Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
Уважаеми знаещи колеги. Прочетох доста неща във форума, но не можах да открия никъде как да направя второ дъно от медна ламарина на казан от перални. Предстои ми СЪВСЕМ СКОРО да изварявам дюли (нарязани на дребно) .
Ще съм ви много благодарен ако ми спестите опитите които съм замислил! Очаквам вашите мнения по въпроса! Благодаря предварително! :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
То по-скоро май става дума за водна риза на казана, второ дъно не знам какво ще помогне. При мен стои подобен проблем понеже ползвам емайлиран казан, нагряван с газ поради което ми загаря когато разварявам зърно в него, но на водна риза не мога да го направя.
Коментирано е решение чрез тава с пясък вместо водна риза. Иначе самата водна риза може да е от проста ламарина, но трябва някой да я сгъне по твоя казан. Освен това друга идея - гледах наскоро в една борса за железария се продават едни поцинковани казани за варене на буркани. Ако се сложи отдолу един такъв с вода, вътре в него твоя (но на разтояние от дъното на първия - примерно на парчета плочки или нещо подходящо) и да подгряваш на газ или дърва - ще стане псевдо водна риза, но не знам дали ще достигне нужната температура на края на процеса за да извадиш патоки.
Водната риза иначе я правят под налягане и с изпускателен клапан, че да не гръмне.
Друго псевдо-решение е слама на дъното, но малко ме съмнява да е ефективно, по-скоро за джибри от грозде става. Но там пък аз лично мисля че не трябва да се вари с тях.
Нека някой който е правил водна риза именно на казан от перални да каже.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
От как го загорих сериозно казана вече варя само течност. Прокарвам през пресата и варя само течността. Зърно, грозде, ябълки никакви проблеми. Малко по-бавно и трудоемко, но спестява обем (ципи,люспи,зърно) и време за почистване (последния път 1 час го въртяхме с месингова камбана на дрелката).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Така е !
Аз досега от дестилация не съм го загарял, но озахаряването му е..такова мамата. И то най-вече разваряването на зърното - хем бъркам като изоглавен и пак загаря.

Абе , поръчал съм на Дядо Коледа един лист медна ламарина ама да видим колко съм слушкал :lol:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
Колеги благодаря ви за бързата реакция, но мисля че това с водната риза не е много рационална. До колкото разбрах от прочетеното в форума, тук става въпрос за второ дъно вътре в казана, но какъв диаметър да бъде ? На какво разстояние да бъде от първото дъно? Да се дупчи ли и с какъв размер бургия да бъде? Тук мисля че става въпрос за физика.
Благодаря ви! :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Аз също варя предимно течност, за да нямам проблеми. Успешно съм варил джибре от сини сливи(в казан от перални),по следният начин: през едро сито отделям колкото мога твърди части, като промивам с вода слагам казана на котлона и наливам вода около 6-8 см. когато заври изсипвам кашата и продължавам да затоплям и разбърквам, ако ми се види гъсто добавям още вода. Като се позатопли материала, (не съм мерил но на около 50-55*)
затварям казана и намалявам огъня. Става по-бавно ,но после само измивам с гъба и вода, по дъното няма никакъв нагар. Но не съм варил дюли и круши които са по-проблемни.
Това което знам, но не съм пробвал е лъжливо дъно от дъски(гъсто наредена скара), които според мен трябва да са от дъб ( акация, черница,слива...), но не бук или чам, предварително добре изварени и изкиснати в студена вода.В твоя случай надупчена медна ламарина. Със скарата се затиска слама, която трясва да е от чисти житни стебла, а не от окосена поляна със неопределени видове тревички , билки, храстчета.....
Добър вариант е да направиш лъжливото дъно с диаметъра наказана(1 см. по-малко) и да повдигнеш скарата на 6-7см. на крачета от медни тръбички, да налееш вода докато я покрие, да загрееш и тогава кашата. Не знам дали от някъде може все още да се намери нов зеблен, конопен чувал( или ситна мрежа от естествена материя). Ако успееш , слагаш го върху лъжливото дъно, пълниш го с материала и наливаш вода докато покрие чувала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
На един приятел баща му си е направил решетка от лозови пръчки. Направена е от лозови пръчки, които ги е вързал с медна тел.
В Практикер има метална мрежа за комари по 10 лв.кв.м. Мислех с такава мрежа и медни (неръжд.) тръби да направя нещо като сито високо около 3-4 см. и да го монтирам на дъното.
Друга идея ми е хрумвала да взема поцинкована ламарина от тази гофрираната и направо да я изрежа и пъхна вътре, като разбира се я надупча да пропуска течността. Тя си има и височина. Обаче не знам дали няма да даде някакъв вкус на дестилата.
За сега и в бъдеще мисля да варя само течност, защото ми пести основно от обема след пресоване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Само да отбележа, че слагането на джибри в чувал води до един неочакван проблем : ако нивото на течност е достатъчно високо - чувалчето изплува горе и запушва дупката на казана (зависи и от вида на казана де) , та един колега така си прецака работата и то в банята - капака се отвори и можете да си представите колко пара и спирт кондензира в банята му :lol:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Значи и един чист речен камък :lol: А бе ще стигнем до правенето на ракията по технологията за кисело зеле... :lol:

П.П. И по-малко въздух в чувала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
Колеги, ще чакам още 3- 4 дни (Джибрите са 2-3%) някой който е варил дюли или знае за това второ дъно ( решетка) да даде съвет. Ако ли не ще го направя с помощта на вашите и мои идеи и като го пробвам ще пиша та други да не откриват "топлата вода" .
Благодаря ви за вниманието! :lab: :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Моя съвет е най-добре вземи една мрежа за комари и мухи и го прецеди с нея като сипваш в нея и стискаш здраво. Мрежа има почти във всички домашни потреби. След като прецедиш гъстото може да го промиеш с вода за да вземеш максимума,след това пак го изтискаш и вариш само събраната течност.
Другия вариант "бабешко-дядовия" сипваш всичко в казана, слагаш една тояга и ако седи права добавяш вода, ако не седи вариш на бавен огън.
Иначе решетка от лозови пръчки (стига да ги имаш) може да сгънеш за норматив. Безплатно и ефикасно. Необходими са ти лозови пръчки и парчета медна тел.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима