Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 29 Юни 2017, 14:37 Дата и час: 29 Юни 2017, 14:37

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 13:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е колоната има и своите предимства, заедно с охлаждането заема много по малко място. Цената серпентината и лулата са по високи от тази на колона и проточен охладител. Количеството вода което се изразходва и за двата вида е около 3 пъти обема на казана за едно варене но при серпентината остава голямо количество вода което може да се използва и при следващо варене. При колоната може да изкараш дестилата на по висок градус, което ти спестява преварката, макар че и ако с колоната вариш като на обикновен казан можеш да направиш преварка.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 294
Местожителство: София
Отново се връщаме на изходни позиции равенството е възстановено и няма победител- обикновен казан или колона.
Както някой писа по-горе каквото и да избера ще сбъркам.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 18:32 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1244
Местожителство: Дупница
Orel написа:
Отново се връщаме на изходни позиции равенството е възстановено и няма победител- обикновен казан или колона.
Както някой писа по-горе каквото и да избера ще сбъркам.

Ами направи го универсален - като моя !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Фев 2011, 20:53
Мнения: 28
А така майсторе!Чудех се кога ще се намесиш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 294
Местожителство: София
Марио как би трябвало да изглежда тази универсалност?
Дай идея!!

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 18:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1244
Местожителство: Дупница
Orel написа:
Марио как би трябвало да изглежда тази универсалност?
Дай идея!!

Ами в темата за моят казан съм го описал - всичко е изработено на модулен принцип с еднакви сглобки и можеш да работиш с типичен аламбик или с колона , чиято височина също може да бъде променяна в 3 размера във вариант Reflux Still , а във вариант Pot Still възможните височини са над 5. Лулата е изработена така , че поради различната височина на системата в различните и` варианти наклонът на лулата се променя. Всичко е изпробвано и работи вече май 3 години. Ето това viewtopic.php?f=9&t=497
Сега гледам че в темата е писано и за времето за варене - с моята колона 80 литра минават за около 4 часа , спирам дестилацията при 60 процента алкохолно съдържание(ако става дума за дестилат за водка или уиски) Чудно ми е какви са тези огромни времена които се получават при вас...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 294
Местожителство: София
Благодаря на Марио и всички изказали мнение и дали съвети.
Започвам подготовка за тунинга , събирам материали и след десетина дни ще кача първите снимки.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Гледам в профила ти ,че си фен на ''направи си сам'',та ако още не си направил нещо, що не вземеш едно медно котле и даго лепнеш ето така:


Прикачени файлове:
казан 031.jpg
казан 031.jpg [ 53.81 KiB | Прегледано 851 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2012, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 294
Местожителство: София
Вече напредвам сложих едно менче на капака и стана "като истинско".
Сега почвам работа по колоната.


Прикачени файлове:
DSC00262.jpg
DSC00262.jpg [ 218.73 KiB | Прегледано 825 пъти ]
DSC00268.jpg
DSC00268.jpg [ 251.73 KiB | Прегледано 825 пъти ]
DSC00270.jpg
DSC00270.jpg [ 239.73 KiB | Прегледано 825 пъти ]
DSC00271.jpg
DSC00271.jpg [ 249.69 KiB | Прегледано 825 пъти ]

_________________
Всичко зависи от количеството!!!
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2012, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Супер започва да става,давай смело.


СПАМ.
Добре си възпитал жена си щом си още жив а казана е в хола :lachtot:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2012, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Браво Орел, става страхотно!
Можеш ли да дадеш малко инфо, относно изрязването, изчукването и запояването?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2012, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 294
Местожителство: София
Карлсон, слава богу това не е хола, а работната ми стая, но това е друг проблем.
Изрязването на капака направих със зеге с ножче за метал, както и част от назъбването по края, след това счупих зегето и продължих с ножица за ламарина. С изчукването нямаше проблем става много лесно, тъй като ламарината е 1.5. Запояването стана с горелка с пропан + О2, като една част бе с меднофосфорен, но той прави манго шупли и продължихме с сребърен. Запояването се направи от вътрешната страна за да е по равно от вътре и да е по-добро почистването, но въпреки това след като го напълних с вода на няколко места протече, но свършихме припоя и сега мисля от вън да го уплътнявам с мек припой.
В общи линии това е до този момент. Сега разкроявам колоната и охладителя.Тъй като нямам оксижен ще опитам запояване с мек припой с пропан и пистколет за горещ въздух.
Мисля да направя едно пробно варене с колона с цялата дължина на тръбата - 150см. и после да я режа, но нямам материал и ще взема да купя някакво наливно вино от най-евтиното 20-25 л. пък после ще решавам.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2012, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Браво на мъдрата птица! Така си го представях и аз.Моят купол също плаче за ъпгреит ,ама тия пусти менчета вече са кът.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 23:01 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 835
Orel написа:
Вече напредвам сложих едно менче на капака и стана "като истинско".
Сега почвам работа по колоната.

Колеги, и аз мисля да направя подобна добавка,но ще постигна ли нещо,какъв ще е ефекта? Иначе казанът ми е 135 л. произведен 1933 г./само той/ с охладител 10 м. медна тръба поставена в 200л. варел и постоянно течаща вода от кладенец /чрез помпа/.Ракията върви 10-12 темп. градуса. Имам подобен медник с обем 10л. и не е проблем да го заваря върху капака. :help:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2012, 20:39 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 835
vtv написа:
Orel написа:
Вече напредвам сложих едно менче на капака и стана "като истинско".
Сега почвам работа по колоната.

Колеги, и аз мисля да направя подобна добавка,но ще постигна ли нещо,какъв ще е ефекта? Иначе казанът ми е 135 л. произведен 1933 г./само той/ с охладител 10 м. медна тръба поставена в 200л. варел и постоянно течаща вода от кладенец /чрез помпа/.Ракията върви 10-12 темп. градуса. Имам подобен медник с обем 10л. и не е проблем да го заваря върху капака. :help:

Много ви е силна ракията, та да ви държи толкова време.И търсачката мълчи.........Мисля да се преориентирам :google: Не се сърдя на никого все пак :cooler:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
 [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: shubarkov и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима