Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 19:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Здраейте колеги, дойде и моят ред моля за помощ. Лятото пеках глямо количество сини сливи,от прецеждането ми останаха два бидона каша на която реших да сложа сироп и пак в казана.Хубаво но неможах да го направя веднага и стигнах чак сега. Купих два чувала Горно Оряховска захар, сварих сироп 1/3 и след охлаждане до 30гр. го прибавих към кашата. На 40кг. каша 45л.сироп. Понеже невярвам да са останали живи дрожди прибавих и по едно пакетче суха мая. До тук добре, но до четвъртия ден ферментацията нетръгна, купих дрожди за бели вина ( други нямаше) и ги сложих и тях но вече трети ден ферментация няма. Бидоните са до котлето температурата на джибрето е 25гр. бъркам го по два пъти на ден но няма ефект :wallbash: . Затова моля някои ако може да даде АКЪЛ :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 22:30 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Колега, измери захарността със сигурност е по-висока от колкото трябва. Това е мое мнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
dchavo написа:
Колега, измери захарността със сигурност е по-висока от колкото трябва. Това е мое мнение.

Забравих да го спомена, захарност 19%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
В самото начало как е тръгнала ферментацията, казваш в рамките на 3 дни е спряла, бурно ли тръгна в началото или беше слаба. Тая каша, която си използвал доколкото разбрах е от ферментирал материал, отцедил си сока и кашата е останала?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Вобще не е тръгвала ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 00:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Яну 2012, 08:08
Мнения: 14
GEOSTAZA написа:
...два бидона каша ...и пак в казана....

GEOSTAZA, бидон и казан от какъв материал? Мед? Мед спира ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 00:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
джибрето ферментра в пластмасови бидони.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 01:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Яну 2012, 08:08
Мнения: 14
GEOSTAZA написа:
джибрето ферментра в пластмасови бидони.

Каша или сок са имали контакт с мед за пластмасови бидони?
Можете да опитате да взриви каша въздух 6-8 часа, за да съживи мая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 01:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Игор от Одеса написа:
GEOSTAZA написа:
джибрето ферментра в пластмасови бидони.

Каша или сок са имали контакт с мед за пластмасови бидони?
Можете да опитате да взриви каша въздух 6-8 часа, за да съживи мая.

извинявй но нищо неразбрах , кашата не е имала никакъв контакт с мед


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 02:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Яну 2012, 08:08
Мнения: 14
GEOSTAZA написа:
нищо неразбрах
Съжаляваме, лош електронен превод :(

Ако няма ферментация , можете да опитате да съживи мая, продухване на въздух през кашата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 02:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
братушка бъркам го два пъти на ден , предполагам че влиза достатачно кислород


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 07:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
сложи турбо дрожди,ако има откъде :) и после да почерпиш,но от истинската :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Яну 2012, 08:08
Мнения: 14
GEOSTAZA, ферментацията не започне в една от две причини , първо - на проблема с вино , а вторият - на проблема с мая.
Проблеми с вино няма - съдържанието на захар, и температурата е нормална , няма контакт с мед. Минерали и кислород е достатъчно за възпроизвеждане на мая.

Може би причината - лош мая...Или малко мая ?

Аз бих направил така .
100 грама захар , 1 литър вода и малко обикновени дрожди.
След ден на ферментация има добавя 500 мл каша от сливи и чакаше за възобновяване на ферментация.
След ден още веднъж добавя литър каша и още веднеж чакаше за възобновяване на ферментация.
Може да се повтаря веднъж или два пъти, добавяйки 2 и 4 литра сливова.
Ние получаваме 2.5 (или 4.5, или 8.5) литра на ферментационните течност - те трябва да се излива в главния резервоар .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 09:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Във така приготвената ферментираща маса липсват(изхабени са)голяма част от фосфати и минерали необходими в случая за нарастване на дрождената маса...
Необходим ти е активатор,както и дрожди за затруднена ферментация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Яну 2012, 08:08
Мнения: 14
Сливи - източник на достатъчен брой на фосфати, нитрати и други минерали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, dimm44 и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима