрична, но изгорелите газове греят директно на ламарината на казана!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 12:04 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Когато за първи път си пробвах казана още не беше вграден. Обема е 130л., меден дебелина 1мм., производство "Бай Мангал". Та тогава майстора ми каза да подложа някаква ламарина отдолу за да не бие пламъка директно ама аз от мерак го качих на три блокчета само и започнах варенето. Мат'рала круши и сливи. На 90 мин. текна като сълза за моя радост и гордост! След още 2 ч. тръгнаха патоки/ под40гр./ и след още половин час някаква чернилка. Следва отнемане на огъня, истиване, отваряне- и ужас новия ми казан загорял с 1 см. гадост! После след като го вградих сложих 1мм. черна ламарина под него на която стъпва. От тогава две години работа без грам загоряло :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Питане
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2009, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 18:28
Мнения: 3
Здравейте на всички,
аз съм напълно нов във форума и сайта, мераклия съм да се сдобия с казан, не по-голям от 100-150 литра, поради ограничени средства най-вероятно ще е тип - "Бай мангау", но искам да попитам, какви са оптималните параметри на казана, имам предвид викочина и диаметър на капака, на основата, диаметър на отвора за материала и този за лулата, какъв да е охладителя и какъв диаметър да е серпентината, т.е. всички технически параметри, защото видях няколко, но те доста се различават един от друг, сигурен съм, че това има значение за добива - количество и качество !
Всякаква информация ще ми е от полза, защото съм начинаещ.
Предварително благодаря на всички, които ще се заемат да ме просветят в изкуството да вариш ракия!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2009, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Извинете , но всички викат презрително бай мангал , но опират той да ти направи казанът .
Излиза че е по- по от теб тогава.

Който му е скъпо , да си го направи като мен , и излиза 200лв , и няма проблеми.
Какво прави циганинът---
Ми отивав склада за стр. материали , и
купува медни листове , и то от най- тънките .

Идете купете си от там , или стари перални по 7 лв , бройката ,
дайте го на българин грамотен заварчик , и готово.
Когато си купиш сам медта , платиш на заварчика , и маса , маса дребни неща си направиш сам , се получава творение което е с качествата на циганският ( циганинът , както и българинът търси мах. печалба )
от по- добри , дебели материали .

Всъщност циганинът правилно иска по 1000лв , понеже се прави мн. въртеливо , трудно , и аз също бих искал толкова , че и повече...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: направа на казан
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2009, 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 18:28
Мнения: 3
Здравей Емил,
в никакъв случай не е презрително или пренебрежително, нарицателното "Мангау" идва точно от печката, кюмбето или както и да го наричаме, то не е обидно или поне не трябва да бъде.
Може и по-по от мен да е, аз не претендирам, пък и му плащам, не му го искам без пари, нали знаеш - който за каквото е учил!

Та на темата, доколкото разбирам твоя е от стари перални с меден купол ли ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2009, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Моят го има тук на снимките , аз съм абс. начинаещ , имай го в предвид ...
Според мен , пиши тук в разделът за покупки че купуваш ,
нещо готово ...

Но ако целта ти е поефтиняване -
купи си медна тръба от склад на едро , един стар бидон , и си го просто монтирай сам ... охладителя .
Това отхвърля доста пари , които иначе ще дадеш на друг.

На мен казанът , правилното е казаня всичко ми е от перални , и няма никакви проблеми от това .
Ноооо меден , от дебели стари котли ....
нали ! (рима)

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: казаня
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2009, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 18:28
Мнения: 3
ей сега говорих с един дето е по-напред от нас с материала и каза, че няма проблем да го изработи в завода, а за охладителя ми е ясно ще си го направя сам, той не е толкова сложно нещо. Благодаря все пак !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg, onomed и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима