Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 20:36 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
Orel написа:

Както писах по-горе височината на казана H е 45 и D-55 т.е. при запълване до 40 см. обем около 95л
а капака е с h 15 или 1/3 от казан и с обем 35л.
За да получа височина на капака 2/3 от казан ми трябват още 15 см. , а бе сметнах, че една допълнителна шапка с d 25см и h 30см ще ми даде горе долу подобни размери и обеми, но няма да мога да поставя колона защото височината става голяма помещението където ще варя е 225см.
Отвора за лулата е конус 26 - 22мм. но много неправилен и очукан и ще го преправям.
Всъщност казана ще ползвам основно за варене на гроздов и плодов материал ( сливи, ябълки, круши и др.), но след като четох във форума ми се ще да му сложа и една колона ( ф54 и h 100 с външно охлаждане в горната част и тръбен охладител ф22 и външно ф 32) с която да пробвам и зърнен материал. Ако ползвам колоната с по-малко пълнеж и по-слабо охлаждане би следвало да станат и добри ракии и така ще си спестя правенето на шапка.


Орел: 30 см стойка за казана, 45 см. височина за самия казан, 15 см. височина за капака плюс 25 см. увеличение на купола прави 115 см. При височина на помещението 225 см. имаш място за колона с височина 100 см. По съветите на колегата Still man колоната следва да е рефракционна, а не рехлуксна. Всъщност ти можещ да я направиш такава, каквато ти е по сърце и да споделиш опита от това. Още повече че смяташ да преработваш тръбата при изхода на капака /купола/.
П.С. Френските казани са много хубави, но не са по силите ни финансово и за това правим компромиса да произвеждаме ракия с това, което имаме. А французите с тези казани правят качествен коняк.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 21:00 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Orel написа:
АЗ прав си, но кое у нас е направено качествено и изпипано, просто от край време сме свикнали да казваме "и така може" и прави всичко как да е. Недей убива всичко детско в мен с тези снимки, че като ги гледам и гледам това което взех ме хваща яд но ........

Както писах по-горе височината на казана H е 45 и D-55 т.е. при запълване до 40 см. обем около 95л
а капака е с h 15 или 1/3 от казан и с обем 35л.
За да получа височина на капака 2/3 от казан ми трябват още 15 см. , а бе сметнах, че една допълнителна шапка с d 25см и h 30см ще ми даде горе долу подобни размери и обеми, но няма да мога да поставя колона защото височината става голяма помещението където ще варя е 225см.
Отвора за лулата е конус 26 - 22мм. но много неправилен и очукан и ще го преправям.
Всъщност казана ще ползвам основно за варене на гроздов и плодов материал ( сливи, ябълки, круши и др.), но след като четох във форума ми се ще да му сложа и една колона ( ф54 и h 100 с външно охлаждане в горната част и тръбен охладител ф22 и външно ф 32) с която да пробвам и зърнен материал. Ако ползвам колоната с по-малко пълнеж и по-слабо охлаждане би следвало да станат и добри ракии и така ще си спестя правенето на шапка.



НИщо детско не искам да убивам :)
Височината на капака ти дава някаква сигурност, че пръски от материала няма да отидат в лулата. В този смисъл, дори да запазиш сегашния капак, ако направи лулата по-висока можеш малко или много да се застраховаш срещу въпросния ефект. Препоръчвам да увеличиш диаметъра на лулата. Точно в момента не мога да кажа как, но отвора можеш да го направиш 54мм с възможността към него да монтираш колона със същия диаметър, и с някакъв преход да монтираш и лулата.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 21:42 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
Orel написа:
АЗ прав си, но кое у нас е направено качествено и изпипано, просто от край време сме свикнали да казваме "и така може" и прави всичко как да е. Недей убива всичко детско в мен с тези снимки, че като ги гледам и гледам това което взех ме хваща яд но ........

Както писах по-горе височината на казана H е 45 и D-55 т.е. при запълване до 40 см. обем около 95л
а капака е с h 15 или 1/3 от казан и с обем 35л.
За да получа височина на капака 2/3 от казан ми трябват още 15 см. , а бе сметнах, че една допълнителна шапка с d 25см и h 30см ще ми даде горе долу подобни размери и обеми, но няма да мога да поставя колона защото височината става голяма помещението където ще варя е 225см.
Отвора за лулата е конус 26 - 22мм. но много неправилен и очукан и ще го преправям.
Всъщност казана ще ползвам основно за варене на гроздов и плодов материал ( сливи, ябълки, круши и др.), но след като четох във форума ми се ще да му сложа и една колона ( ф54 и h 100 с външно охлаждане в горната част и тръбен охладител ф22 и външно ф 32) с която да пробвам и зърнен материал. Ако ползвам колоната с по-малко пълнеж и по-слабо охлаждане би следвало да станат и добри ракии и така ще си спестя правенето на шапка.


Ако се спреш на допълнителна шапка, според мен е най правилното решение, като тази шапка де факто играе рплята на дефлегматор и за твойте цели няма нужда от колона щом няма да пройзвежадаш високоградусен алкохол.Но лулата ти трябва да е с поголям диамерър колкото казва АЗ ,Ако искаш колона направо си я монтирай на капака но и тя трябва да е с голям диамерър .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 21:48 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Точно това е и моята идея. Въпроса е от къде да намеря фланец ф 54 за закрепване на колоната. Дадоха ми идея да използвам сглобката на кубинските кафеварки от типа два конуса, но техният материал мисля , че е алуминиева сплав и не знам дали ще успея да запоя за капака и колко здраво ще стане, защото при h 100см на колоната при един натиск в горният край може и да се откъсне.
Лулата мисля да е ф 28 и L 150см., като вертикалната част да е 30 см и да монтирам и един маслоуловител, но ми трябват два холендера ф 28 и така казан ще работи с колоната и като обикновен казан. posting.php?mode=reply&f=9&t=1241#

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 22:03 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
колкумуе един стругар да ти направи бронзови фланци, за капака и за тръбата ф 54 не е голям диаметър, или ако намериш мура ф 54 запоявасе на капака и си готов. Според АЛАМБИК за тъкова пройзводство като нашето няма нижда от колона е е достатъчен обикновен казан като твоя само че си направи шапка.И аз бях навит на колона но сега съм скептик безсмислено е бавно става 9 часа малко литри на общ градус 55 ми аз при обикновения казан постигам тези градуси за по малко време и правя преварка и става перфектна ракия тръгва на 75 градуса махам първакаа и сабирам до 50 и останалото заеднот с патокито в другия казан.Става бирзо и лесно, много видове уиски и водка ги правят на такива казани в преварката му е майката и никаде не съм чел да слагат 96 гр. спирт да отлежава.Не си усложнявай живота с колона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 22:14 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Spout, нали идеята на колоната е че може много по-точно да се разделят различните фракции и освен това в нея се извършва и един вид преварка благодарение на връщащата се флегма и т.н.

Лично аз съм варил на обикновен селски казан и на обществен казан с колона, където въпреки, че казанджията не беше много в час ракията беше много по-добра като качество и количество.

Ти сега отново ме хвърляш в размисли и страсти, никак не е за подценяване и труда и средствата за цялото това начинание?!!

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 22:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Според мен и с казан тип аламбик можеш да разделиш добре фракциите просто като свиеш средната...на слаб огън...но разбира се като става въпрос само казани с по-малък мащаб...100л примерно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 07:11 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
Orel написа:
Spout, нали идеята на колоната е че може много по-точно да се разделят различните фракции и освен това в нея се извършва и един вид преварка благодарение на връщащата се флегма и т.н.

Лично аз съм варил на обикновен селски казан и на обществен казан с колона, където въпреки, че казанджията не беше много в час ракията беше много по-добра като качество и количество.

Ти сега отново ме хвърляш в размисли и страсти, никак не е за подценяване и труда и средствата за цялото това начинание?!!


То и аз от много време съм в размисли и страсти и все немога да взема решение.
Споредмен колоната е да пройзвежда чист спирт и да отделя всички примеси, другото е имитация на колона.
Обществените казани с колона са за двойна преварка, предимстотоим е слагаш 500 литра джибра и гз на оганя охлаждаш парите да тче само ракия и като свърши алкохола спира да пуска няма патоки и мое лично мнение е че има много фира.
С обикновения казан е пак същото качество но трябва да правиш преварка и например с твоя казан ако вариш 500 литра джибра ще въриш 6-7 пъти а на обществения казан на един път и ако не се лъжа струва 60 лева варенето или ако казана ти струва 600 лева имаш за 10 години пари да вариш на обществен казан.
Много теми за размисъл има не е лесно и както и да постъпиш все ще збъркаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 08:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
На обществения ако платиш и акциза, а както са тръгнали нещата става все по-честа практика и ракията излиза златна!
В домашни условия поне можеш да си правиш каквото си решиш, дори можеш да почнеш да загряваш казана през купола :lachtot: .
Аз лично с цел икономия на време преработих моя да бъде с колона. Предполагам, че като отлежи поне 3 месеца и я сложа на масата във весела компания след 2-3 ракии едва ли някой ще направи разлика между колона и лула. Пък и в крайна сметка всеки си прави нещо, което да му харесва на него, на който не му харесва да не го консумира.
Orel, тоя казан не може ли да го снадиш със сегашния купол и да направиш нов подобен на този, който ilu6a ти е показал, после да му сложиш един люк за източване и да го пълниш през новия по-малък, но по висок купол. Без да се обиждаш, но сега ми прилича малко на имаше едно време едни електрически тенджери.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 09:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Гледам, че си от София. В Юроком 2000 има всичко каквото ти трябва - холендри, нипели...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 10:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Sasho, няма място за обиди нали за това е този форум всеки да си каже мнението, а които иска да го взима под внимание. Каква е твоята колона, размери, на какъв обем казан сия я поставил и имали разлика във времето за изваряване в сравнение с обикновения казан.

До този момент не ми отговориха имали разлика във времето за изваряване на един и същ материал с обикновен казан и с колона и ако има колко е тя.
Ако човек се замисли би следвало да има както казва Spout, но по-дългото време с колоната би се компенсирало от това ,че няма да има нужда от преварка след нея. Според всички с колоната се губят част от ароматите, но при преварката също има загуба на аромат.????
Къде е истината???

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Orel, в неделя ще направя снимков материал на целия процес. Иначе казана го зареждам на 160 л. , защото с повече вижда зор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:) каква е истината, като вариш с колона и правиш фракционна дестилация така че да изкараш годният дестилат без първак и парцуца общо да е 90%ал. тогава изчезват вкус и аромат но ако общото изкараш на нисък градус дестилата примерно хармана да е на 75%ал. разлика на дестилата от този с обикновен казан няма, може би е като при втора преварка.
Един пример, вино 35л. дестилирано на колона тип СМ viewtopic.php?f=9&t=1008 излезе около 2,5л дестилат на 90%ал. без първак и парцуца. Времето за дестилация 12 часа, това е за целият процес от загряване до спиране на парцицата .

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 01 Ное 2011, 13:39, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 12:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Петьо,аз не те разбрах-би ли опитал отново...ъъ или на лични ако другите разбраха?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 13:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Истината почва да изплува от мъглата на алкохолните пари и колони и написаното от Малчев ме насочва към традиционният казан, след като за 35 л. вино са необходими 12ч. вярно 96% , но горе долу същото би се получило и с още една преварка с обикновен казан.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, vnnaidenov, vtv и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима