Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2011, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Здравейте,
Вече мога да се похваля със собствен казан.

Въпроса е дали да му се добави една шапка на казана и в последствие и колона около 1м или да направя само колона.

За охладител съм се спрял на модела тръба в тръба с дължина 100 - 120 см и ф 18 вътрешна и ф 28 външна.

Не съм решил въпроса с контролните уреди ( термометри ) искам да сложа два един на капака и един на колоната или на изхода към охладителя.

Очаквам с нетърпение Вашите препоръки и предложения.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2011, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Шапката трябва да е голяма download/file.php?id=603&mode=view аз избрах тази форма


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2011, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Какво става всички ли са на избори??
Никой ли няма даhttp://www.rakiyata.com/forum/posting.php?mode=reply&f=9&t=1241# даде идея??? posting.php?mode=reply&f=9&t=124http://www.rakiyata.com/forum/posting.php?mode=reply&f=9&t=1241#1#

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2011, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Толкова е писано....пък и щом не знаеш какво искаш..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2011, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Naskohondata1 написа:
Толкова е писано....пък и щом не знаеш какво искаш..


Е аз ако знам всичко като теб няма да питам!!!
А това дето е писано е доста противоречиво.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 00:25 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
Колега, какъв тунинг може да направиш зависи от височината на помещението, в което ще го ползваш. Ако работата ще се извършва на открито място височината може да бъде всякаква - с преработен по-голям купол, плюс колона. Ако работиш в закрито помещение, следва да се съобразиш с височината на тавана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 00:58 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Имам чувството, че един човек ни е правил казаните. Моя е малко по-голям-вис. 65 см. и диам. 60 см., но всичко друго е еднакво. Много съм доволен от работата му и не смятам да правя никакви тунинги! Не слагай дръжки на казана- ще започне да пропуска от там. Моя го вадя сам като остане около 1 кофа на дъното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
ZMeyGorianin написа:
Имам чувството, че един човек ни е правил казаните. Моя е малко по-голям-вис. 65 см. и диам. 60 см., но всичко друго е еднакво. Много съм доволен от работата му и не смятам да правя никакви тунинги! Не слагай дръжки на казана- ще започне да пропуска от там. Моя го вадя сам като остане около 1 кофа на дъното.



Моя го купих от едно село до София. Едва ли майстора е същия, но явно модела е бил на мода някога. На всякъде пишат, че капака трябва да е висок и с голям обем, като височината му да е поне 2/3 от височината на казана, тук имаме 1/3.
Какъв е диаметъра на лулата?
Освен това ще ми се да опитам да варя зърнен материал, а за него казват, че колоната е най-добра.


:nixweiss: posting.php?mode=quote&f=9&p=16128#

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 10:09 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Лулата ми е 24.5 мм/ 1 цол/. Дълга е към 3 м. с кривките. Има наклон от 3-4 см. към казана. Зърно още не съм варил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 10:24 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
Орел, ако не преработваш казана и не ползваш колона диаметъра на лулата се определя от изхода върху купола на казана. Твоя изход като че ли има формата на конус. За това вътрешния диаметър на лулата следва да е малко по-голям за да захлупи този конус и да заклини леко в него. Мястото после се замазва с тесто и не пропуска. По широка лула едва ли ще ти е необходима, тъй като най-тесния отвор определя пропускането на парите. По-тясна лула обаче ще затрудни придвижването на изпаренията към охладителя.
Ако ще използваш колона следва отвора на изхода да се преработи и да се постави такъв, който по диаметър да позволява монтирането на колоната.


Последна промяна petko_bgsf58 на 31 Окт 2011, 10:27, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 10:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
лулата ми е 2,7 метра ф28...охладителния съд е 220л варел, а серпентината в него ми е 4м на ф20 +4м на ф16

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 10:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Orel написа:


Моя го купих от едно село до София. Едва ли майстора е същия, но явно модела е бил на мода някога. На всякъде пишат, че капака трябва да е висок и с голям обем, като височината му да е поне 2/3 от височината на казана, тук имаме 1/3.
Какъв е диаметъра на лулата?
Освен това ще ми се да опитам да варя зърнен материал, а за него казват, че колоната е най-добра.



Моделът е на мода, защото "майсторите" са некадърни. По-лесно е вместо истински капак да сложат тава за лютеница.
Информацията ми за "шарантските алембици" (а французите са се доказали, че ГО могат) е, че капакът е с обем около 10% от обема на казана, а височината му е около 2/3 от височината на казана.
Изображение

Колко е диаметъра на изхода за лулата?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 13:54 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
Прикачени файлове:
Picture%201186.jpg




Този капак е оригинале и поне петдесет годишен, преди 9.9. 44г.и не е правен от бай Мангал.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
АЗ прав си, но кое у нас е направено качествено и изпипано, просто от край време сме свикнали да казваме "и така може" и прави всичко как да е. Недей убива всичко детско в мен с тези снимки, че като ги гледам и гледам това което взех ме хваща яд но ........

Както писах по-горе височината на казана H е 45 и D-55 т.е. при запълване до 40 см. обем около 95л
а капака е с h 15 или 1/3 от казан и с обем 35л.
За да получа височина на капака 2/3 от казан ми трябват още 15 см. , а бе сметнах, че една допълнителна шапка с d 25см и h 30см ще ми даде горе долу подобни размери и обеми, но няма да мога да поставя колона защото височината става голяма помещението където ще варя е 225см.
Отвора за лулата е конус 26 - 22мм. но много неправилен и очукан и ще го преправям.
Всъщност казана ще ползвам основно за варене на гроздов и плодов материал ( сливи, ябълки, круши и др.), но след като четох във форума ми се ще да му сложа и една колона ( ф54 и h 100 с външно охлаждане в горната част и тръбен охладител ф22 и външно ф 32) с която да пробвам и зърнен материал. Ако ползвам колоната с по-малко пълнеж и по-слабо охлаждане би следвало да станат и добри ракии и така ще си спестя правенето на шапка.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Фев 2011, 20:53
Мнения: 28
Прикачени файлове:
DSCF0115.JPG
Казвали са ми че това е оригиналната форма на казан/царска корона/Годините на тази са 55


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима