Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 19:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2012, 16:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2012, 13:37
Мнения: 27
Здравейте.
Нов съм във форума. Прегледох внимателно всички теми но никъде не видях тема за изграждането на казан на водна баня.
В процес на изгражане съм на казан за ракия от три стари казанчета на перални и искам да го направя на водна баня.
Ще бъда много благодарен ако споделите мнения, опит, снимки, четежи и теория относно създаването на казан за ракия на водна баня.
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 06:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Еми не си видял , защото никой не си е направил на водна баня .
Всички си мечтаем за незагоряем казан на в. баня , но като наближи да го правиш виждаш ( СПОРЕД МЕН) че е безсмислено .
Моят е от перални със скосено дъно , на дърва , и пак няма проблем със загарянето .
ако имаш нерви и не му даваш мръсна газ е далеч от загаряне .
Освен това по- лесно е да правиш " водна баня " отвътре , като сложиш решетъчно дъно , пясък на дъното , като изстискаш пращината на преса , иии джибрите в кофата за смет ...
Ии те- така ! :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Това ,че някой не използва нещо не значи ,че не трябва да се използва.И защо като стане дума за казан веднага се говори за дърва .Я излез на тоя кучи студ и маай,на дърва,или кажи на жена си да готви на дърва, щото е по евтино(в което се съмнявам).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Не съм казвал че на дърва е хубаво , ЛИЧНО аз имам мн дърва , и удобства за това .
На жена си няма да кажа на какво да готви , понеже не искам посред зима да бъда бит , и изгонен .
Ще ми се да направя някакъв кожух и в него да сипя / водна риза , но не е толкова просто , а и аз не съм видял снимки някой да е направил ,
не значи , че няма .
Трябва да се види някаква фабрична изработка , и да се копира от нея , според мен .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Напълно те разбирам приятел,майка ми е врачанка, па и щом след боя могат и да те изгонят,сигурно си зет на къща :lachtot: То естествено всеки я кара с каквото може .С водна ,маслена и въобще течна риза е най добре,ама тя трябва да няма течове,с една дума се иска майстор заварчик. Аз с електрожена мога да плювам отгоре- отгоре,и това беше една от причините да се спра на въздушна риза.Но на форума има описана и маслена такава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2012, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2012, 13:37
Мнения: 27
Колеги разочаровахте ме.
Никой да няма чертеж, снимки, скици за казан на водна баня или както каза колегата на водна риза.
Май ще трябва да потърся при братушките :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2012, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
Ако целта ти е да не загаря, да правиш водна баня и на мен ми се вижда безсмислена работа. Емо, само като видях израза "те така" и веднага ме подсети за роднините от Враца, а после видях че си и от там ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2012, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2012, 13:37
Мнения: 27
Колеги предоставям Ви линк към един форум със снимки и чертежи на казан на парна баня

http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... 50&t=26723


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 06:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Американска му работа и още не е изпитано в работен режим.Това се прави в момента човека е писал за последно в събота на 28.01.2012.Бирения кег е изработен така че да издържа налягане,но от вътре на вън в тоя случаи ще е обратното дано не се повреди.
А бе песимист съм за тая работа това е опасно ще работи под налягане.Виждам на снимките нещо като пресостати, нивомерно стъкло, манометът-вакуммер (елементи на парен котел) не видях предпазния клапан, може да съм го пропуснал тъй като нарисуваната схема не се превежда.
При пробата е вдигнал 10psi около 1 атм. или приблизително 1 bar (ей не се научиха на SI система).
Най добре е да го изчакаме и да прочетем какво е станало.
:kaffee2: :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
На водна баня дестилатори тука покрай мен има поне два - на мои познати са. Ползват ги постоянно, сами са ги правили. Нямам чертеж или размери, но мога да поискам да ми ги опишат. Доколкото съм говорил с тях - единия е с гюм за мляко от старите, и водната риза е правена после от дебела ламарина, другия е изцяло от хром-никелова ламарина, нагряват ги с ток по същия начин както този който разглеждате , имат и предпазен клапан. Доколкото знам - под налягане работи системата както тенджерата под налягане и поради това температурата на изпарение е доста по-различна - над 100 гр.
Така се гарантира пълно стопляне на основния казан, иначе ако е отворена система (тенджера в тенджера) няма да стигне материала до 100 гр., а и ще има доста пара.
Нищо кой знае колко сложно няма - отвор за пълнене , изпразване, предпазен вентил.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Те това е мнение което е от полза,ако удариш и няколко снимки-благодарско!


Последна промяна ракиджия на 31 Яну 2012, 18:45, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Те и бойлерите изключват на 80 градуса долу ама ако го изтървеш и прави от тристаен-едностаен с опция без баня :lol:
Не е майтап тази работа с нагряване на вода под налягане, това ако изтрещи недай си Боже и жална му майка който е покрай него, ще стане червен като маймунски гъз и тук-там ще има малко читава кожа.
За самоделка трябва добър заварчик който е сигурен в работата си, подходящ агрегат и условия за да стане всичко от първия път че от втория може да боли .Задължително подходящи терморегулатор и термозащита както са конструирани бойлерите и предпазен клапан.
А притесненията за температурата...спокойно може да се повиши температурата на завиране без да се повишава кой знае колко налягането като се използва антифриз разреден в определено съотношение с вода.В зависимост от това може да заври на 110-115 градуса и то без да е под налягане, като се повиши налягането до атмосфера и нещо и ще стигне 125-130 градуса от воле.
Бай АдминЯ ги схваща тези работи, учил човека а не щипал колежките като нас, пък може и да ги е щипал докато са му държали учебниците :D Питайте го, още едно мнение никога не е излишно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 14:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Даже ще се разпиша с още едно да вдигна бройката.
Разбрахме че майка ти е врачанка, че си белил картофи в казармата и можеш да плюеш с електрожен.
С нещо друго да се похвалиш?
Какво научиХА хората ли може би?Че с антифриз се вдига температурата на завиране на водата без да е необходимо да се повишава драстично налягането.
Сега сигурно ще попиташ кому е нужно това да гони 120 градуса?Надявам се да не е така защото сам си се сетил, или не :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не ядосвайте Карлсона, щото саке няма да ви даде да пиете !
:megagrin:
Аз пък си мисля, че няма нищо страшно в система под налягане с предпазен клапан.
1. Налягането става голямо когато стигнем 120 гр. примерно (наизуст говоря) - това кога ще стане ? чак когато решим да вадим патоки до дупка :)
2. Може да се сложи и манометър, заедно с термометъра - и ставаш хем казанджия-алкохолик, хем машинист на парен локомотив :lachtot:
3. Казан може да блъвне спиртни пари и да подпали всичко винаги, не само когато сме сложили за преварка първак без патоките :lol:

С две думи - и в леглото да си легнал - пак има опасност да влезе у вас някой пиян тираджия, тъй че - няма какво да се плашим, ако ще се мре, поне на казана да е !
Айде наздраве, че днес много ядове брах.
:saufen:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2012, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2012, 13:37
Мнения: 27
Здравейте отново колеги :prost: :prost:
Радвам се че темата провокира спорове. :cooler:
Така се и ражда и истината :klugscheisser:
Четох в друг форум че вместо вода може да се използва машинно масло , което завира при по-висока температура примерно над 135 градуса. Това предотвратява вдигането на голямо налягане във външният съд. За жалост не са посочили вида и марката на маслото :wallbash: . Ако някой има данни за такива масла нека ги сподели.
За мен има и друг проблем който представлява интерес и това е как се осъществява изолацията между капака на външният съд и казана за ракия :wallbash: . В посоченият от мене сайт колегата е решил да завари този капак за самия казан ( в случая кега от бира) .
Но този вариянт не ми допада.
Ще се радвам ако споделите идей снимки и чертежи по този проблем

Модератор:
моля, ползвай нормалната големина на шрифта


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: BREAKER, enchev, kaishev, kocyo, topzizitop, vtv, xemys и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима