Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2011, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Здравейте пичове!Отдавна зяпам форума и най-сетне реших и аз да се изокам :megagrin: .Не знам дали ще мога да прикача една малка схемичка ,която да поясни, това което искам да споделя.Доста години използвам казан ,които е стотина литра бруто.До сега все се мъчех на дърва,но ми писна и минах на електрика.Към това окончателно ме подтикна една варка на круши ,която въпреки разреждането на джибрето загоря.Отдавна мислех за някаква водна или маслена риза но нещо все не ми харесваше.При използване на газ също има проблеми.Според мен електрическата енергия има много предимства и само един недостатък-зависимост от мрежата.Тъй като не исках да дупча казана, варианта с потопен нагревател го изключих,а и директния му контакт с джибрето не дава нищо хубаво.В случая използвах котлон които изолирах отвън,а между него и казана оформих въздушна риза.Нагревателите бяха два по2,4 Квт,но единия се издъни още на втората варка (той си беше калпав още когато го монтирах),ама времето ме гонеше,и останалите 7-8 изварявания бяха с един нагревател от 2.4Квт.Единственото кофти беше,че времето от включване докато протече се удължи от около два на над четири часа,но след това никакви грижи.Можеш да му хвърляш по едно око ида се занимаваш с каквото си поискаш. :2thumbs:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2011, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Интересна идея, как се гарантира че въздуха няма да излиза от някъде ?
Или по-скоро загряването е поради излъчване на топлинни лъчи (инфрачервени лъчи)?
И какъв е разхода на ел. енергия за едно дестилиране с 100 л. материал примерно ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2011, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Естествено ,че излиза.Важно е да се запази топлината вътре.25 киловатчаса за 70-80 литра джибре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Не е лоша идеята,то си е като фурна с долен нагревател а и цената не е зле.25 киловата кажи го по 0.2 лева е около 4 лева на газ за 4-5 лева може и да се справиш .Тук изолацията си казва думата но на мен не ми стана ясно в какво е поставено всичко това и мобилно ли е ?
Има ли възможност за подмяна на нагревните елементи?
Като идея за подобни решения на мястото на перлита може да се използва "итонг" върху него могат да се поставят нагревните елементи.
Използването на терморегулатор също е екстра макар че за нас си е скъпо но гарантира постоянна температура.
Като мерки по охрана на труда на казанджията трябва да има заземяване или зануляване.От схемата не е ясно ако не дай си Боже кипне материал или пък ако се облее казана като се намокри тая вата какво става.Защото след варене отпадъка се изхвърля,мие се и т.н. а бе все течности а тока не обича водата.
Най важното че тая идея работи и ( 7-8 варки ) е изпитана.
Тук има данни косвени за времетраенето около 10.4 часа 4 от които за загряване.Освен това за загрята джибра са достатъчни 2.5 kW топлинна мощност за да има дестилация при дадените условия.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Това е само схематично показано . За съжаление когато го правих не снимах -ръцете ми бяха постоянно оплескани,но като сменявам изгорелия нагревател ще снимам.Мобилно е ,занулено е няма никаква опасност ,ако ще и кофа с вода да му лиснеш отгоре. Представи си го като една тава на която отдолу има котлон ,а вътре в тавата си поставил казана.Стъклената вата(синьото на скицата) е на руло и се навива на два ката след зареждането на казана,а преди изпразването се маха.А бе и на нея ще и направя един кожух от ламарина,и ще се нанизва като кюнец, но не ми остана време Казана съвсем свободно се вади,и можеш да го миеш,а също така и да го използваш с каквото си искаш загряване.Перлит съм използвал защото издържа докъм 1000 градуса,може да го насипваш,в всякакви кухини,евтин е и достъпен.Цялата дяволия се намира на вилата,но при този сняг нямам достъп ,ама при първия удобен случай ще щракна едно кадро.Между другото всички варки съм ги правил вътре в стаята,ако си на газ трябва постоянен приток на въздух,ако си задремал и нещо се издъни -жална ти майка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Много добра идея, на Ракиджията - браво! Адмирации от мен! Дано с вторият нагревател, да свалиш времето за първоначално загряване. Имам съмнения, че нагревателя прегрява и затова изгаря, дано да греша. А би ли споделил за какъв котлон става въпрос (с открити нагреватели, или как)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Ако бях снимал,нямаше сега да ви мъча,че и фотоапарата беше с мен! Искам да ви спомена отначало че съм електричар повече от тридесет години.Не е лошо и другите от форума да казват каква е основната им професия,не за да се тежкарим,а за да знаем какъв човек имаме насреща,доколко можем да се доверим,и не на последно място , към кого да се обърнем при необходимост.
С 5 Квт варих само веднъж -до потичане около два часа.Съмненията ти са верни,при такава изолация самия нагревател се претоварва няколко пъти, отколкото на открит въздух.Бях сигурен за този които издумка,че няма да му издържат дълго нервите,но се надявах да приключа кампанията,а след това да му мисля.Основния нагревател е квадратна плоча около 30 на на 30 см.Той е от стара българска професионална готварска печка.Отгоре на нея има шест такива плочи с мощност 2,4 Квт всяка .Едно време ги имаше в всеки заводски стол,и много от вас са ги виждали.Кой знае къде се въргалят и сега.Този който гръмна е от съвсем друг вид ,и хич не беше за тая работа, ама с това разполагах в момента.За да разберете малко от малко какво съм изфабрикувал,представете си един чушкопек с диаметър 80см.и височина 40 см.,в които вместо чушка съм ръгнал казана.Моят казанопек :megagrin: отвсякъде има ламаринен кожух ,така че е удобен и безопасен за работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2011, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Идеята е хубава , терморегулатор за фурна струва 12лв .
Според мен обаче разпределянето на топлината с топлоносител въздух не ми харесва , по- добре да е пясък , хем още по- равномерно и без такива загуби .

Времетоза подгряване е много , приемам методът само ако е комби с дърва .
Дървата са ефтини и дават 10-20 кВт за минути , да се нагрее до сваряване , и после да продължи на ток с терморегулатор.
То зависи от условията , и кой какви удобства има де .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2012, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Замислих се за топлопренасянето на въздуха в този вариант и ми дойде една идея на ум.
Понеже вътре има място за въздух, защо не го напълниш с тел за чинии. Това ми дойде на акъла на прима виста, понеже го имам в колоната с която варя, може да бъде и друго - някакви метални стружки, намачкано алуминиево фолио също може. Идеята ми е - да се обогати въздушната междина с някакъв материал с голяма топлопроводимост. Така получаваме 2 в 1 - хем няма да загаря, хем бързо ще се нагрява, хем ще е по-малко инертна системата, а и нагревателя няма да е в тежък режим.
Разбира се, не трябва да е много плътно, че се губи ефекта от въздуха.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2012, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Малко снимки .Казана, по разбираеми причини, не е на вилата (същия е като на msergiev).За пояснение съм поставил емайлирана тенджера.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2012, 18:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Пак нещо не е ясно на схемата няма дъно между казана и котлона а на снимката като че има дъно.
При поглед от горе на долу там където се поставя казана ако няма преграда ще се вижда котлона.
Изгорелия котлон може да се ремонтира сменя се кантала.
Това с плочите от кухненска готварска печка (от столове на предприятия) е за хора които имат допир до това не останаха много места където да се намери.
Сухи нагреватели дал Бог но кои са най подходящи ще кажат електричарите.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 07:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Чаках да минат празниците за да отговоря,щото това за което питате го има в предните постове,ама когато до компа,имам някоя чаша,и аз много работи не вдевам :) .
Терморегулатор като на фурна много лесно може да се постави,ама не е нужен.Трябва ни регулатор на мощност,в моя случай това е обикновен пет позиционен ключ(от обикновена печка).Може да се използват и електронни регулатори-такива има какви ти душа иска и на достъпни цени.Това според мен е оправдано само при използване на колона.
Времето за подгрев при 5 киловата е баш колкото се изисква от технологиите на които ни светна alambik(къде се затри тоя човек?)Замислил съм да направя конячена колона с 4-5 тарелки,ама ако той остави стадото без овчар,кой ще ми каже как се действа с нея ,за да направя готина мускатова?А не да обикалям,като кираджийски кон за да търся 'писко' което така и не открих(някои бая го похвалиха на форума).Ако нямам технологията ,все едно да си купя роял,и на него да изпълнявам 'парчета' за овчарска свирка. Но млъкни сърце !
Таа по нататък,няма също смисъл да се поставя каквото и да било във въздушната риза ,топлината е там,и тя много лесно се предава на джиброка - контактната площ на казана с нагрятия въздух е увеличена значително,ако я сравним със случая когато огъня блъска върху едно голо дъно.
cavxan - разгледай внимателно скицата !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Ако скицата е вярна - лошо. Коефициента на топлопренасянето е нищожен. Често ще се сменят нагреватели. Терморегулатор няма да промени коефициента. Освен това е добре бързо нагряване и после регулация на мощността. При мен със СМ на 32 литра отиват около 9-11KWh. За електрическо нагряване или на газ си мисля, че истината е дъното да е дебело. Да може топлината да се разсейва навътре на по-голяма площ.:lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 15:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Кавхане,ти ми пишеш,че празниците свършили,ама маи още набиваш от хубавите горнооряховски суджуци, и явно не прокарваш с гола водица :megagrin: Има една черна линия на скицата между котлона и бялото(въздуха) !Всичко от което е направен казанопека, са разни стари боклуци,които бяха на път за вторичните.За основа послужи стар варел,ама казана не влизаше вътре и затова формата е такава,ако имаш подходящ съд ,всичко става много лесно,отдолуе залепен котлона. Кожуха е събран от ламарините на един бая голям климатик.За трети път казвам,че нагревателя които изгоря е отдругвид.Беше тръбен от трифазен калорифер,който на всичкото отгоре там се обдухва от вентилатор. Ама джибрето ми беше по мило от него ,и затова го ръгнах където не му е мястото.По принцип ако се прави с нови чарколяци нагревателя трябва да е тръбен с голяма излъчваща площ и равномерно разпределен по дъното. Може да се направи и от гол кантал в шамот,ама е играчка.Това че въздуха е с лоша топлопроводимост в случая е предимство ,загряването е равномерно по цялата повърхност на казана.Важно е топлото да не бяга навън.Всеки е виждал лабораторна пещ - вътре е въздух и температурата е до 1200 градуса и не се сменяват нагреватели през ден.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Защо пък голия кантал да е в шамот. 1мм. навит на макари или на порцеланови рейки ще върши идеална работа.
http://www.nikdim.bg/?page_id=8&record_id=59

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима