Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Именно - той с пълнеж от 15 см какъв рефлукс да направи ?
Освен това външната темпертура по време на дестилацията е била доста висока както пише той, а до и над казана - поне с още 10 гр. горница, така че кой знае какъв рефлукс не е имал и си е бачкал все едно с алембик, но пък ще има максимум аромати.
Тоя казан от 80 л. материал със слабо подгряване ще има да го кандилка над 12 часа ако трябва да разчита на рефлукс от стените и пълнежа.
Може да се опита за следващия път следното : да се напълни догоре с домакинска тел или да се остави 20см празно горе и там да се увие един мокър парцал, който впоследствие да се омокря периодично със студена вода. Все едно - външен дефлегматор. Стичащата се надолу вода като се изпарява ще отнема топлина от стените на колоната и ще създава още рефлукс.
Но най-добре си е - дефлегматор вътре, отливник, шибърен кран ако не се намери иглен и си номер 1 :)
Е, с 200 л. вода на дестилация, ама това е друга работа :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 10:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Ти ми даваш една идея която ще пробвам още утре.
Първо ще опитам да направя един външен охладител с подръчни материали които имам тук и второ ще обдухвам колоната с вентилатор.
В неделя ще опиша резултата.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Когато става въпрос за ракия с аромат, рефлуксната колона няма приложение.Всяко качване на градусите , ще доведе до елиминиране на аромата и вкуса. Не знам към какво се стреми OREL, но е получил нормална ракия с вкус и аромат.Ако се търси малко по висок градус или трябва да се сложи още поне 10 см пълнеж или да се намали температурата, което ще доведе до по-малък дебит.Когато се казва, че колоните могат да се ползват за ароматни напитки, се визират уиски, ром или бренди (коняк), които се дестилират на не по-малко от 75% алк. За дестилация на ракия, трябва да се ползва обикновен дестилатор с “лукова глава”, какъвто е на OREL или наклонена на 45 градуса лула в началото или къса 500– 600мм колона с 20-25см пълнеж. Това ще доведе до качване на градуса на продукта с около 20%.

Рефлуксните колони са създадени за направата на високоградусен алкохол за водка, джин и ликьори. Също така, са много полезни при редестилация на некачествен алкохол или натрупаните патоки с времето.Дестилирането им през колона ще премахне всякакви неприятни миризми и полученият чист алкохол, може да се прибави към ракията или друга напитка.Всички марки уиски с надпис “BLEND” , съдържат до 50-70% такъв спирт.

Използването на рефлуксна колона е оправдано, ако е налице само такава, използува се по предназначение и се наложи понякога, да се направи известно количество плодов алкохол.Да се дестилира ракия през колона постоянно, е като да си купиш спортно “Ферари”, за да го караш по софийските улици.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Това за ферарито много ми хареса !
:megagrin:
Аз обаче ще си позволя малко да посмекча крайността на това мнение (за рефлуксната колона, не за ферарито).
Аз утре ще дестилирам кайсиите точно с рефлуксна колона LM, пълнежът ми е от 5 тела и преди махах два за ракия, но сега няма да махам.
Градусът на изходящия алкохол се регулира при мен лесно с отлива - пускам да тече по-силно, алкохолният градус пада, температурата се качва. Колоната все още е балансирана и просто започва да ми дава повече ракия на по-нисък градус, ароматите са намалени, но са си в рамките на нормалното. След разреждането на дестилата леко се засилват. Общото впечатление от такава ракия е че е много чиста, макар и да не е миризлива се харесва на хората.
Правил съм експеримент - да пусна колоната в екстремално висок алкохол - пак има лек аромат, но вече гостите ми я определят като "спиртосана".
Тъй че моето лично мнение, макар и да не се различава драстично от на Стилман - е че с регулирането на отлива се регулира както градусът на алкохола така и аромата - те двете са свързани независимо от конструкцията на колоната.
Същото е и с алембика - направиш ли преварка с него - пак губиш аромат, но печелиш чистота (по-добро разделяне на фракциите).
Колоната е просто начин да се направят едновременно няколко преварки, но с регулиране на отлива при LM лесно се регулира и образно казано броят преварки - даже е по-добре, защото при добро желание и настройки можеш да ги докараш все едно си направил 1.5 варки - т.е. си някъде между варене и преварка.
Освен това и по време на самия процес може да се регулира - да започнеш с висок алкохолен градус докато се отдели първака, после леко да се намали градуса докато се стигне до средата - там да се извлече максимум аромат, и към края пак да се увеличи градуса, за да се отдели добре опашната част.
Всъщност най-много аромати има в опашната част, но не трябва да се прекалява за да не хванем и от неприятните.
Аз и в момента мога да извадя пълнежа на колоната, да спра дефлегматора и да дестилирам по алембишки, имам лула и охладител, но се отказах да го правя - резултатите от есеннозимните варки ме удовлетворяват напълно.
Сега с кайсиите също ще поекспериментирам и ще докладвам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 12:02 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Това е и моята идея - фракционна колона за плодови ракии и LM приставка за зърнен спирт.
Петдесет процента съм изпълнил остава приставката за LM, проблем са ми спойките, но ще се преборя.
Благодаря на всички изказали мнение и съвети.
:prost: :klatsch:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
[quote="victoryvt"]Аз утре ще дестилирам кайсиите точно с рефлуксна колона LM, пълнежът ми е от 5 тела и преди махах два за ракия, но сега няма да махам.
quote]

Съжалявам, но да се нарече колона и то LM, нещо с пълнеж 5 топчета тел и да се пусне с дебит 2 л. на час е далече от рефлуксна колона. Подобна конфигурация би дала в най-добрият случай 71% abv. Затова твърдя, че използването на подобно съоръжение за ракия е безмислено. Относно, използването на колона за получаване на неутрален спирт, досега не съм прочел, някой да е споделил в този форум.

Когато става въпрос за ароматна плодова напитка, показаните по-долу дестилатори са доказали качествата си.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
5 топчета, ама от големите.
И правят 50 см височина в колона фи 54 мм
Максимума ми на спирт е над 90 % , при дебит във вид на прекъсната струйка с едри капки.
Утре ще го измеря в мл./на час или на минута.
Когато имам материал с 10 и нагоре % алкохол, загрявам на газ с над 5 квата и охлаждам с вода с дебит 200 л. за 5-6 часа - тече на струйка както би текла от алембик с около 2-3 квата загряване.
(Рефлуксно число 2 - на 3 втечнени - един се отнема или 2:1 ако говорим за върнато към отнето R=L/D)
80 л. материал го обработвам за 6 часа дестилация и час и нещо до завирането, заедно с времето за пълнене на казана, запечатване и нагласяне на колоната. Общо 8 часа работа около казана.
Завивам го с изолация от минерална вата, колоната също до височината на отливника, незавита остава само главата с дефлегматора.
Температурата на рефлукса е 78 и малко по време на средата, преди нея на главите е от 65 до 78, тогава правя отлива минимален, колкото да капе само.
От поставянето на по-малко пълнеж няма смисъл - бих сложил даже повече, но миналата година така разделих тръбата, която иначе беше 1.1 м., ако сега правя нова бих я разделил другояче и бих добавил външна намотка около главата с дефлегматора, вътрешната бих я направил с фи 8 мм. вместо с фи 6.
Не смятам че рефлуксната колона не става за ракия !
Ползвам я, и ще продължавам да я ползвам и занапред.
За спирт за гориво бих си направил нова - доста по-висока и незадължително от мед. Всъщност може би е време да се помисли за колона с непрекъснато действие.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Написаното по-горе, само потвърждава тезата , че ако човек се занимава само с ракия, а това са 99% от българите, няма смисъл да се занимава с колони. Получените 90% алкохол в примера, не стават нито за водка, нито за ракия, също така и за уиски или какъвто и да е питеен алкохол. Предназначението на колоната е само едно - азеотропен спирт 95.6%.

Още при прохождането на сайта, Админа беше написал, че рефлуксната колона няма място в нашия бит. Всичко досега го потвърждава.

Използването на спирт в ДВГ е безмислено, тъй-като спирта има три пъти по-ниска калоричност от бензина и разхода ще се увеличи почти толкова. Това ще направи безмислено използването му. Ние нямаме захарна тръстика, а зърното вече не е никак евтино.Разходите по преработката му, също няма да са малки.

Аз не съм против колоните, защото се занимавам с тях от 1999 год. Изпробвал съм всички модели, но сега съм се спрял на къса фракционна колона, която е универсална и се е доказала в различни алкохолни напитки. Една колона "Bokakob" използувам, само за водка и джин.

Не искам да налагам мнението си, но ми се иска да предпазя хората от разочарование. Това е единствената ми цел и затова се включих в дискусията. На всички пожелавам успех в търсене на истината.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз предлагам да минем на лични, че сменихме много темата.
Само за биоетанола смея да твърдя че разлика в калоричността има, но е 30% , а не 3 пъти - т.е. с 30 % е по-голям разхода на гориво.
Но това не ни е сега зора. В Бразилия карат от ерата на фолксваген буболечка на спирт. Даже и трактори за спирт внасят.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Е аз пък искам да кажа на Орел: Честита първа варка, с пожелания за още хиляди, коя от коя по-добра!!!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 19:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Благодаря на всички за изказаните мненията, но мисля, че сега е вече време за една среща, преди да е започнал активния период на варене.
:zauf2:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 175
Да използвам темата на колегата, защото и аз взех едно казанче 130 л, но със същият капак, а четох, че капакът трябва да е. 2/3 до 1/2 от височината на казана. Мисля да му заваря едно менче, но имам едно доста голямо - 50 л и ми се струва прекалено. Според вас колко литра ориентировъчно е достатъчно за да отделя по добре флегмата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 18:28 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1117
Местожителство: Дупница
Колкото повече , толкова повече! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 18:58 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Смело го слагай, стига да не ти е жал.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 20:11 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 676
Постави го! Има голям ефект и............както казва Марио ,колкото повече,толкова по-добре. :2thumbs:
Абе..... :mocken: не случих на жена....моите котлета,едното от които поставих върху капака ,са 10 литрови. :(

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Feel free, marinero_bg, shubarkov, topzizitop, vsd, vtv и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима