Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2012, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
vtv написа:
vtv написа:
Orel написа:
Вече напредвам сложих едно менче на капака и стана "като истинско".
Сега почвам работа по колоната.

Колеги, и аз мисля да направя подобна добавка,но ще постигна ли нещо,какъв ще е ефекта? Иначе казанът ми е 135 л. произведен 1933 г./само той/ с охладител 10 м. медна тръба поставена в 200л. варел и постоянно течаща вода от кладенец /чрез помпа/.Ракията върви 10-12 темп. градуса. Имам подобен медник с обем 10л. и не е проблем да го заваря върху капака. :help:

Много ви е силна ракията, та да ви държи толкова време.И търсачката мълчи.........Мисля да се преориентирам :google: Не се сърдя на никого все пак :cooler:

Еми ефекта....аз съм писал за ефекта,почва да тече на по висок градус и други такива неща :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2012, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 671
Благодаря. Оказва ли влияния на количеството? :prost2:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2012, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Здравей Орел, има ли ново развитие по твоят проект?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2012, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Здравей Ivobal,
За съжаление в момента съм замразил проекта както и времето.
Остават последни спойки и първа проба, но нямам материал.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2012, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Добре, ще чакаме докато му дойде времето. Харесва ми, как всичко е подготвено и подредено върху чертежите. А снимката е уникална.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2012, 14:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Вече мога да се похваля с новият стар казан, както и с първото варене, е с известни проблеми, но всичко ще се напасне във времето.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2012, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Ето и резултатите от първото варене.
1. Джанки 130 кг.
2. разпределени в бидона + 2х 9кг. Захар Захира+ 2х60л. вода
3. Засяти с дрожди за трудна ферментация
4. На 14 ден 0 захарност и 120 алкохол премерен с руски виномер.
5. Казан 80 л. Течност. Колона височина 85см. пълнеж 4 телчета – 15 см
6. Начало 18ч. към 19ч. Прокапа първак на 700 , но при температура 890 , отделени 800гр. първак , Т на изходящия дестилат 320 на изходящата вода 450 и така постепенно Т се покачваше като в края към 22ч. стигна 930 ,а дестилата 500 общо 9,5 л на 600, , патоки 2л. 440
7. Втори казан на следващия ден същите количества + 5 л. патоки -300
Начало 9ч. Към 10ч. Т стигна 870 и едва тогава протече първака на 780 отново отделих 800гр. и започнах да събирам средната фракция като приблизително се събираха около 2 л. на час, но температурата отново бе висока 910-920-930 като в края стигна 940 и изходящ дестилат 480 общо събрани 10,5л на 580 и 5 л. патоки на 380 Второто варене продължи значително по-дълго до 17ч., но това го отдавам на това, че към 13ч. Оставих казан без наблюдение за около 1,5ч. И го заварих едва едва прокапващ, но въпреки това за мен остава неясно защо първака ми протичаше на 870 температура на парите. Надморската височина е 330м., но външната Т бе 380 едно чудесно време за варене на ракия.
Качеството на получения дестилат към този момент ми изглежда добро, местните любители на алкохола го определиха като идеално но??.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
:?: :nixweiss: :?:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами извадил си почти максимума.
По данните за първия казан излиза около 7.14 л. 100%-тов алкохол, което прави около 9% алкохол в материала, но ако прибавим и 1% останал в казана става около 10%.
130 кг. джанки ако са били със захарност 12% дават 15.6 кг. захар + твоите 18 кг. захар - общо 33.6
Умножени по коефициент 0.51 правят 17 л. спирт, ти си извадил около 14-15 л. , имаш и още поне литър и нещо в казана - ами това е.
Екстра.
А на вкус как е ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
:?: Въпроса не е в количеството, въпреки, че това е показател за правилното изваряване, а в Т, защо протича при 87, 88гр, а не както пишете при 78???.
Като качество смятам, че е добро, има аромат, няма никакви кисели отенъци, много чиста ракия. Сега я айрирам и след това ще е в буренце или с чипс ще видя.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
При 10% начален алкохол, както и предвид краткото време, за което си изварил всичко трудно ще потече на 78* С.
Вариантите за мене да се случи са:
1. Събираш всичко без да го разреждаш (лично преварявам 58 %алк. и нямам проблеми) и бавно го преваряш. Ще тръгне да капе от 76 и ще се спре на 78.4-78.8 (поне при мене е така). Бавно, но както се казва "хубавите неща стават бавно".
2. Преработваш с-мата, като в горната част слагаш една охладителна глава и я правиш на принципа СМ. След като балансираш и при 10% алк. ще вадиш спирт с 80-85 % алк.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колоната ти има пълнеж, но не виждам да има дефлегматор, или поне не виждам да е захранен с вода.
Това значи че няма рефлукс, който да се стича надолу и да барботира в пълнежа с парите от казана.
Което пък значи че няма от какво да се повиши алкохолният градус в лулата и от там да падне температурата.
Тя ще е 78 гр. само ако процентното съдържание на спирт в парите в лулата (или където го мериш) е над 85 % - т.е. повече пълнеж = повече еквивалентни тарелки = по-голям процент алкохол в парите = по-ниска температура на кипене.
Т.е. ти си дестилирал в режим фракционна колона , а не рефлуксна. Което не е лошо де, особено за аромата.
Все пак ракия правиш, а не уиски.
Тъй че все едно имаш някакъв подобрен алембик казан, в който се разчита на спонтанно създаване на минимален рефлукс от стените на колоната, но недостатъчен за да свали драстично температурата на парите и съответно процента на алкохола.
Всъщност тези две неща са свързани в една таблица - гледай показанието на термометъра и по таблицата сверявай алкохолния градус - трябва да съвпадат.
При мен с колона LM и отлив 1:1 (от два втечнени - един вземам и един връщам в колоната) върви стабилна струйка тънка и процента е около 85, термометърът в отливника показва малко над 78 гр.
Когато дойдат патоките температурата ми нараства над 85 гр. и алкохолът пада под 50, а когато са съвсем крайните патоки - 92-95 гр. и процент под 40.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Няма смисъл да я аерираш или каквото и да било трябва да я превариш пак за да си сигурен че ще бъде ОК
Като направиш нещо подобно като на снимката
По принцип много лошо се работи с модела СМ понеже много лесно се разбалансира и трябва да седиш до нея но 100% е по добре от сегашния модел
И както казват колегите хубавите работи стават бавно :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Точно така Виктор, това е фракционна колона, но според един от експертите в този форум Стилман и при тази конфигурация с достатъчно пълнеж е възможно да се извлече висок градус на дестилата. Подобна е и рекламата на Златна бъчва, те продават колона без пълнеж и мисля че пишеха за 90 гр., но всички говорят, че средната фракция на дестилата започва около 78гр., а при мен не се получи, за което нямам обяснение. Все пак и във фракционната колона се създават възможности за рефлукс естествено не в такава степен, както в рефлуксната.

Аз съм направил първият етап, се подготвям допълнение към тази колона - кондензатор и ще бъде LM, така, че да ползвам и двете възможности в зависимост от материала за изваряване.

Опитите продължават.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Фракционната колона е чиста форма на рефлуксна колона. Тя кондензира всичките или повечето от изпаренията в горния край на опълнежа и връща около 9 / 10 обратно. Колоната е доста висока - от 600 - 1200 мм и запълнена с материал с голяма площ на повърхността, като заема малко пространство (домакинска неръждаема стоманена вълна). Пълнежа трябва да бъде минимум 60– 70 см.., но е по-добре, да бъде 80-100см. Полученият продукт ще бъде 95 % чист алкохол (теоретичната граница, без да се използува вакуум е 95. 6 %) без други вкусове или нечистотии в него. За да се получи това, скоростта на изпаренията не трябва да надвишава 50 см/сек., а най добре е да бъде до 30 см./сек.Това зависи само от подадената енергия за загряване и начина за изчисление е даден във “ Видове рефлуксни колони “ И двата вида колони, с охлаждаща отливна глава и фракционната могат да бъдат използувани за ароматни напитки, като уиски, ром и др., като те позволяват много прецизно разделяне на фракцийте, но за това е необходимо усвояване на метода и практика.

Всяка колона, за да работи , като такава, трябва да бъде в режим и той е само един. 87.2*С = 95.6% об. алк. Това се постига с необходимата височина на пълнежа и стабилно и прецизно регулиране на загряването. Това се отнася до всички видове колони, независимо с какво охлаждане са.(да не пропускаме колоните с въздушно охлаждане, които са разпространени в безводни области).

Долната таблица илюстрира добре работата на колона. Най-горният хоризонтален ред показва различен процент на течността за дестилиране.Това може да е входната суровина или остатъка в бойлера. Алкохолното съдържание варира от 0,5% до 20%. Броят на теоретичните чинии е от 1 до 10.(прието е една теоретична чиния да е равна на 10см. стоманено-вълнен пълнеж).
Refkux ratio е отливното отношение или върнатия конденз, спрямо изтегления навън. Най-долният ред показва количеството на готов продукт в грамове на час. ( за милилитри в час, трябва да се умножи по 1.25). Останалите редове показват разпределението на температурата по височина в колоната.Всички зони с температура 78.2*С са в равновесие. Това е истинската работа на колоната и затова сме се мъчили да я изработим.Не постигнем ли тези или подобни показатели, няма смисъл от колона и ни остава само загубеното време ,труд и средства, само да кажем че имаме колона.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vitkovski54 и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима