Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Еее, точно натам надали ще имам път, май с поръчка ще да е най-добре. А като ги получиш, последвай съвета на Игорь.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
То активатор добре, но след като си сложил мая и там каквито още дрожди си имал под ръка и нищо не е станало това е обезпокоително. Съвета на карлсон да превариш всичко (това в деня като ти доставят дрождите или след това) ми изглежда добър. Преваряваш материала, чакаш да се поохлади до 30 градуса, слагаш активатор, и аз бих сложил и няколко кг плод - примерно ябълки че са по-евтини..
270 л материал да загубиш не е малко, та може направо да сложиш и някоя кофа ябълки


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 00:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 14 Яну 2012, 21:49, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
GEOSTAZA написа:
Маята и дрождите които сложих не са ли достатачни поне малко да тръгне, в противен слчай имам 270л. чудесен компот :lol: п.п. а има още половин бидон каша :cry: :cry: :cry:
кои 7???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 01:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Яну 2012, 08:08
Мнения: 14
Искам да споделя информация, но се страхуват от проблеми на превода. Така че нека да бъде на два езика.

Няколко думи за "специализация" на мая.
С редки изключения, всички продадени сортове мая - вино, алкохол и хлебни - принадлежат към един и същи вид - Saccharomyces cerevisiae.
Разликата между тях е само във факта, че различните сортове специално "научи" да работи с различни изходния материал. Няколко поколения са били отглеждани при еднакви условия. Някои - в сок от червено грозде, други - бял, а трети - на глюкоза малц. Те всички имат "тясна специализация".
Така че не очаквайте, че виното мая подходящи за ферментиране сливи и захарен сироп.
В една непозната среда, те ще се чувстват зле, лошо размножават, лошо работа.
Какво трябва да направя? Ние трябва да се тренира в маята. По-добра среда за мая - тази, в която са родени.
Затова, използвайте бял мая вино за ферментацията на сливи и захар да е така.
Първо, създаване на благоприятна почва за мая - наполовина разреден с вода, сок от бяло грозде, температурата на 25-30 градуса и продухване на въздух. И не забравяйте да добавите сливов компот. 10-20%. Маята ще се размножават, и новото поколение ще бъде в състояние да работят малко на слива.
Когато ферментацията бързо ще трябва да добавите друг слива "компот" - около половината от обема. Можете да добавяте вода до съдържание на захар, не се издигат над 10%. Не забравяйте и за въздуха, мая размножават отново. Новото поколение ще бъде "слива специалист." Ако възпроизвеждане да се повтори отново, добавяйки, сливи, ново поколение ще бъде Академик на ферментация сливи...
Използвайте скъпи мая вино не е необходимо. Ние може да предприеме в "училище" нормална брашно мая и употреба в началото на захарен сироп 10% вместо на гроздов сок..
Академик от ферментацията на сливи ще нарасне от всички дрожди.
Благодаря ви за четене до края :)





Хочу поделиться информацией, но опасаюсь проблем перевода. Поэтому пусть будет на двух языках.
Несколько слов о "специализации" дрожжей.
За редким исключением все продаваемые разновидности дрожжей - винных, спиртовых и хлебопекарских - принадлежат к одному виду - Saccharomyces cerevisiae.
Разница между ними только в том, что разные сорта специально "научены" работать с разным исходным материалом. Несколько поколений выращены в одинаковых условиях. Одни - в соке красного винограда, другие - белого, третьи - в глюкозе солода. Все они имеют "узкую специализацию".
Поэтому не стоит ожидать, что винные дрожжи хорошо подойдут для ферментирования сливы и сахарного сиропа.
В незнакомой среде они будут плохо себя чувствовать, плохо размножаться и плохо работать.
Что делать? Надо тренировать дрожжи. Лучше среда для дрожжей - та, в которой они родились.
Поэтому использовать дрожжи белого вина для ферментации сливы с сахаром можно так.
Сначала создать условия для размножения дрожжей - разбавленный наполовину водой сок белого винограда, температура 25-30 градусов и продувка воздухом. И обязательно добавить сливового компота. 10-20%. Дрожжи будут плодиться, и новое поколение будет немного уметь работать со сливой. Когда ферментация пойдет бурно, нужно добавить еще сливового "компота" - примерно половину объема. Можно добавить воды чтобы содержание сахара не поднималось выше 10%. Не забываем про воздух, дрожжи снова размножаются. Новое поколение будет уже "сливовым специалистом". Если размножение повторить еще раз, добавив еще сливы, новое поколение будет уже академик ферментации сливы...
Использовать дорогие винные дрожжи не обязательно. Можно взять на учебу обычные дрожжи для муки и использовать на старте сахарный сироп вместо виноградного сока.
Академик ферментации сливы вырастет из любых дрожжей.
Спасибо, что дочитали до конца :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 04:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Игор :) :klatsch: :2thumbs: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 10:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Не съм съгласем с тезата ,че могат да се "научат" привикнат да работят към дадена среда тъй като всички са вид...Saccharomyces cerevisiae...
Те са род Saccharomyces ...,а този род е най-разпространения във процесите свързани с ферментация-отделени са от плодови и гроздови сокове-отнасят се 7 вида към този род
Sacch. vini
Sacch. oviformis
Sacch. chevalieri
Sacch. cerevisiae
Sacch. uvarum
Sacch. carlsbergensis
Sacch. chodati
Всеки вид се дели на раси..
От произзводствено значение са Sacch. vini
Sacch. oviformis,Sacch. cerevisiae.
Най разпространените в червената мъст са Sacch. chevalieri ,а за белите— Т. stellata и Sacch. oviformis...
Говорим за различни раси на вида Sacch. cerevisiae използвани широко в винопроизводството ,а от там и хлебни маи и н.
В пиво производството използвани са раси на Sacch. carlsbergensis...(от името могат да се направят съответните изводи)
Не знам какво означава-няколко поколения са били отглеждани в еднакви среди???
Те всички са размножавани върху агар агар,която основно се използва като среда при микробиологията а пък после са разглеждани способностите им към захари толеранс към алкохол и т. и т.н.
Няма как да привикнеш Sacch. carlsbergensis към среда с 23% захари и да очакваш пълно разграждане на захарите при тово с КПД близко до това на Sacch. oviformis примерно.
Ако трябва да бъдем точни и да търсим максимален ефект то трябва да се ползват дрожди които са пригодени за плодови каши...примерно :
http://www.copper-alembic.com/shop/inde ... ductId=323
http://www.copper-alembic.com/shop/inde ... =311&tab=3
Като тези са Оviformis.
Но тук търсим начин да рестартираме плодова каша абсолютно изхабена от към минерали и фосфоти ,а вероятно и киселини...тъй като вече тази плодова каша е ферментирала един път и така приготвен разтвора отговаря на изискванията на дрождите само по отношение на захари...
Липсата на фосфати,минерали,витами, и подходящо РН оказват твърде неблагоприятно влияние в/у размножавенето на дрождите до такава степен ,че може практически ферментацията за се затормози и да не започне даже...
Колкото и да се опитвате да привикнете дрождите към такава неблагоприятна среда-няма да постигнете търсения ефект.
Необходимо е подкиселяване на мъста до 3,5РН ,доставянето в нея на минерали и фосфати ,подходяща температура...и ефекта на размножаване на дрождите няма да закъснее.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Тази сутрин сложих в единия бидон една кофа смлени ябълки, ако и те не помогнат утре ще поръчам активатор и дрожди,лошото е че няма да пристигнат пред петък. :( :mocken:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 11:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Не виждам с какво биха помогнали ябълките?
Поръчаните неща пристигат на следващия ден...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
самият сироп, който казваш че не ферментира трябваше да го подгрееш до 30-тина градуса да сложиш ябълките и евентуално и дрождите които си поръчал. Ако не бъркам (че има кой да се удивлява и да ми напише !!!) каза че ги държиш до котлето, повиши температурата, дай им жега малко, ако не те бъркат и дървата разбира се и после добави и активатор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
И по какви причини са тези твои препоръки?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Стига ,сме ръсили простотий.Фланкер,кажи на човека какво да прави! Знам ,че ако е толкова лесно от разстояние,лекарите нямаше да имат кабинети,а щяха да ни лекуват по нета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Мисля да направя следното за да разрешим спора; материал има достатъчно за да се проверят съветите на всички.В мой интерес е да опитам на практика вашите съвети, все нещо ще излезе . :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
:dance: :cooler: момчета бях при джибрето, бидона дето му сложих ябълките ври :dance: беше се надигнал почти до капака и лекичко шупти. Хиляди благодарности за АКЪЛА :gott: НО както вече писах утре ще поръчам активатор и дрожди за другите бидони. Да видим каква е разликата в крайния продукт :lab: Всички бидони са с еднакви пропорции захарен сироп сливова каша. Още веднъж благодаря :megagrin: :2thumbs: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2012, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Една кофа ябълки надали може да осигури всички фосфати и прочее вещества. Ще се порадваш порадваш на ферментацията и после пак до активатора ще опреш.
Досега щеше да е пристигнал.
Аз лично се глася да пускам 4-та ферментация на джибри от мерло, в гараж с температура 5 гр., обаче - захарния ми сироп е от малц и царевица, активатора си чака, лимонтозуто също, както и още 5-6 пакета захар за да докарам до 20 %. Минерална вата за изолация на бидона, нагревател от аквариум за отопление.
Знам че няма да има същия вкус и мирис, но не ми се изхвърлят джибрите сега.
(Всъщност - вкуса напомня на уиски :lachtot: , защо ли ... :lachtot: )
Айде наздраве и успокойте топката (топките) :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима