Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 142 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 09:44 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Ъъъ, такова ... лепената тапа взе, че прокапа след два-три часа престой с вода :( . Те ме подготвиха в магазина, че полипропилен няма да залепне с ПВЦ лепило, и още като се прибрах това се потвърди.

Не ми се занимаваше с миризливи смоли, ама нямаше как :censored: . Взех полиестерна смола(още 6.90 в сметката), смесих я с втвърдител, намазах тръбите и армирах с малко бинт. Сега е супер здраво и няма никакво намерение да тече повече :cooler: . Смятам, че съм приключил с това. Ето го резултата :
Прикачени файлове:
final.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Murphy написа:
Не ми се занимаваше с миризливи смоли, ама нямаше как :censored: .

За моята епоксидна смола е написано, че след втвърдяване, ако я умиеш няколко пъти с топла вода и след това с 3% разтвор на лимонена киселина, може да се използва в пряк контакт с хранителни продукти и питейна вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 10:56 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Имах предвид, че е миризлива, докато се занимаваш с нея :D . В един момент, докато залепя трите тръби сериозно ми се струваше, че ми се вие свят. След втвърдяване няма никакъв проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 08:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
При използването на пвц тръба в която поставяте нагревателя отчитате ли загубите на топлина? Все пак пвц тръба с дебелина на стената 5-6мм.има доста лош коефициент на топлоотдаване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 12:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
PVC добре топлопровежда , и тръбата е дебела под 3мм.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 10:09 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Така, вече имам "статистическа" информация :lol: . Междувременно и проблеми :cry: . emil emilov, запознах се от първо лице със ситуация, при която се налага охлаждане на мъстта. Съжалявам, че бях донякъде категоричен като отхвърлих такава възможност по-рано.

Ситуацията е следната: 12 часа след сетването на системата температурата не беше обещаваща. Първоначално бях настроил нагревателите на 29°С в два от бидоните и 26°С в третия. Течността беше топла в дълбочина, колкото като си пъхнеш ръката до върха на пръстите, т.е. една педя. Надолу си беше направо хладна. Не си бях взел нищо за писане и не отбелязах градусите. Междувременно прочетох коментара на plamo горе и се вкарах в размисли и проучвания на коефициенти на топлопроводност на различни материали. При тази създала се несигурност напърчих нагревателите здраво - двата на 31°С и третия 29°С. Трябваха ми температури в двата бидона 29°С и в третия 26°С, различни заради различни използвани дрожди. След 6 часа слязох да проверя. Температурата се беше вдигнала в дълбочина около един лакът от повърхността. Нагласих на ново температурите на 30°С, 29°С, 27°С. Оттук нататък се вижда какво се случва от картинката по-долу. Снощи(24.09) вече имах нарастване на температурата до неконтролируеми нива и изключих нагревателите, като оставих бидоните без термоизолацията отгоре. Тази сутрин температурата се беше самопокачила още, вследствие на ферментацията. Захарността довечера предполагам ще е 0%. Тогава ще са минали 72 часа от засяването на дрождите :o . Това според мен е проблем - прекалено е бързо. Освен това на едните дрожди толерантността е до 35°С, на другите до 30°С, но изглежда се справят някак си :lol: .

За сметка на проблемите, ароматът е невиждан досега от мен. Досега с грейки с тубички с топла вода съм стигал максимум 24°С. Не съм съвсем сигурен, но може би при високите температури се освобождават повече аромати. А може би самото грозде да е по-ароматно.

Заключение:
Системата за подгряване с ПВЦ тръби ф110 действа отлично. Трябва обаче да се подхожда много внимателно с температурите, защото лесно може да бъде прегрята мъстта. Но това са проблемите при първите опити. За догодина вече ще имам представа какво да правя.

Следва снимка на "Установката" и графика от четири замервания на температурата. Графиката е защото се вижда по-добре развитието, а и ми е по-лесно така, отколкото да напиша 600 реда текст. Първият бидон е с обем 220 литра и е пълен с около 170 литра мъст. Вторият е 120 литров и е пълен с около 100 литра мъст. Третият е 100 литров и в пълен с около 70 литра мъст. Околната температура при първото замерване е 18.5°С, при последното е 22°С, пропуснах да ги вмъкна в графиката. Излиза, че бидоните, освен собствената си, са покачили температурата в помещението с 3.5°С за 36 часа.
Прикачени файлове:
heating system.jpg
Прикачени файлове:
heating regime.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна Murphy на 25 Сеп 2012, 10:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Точно така - високи температури на ферментация - силни аромати.
Обаче всичко зависи и от вида на дрождите.
Обаче над 35 в шапката вече би ме притеснило - оцетните бактерии само това чакат.
Аз тази година експериментирам с ниски температури и ензим - да видим какво ще стане. Засега мирише чудно, не ми се търсят повече аромати.
При мен 24-25 гр. в шапката и всекидневно точа по една кофа и я вливам отгоре.
Долу в бидона е с градус - два по-ниска температурата.
Околния въздух е твърдо 20 гр.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 10:24 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Мен също ме притесняват високите температури, но нищо не мога да направя. Няма как да произведа толкова лед, че да охладя такива обеми :lol: . Прозореца на мазата стои постоянно отворен. Сега просто си седя като свидетел и гледам сеир какво ще стане. Засега, слава Богу не се усеща нито кисел мирис нито кисел вкус, повече от нормалните. Потапям шапката 3-4 пъти на ден. Снощи имаше проблем с миризма на сероводород и сложих втора порция "тор". А плановете ми бяха това да го правя днес. Изпревариха ме зверовете. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами точно пак за температурите да си говорим - високата температура на стартиране на ферментацията предполага по-голям брой клетки и по-бързо изконсумиране на минералите - от там и във фазата на голямото ядене на захар следва измиране на част от прекалено големия брой клетки - от там и миризма на сероводород.
Явно човек ако реши да прави силно ароматни вина на висока температура - ще трябва да се подготви и за "тор". Аз сложих половината от предвидения активатор, другия ще е в резерв. Ще го ръсна при втората ферментация за ракия.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 10:35 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Да, аз това го предвидих. При засяването сложих по 10 гр./100 литра Fermactive Activateur, снощи по още 15 гр./100 литра. Проблемът е, че при тези температури плановете ми изостанаха от развитието на дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
То и аз , дето давам акъл , днес щях да ги прегрея 28гр , бяха дигнали , :D
Сложих туба със ст. вода и се оправи .
Иначе - охлаждане ( пак давам акъл ., който го нямам ) на голям обем
потопи тънко маркуче 5-6 м в пращината , пускаш студената вода , и събираш преминалата в бидон , има голяма охлаждаща мощност .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 13:38 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
@Murphy от картинките оставам с впечатление, че си напълнил тръбите с вода до горе, или греша? Дали няма да е по-удачно тръбите да се пълнят до 1/3-та или 1/2-ра? Така няма да загряваш "шапката". Тази температура ти е нужна при стартиране на ферментацията. Още повече, че изолираш бидоните... Според мен на 24.09/09:30 е трябвало да изключиш нагревателите, или да ги нагласиш (превантивно) на примерно 27-28 или колкото градуса искаш.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 14:46 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Аз написа:
Дали няма да е по-удачно тръбите да се пълнят до 1/3-та или 1/2-ра?

От гледната точка на СЕГА и аз като че ли стигнах до този извод. Но тогава мислАта ми беше друга :lol: . Реших че трябва, и удивително точно отгатнах докъде ще се покачи шапката :lol: . Водата беше на едно ниво с горната част на шапката в пика й. Плановете ми за следващия път са да напълня тръбата до към средата, да речем една педя под шапката. Ако е по-малко има опасност без да се забележи да се дръпне нагревателят за кабела, той да излезе извън водата и да му гръмне стъклото. Кабелите им са неприятно къси за "винени" цели, на единия се наложи да удължавам кабела. След това - температурите в началото на ферментацията ги нагласям на максимума на нагревателите. Това е за да получа максимално бързо загряване. Когато температурата на мъстта стигне 2-3° под желаната, намалям температурата на нагревателите на 3-4-5° под същата тази желана температура. Ако температурата подмине 30.5°С, спирам нагревателите и отвивам. От опитите ми от няколко години(и най-вече от тази) оставам с впечатлението, че един вид дрождите ползват за база заобикалящата ги температура и винаги я надграждат чрез жизнения си цикъл. Ако им осигуриш 18° ще се множат до 21°, ако им осигуриш 20° вдигат до 24° и т.н. Проблемът е, че такива експерименти могат да се правят веднъж годишно и процесът проба-грешка може да отнеме години, докато се стигне до правилните действия.

Мисля си дали не може да се измисли някакъв унифициран вариант за затопляне/изстудяване с някакви елементи от хладилник или климатик и да се поддържа ТОЧНО желаната температура. Това обаче няма как де е евтино... Друг вариант може би са тези Пелтие-елементи, но не я познавам много-много тази материя, за да измисля нещо.

П.П. Нещата в бидоните вече стават малко по-нормални. Температурите в мъстта и в шапката падат до по-поносими нива. Мерих ги преди малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 15:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Murphy написа:
След това - температурите в началото на ферментацията ги нагласям на максимума на нагревателите. Това е за да получа максимално бързо загряване.

Защо просто не налееш топла вода от бойлера, вместо да чакаш да се загрее от нагревателите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 15:18 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Ами мислех го това, но реших, че проблемът не е първоначалната температура на течността в тръбата. Казвам течност, защото сложих малко разтвор на калиев перманганат във водата, за да не се хващат гадинки. Та в най-голямата тръба течността е около 7 литра. Не сметнах, че това е проблем за 300-ватов нагревател. Пък и исках да видя за колко време ще се случат нещата от нулата. Във всеки случай това предложение(предварително затоплена вода) може да ускори в някаква степен нещата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 142 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Ivailo+- и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима