Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Запитване
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2008, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2008, 14:26
Мнения: 3
Има ли електрически нагреватели за монтаж на самия казан?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2008, 17:28 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
За тази цел ползват нагреватели от бойлер.
С тази "система" можеш да вариш само течни джибри. Добре е да измислиш някаква система за контрол на мощността, и най-важното - задължително заземяване на казана. Ако сложиш и дефектнотокова защита ще е още по-добре.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2008, 14:26
Мнения: 3
:D Благодаря Ви.
Имате ли идея за конкретен тип нагрвател за 100 литров меден казан и къде би следвало да се монтира - странично или на дъното на казана. поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 10:53 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
става и от пералня но трябва да пробиваш казана а така само ще го изхабиш.що не пробваш с газ.наи добре е реотана да е на дьното. виждал сьм дори монтиран в пласмасов бидон от тизи синити но незнам от какво беше щото ползваха 3 фазен ток и излизаше добра ракиика но джибрата минава през преса и в бидона се сипва само рядко

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 11:48 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Нищо конкретно не мога да ти предложа. Най-добре се разходи по магазините и виж какво се предлага. За 100л казан най-вероятно ще ти трябват поне два нагревателя (ако приемем, че сложиш един нагревател от 3кW, ще чакаш да заври поне 5 часа :D ). Според мен най-добре е нагревателая да се монтира странично над дъното. Ако е вертикално на дъното има опасност при преварка на по-малко количество материал нагревателят да остане "на сухо".

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 19:06 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Този "Аз" много задобрява, дефектотокови защити, странично разположение на нагревателя-много добре!!! :o И още нещо-нагревателите се емайлират!!! Ако разполагате с мощен реостат с него се коригира мощността на нагревателите или влезте в сайта на INTIEL, Поморие, там има доста неща по електричеството, най-просто става с програмируем термоконтролер, чийто изводи на релето се връзват за бубината на трифазен контактор, към който са вързани нагревателите! Термоконтролера е снабден с датчик, най-добре Pt100 1000(платинен датчик) работещ от 0-250 градуса. Имат и управления за бойлер, мисля че ще стане и с него!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2008, 09:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
alambik написа:
Този "Аз" много задобрява, дефектотокови защити, странично разположение на нагревателя-много добре!!! :o И още нещо-нагревателите се емайлират!!! Ако разполагате с мощен реостат с него се коригира мощността на нагревателите или влезте в сайта на INTIEL, Поморие, там има доста неща по електричеството, най-просто става с програмируем термоконтролер, чийто изводи на релето се връзват за бубината на трифазен контактор, към който са вързани нагревателите! Термоконтролера е снабден с датчик, най-добре Pt100 1000(платинен датчик) работещ от 0-250 градуса. Имат и управления за бойлер, мисля че ще стане и с него!


Е, то това ми е част от работата :D пък и не можем да позволим да го пребие токът :oops:
По магазините съм виждал нагреватели (за бойлери) направени от медна тръба. Дали е била медна или помеднена си нямам на идея, но това е важно. Ако е "желязна" ще "замине" за нула време.
Симисторни схеми за управление има под път и над път, плюс термометър на казанан и е готов. От толкова много автоматика се губи час от удоволствието - да му баеш на казана :D :D

Живи и здрави!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2008, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2008, 14:26
Мнения: 3
:P Благодаря Ви за съпричастността и съветите, приятели по душа. Ще Ви информирам за резултата и ще почерпя. Ако има някои други новини или идеи ще следя форума. Бъдете здрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2008, 11:13 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
И медни и железни пак ще се разядат! Гроздето съдържа сулфити от обработката с медни препарати за растителна защита, именно те при варенето разяждат медта малко по малко и казана утанява. Няма хора, които непръскат със син камък и вар! Затова Ви писах, че се емайлират нагревателите от бойлер! Друг газарски вариант е духано или огънато стъкло, тръба в която е поместен реотан! Има лабораторни инсталации с два килората реотан и това са колби от 2-5 литра, ако знаеш тази мощност, какво прави материала ......!!! :o Теква на втората минута! :P :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Запитване
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2009, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Да се включа и аз.Колега има казан от пластмасов бидон 120л. с 2 нагревателя е от пералня Роса, по 2 KW са.Не съм го виждал как работи и не мога да кажа. Моят е обаче от 150 л. бидон с 3 нагревателя разположени отстрани възможно най ниско.Перфектна работа.Надупчил съм един леген със свредло 7,5 мм и всичкия материал минава през него.Нагревателите са медни ,около 10 лева единият.Охладителя ми е в съд за сирене-пластмасов .Медна тръба Ф 18.Имам и 1,5 литров буркан между бидона и охладителя.Може би най евтината система, а и рикикикито не е никак лоша.Наздраве!

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Запитване
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2009, 22:09 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
Krass написа:
Да се включа и аз.Колега има казан от пластмасов бидон 120л. с 2 нагревателя е от пералня Роса, по 2 KW са.Не съм го виждал как работи и не мога да кажа. Моят е обаче от 150 л. бидон с 3 нагревателя разположени отстрани възможно най ниско.Перфектна работа.Надупчил съм един леген със свредло 7,5 мм и всичкия материал минава през него.Нагревателите са медни ,около 10 лева единият.Охладителя ми е в съд за сирене-пластмасов .Медна тръба Ф 18.Имам и 1,5 литров буркан между бидона и охладителя.Може би най евтината система, а и рикикикито не е никак лоша.Наздраве!


Здравейте и наздраве!

Колега Krass, ако може да споделите подробности за тези казани от пласмасови бидони. По-точно какви нагреватели ползвате - мощност, начин на поставяне и уплътняване на отворите за нагревателите. Колко материал слагате и защо не слагате джибри - загарят нагревателите или какво? Ако може някаква схема на инсталацията, размери, диаметър на лулата, дължина на серпентината и други специфични неща при варенето на ракия в пластмасов бидон.
Надявам се, че не съм твърде нагъл.
Предварително Ви благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Запитване
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 00:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
vas_68 написа:
Krass написа:
Да се включа и аз.Колега има казан от пластмасов бидон 120л. с 2 нагревателя е от пералня Роса, по 2 KW са.Не съм го виждал как работи и не мога да кажа. Моят е обаче от 150 л. бидон с 3 нагревателя разположени отстрани възможно най ниско.Перфектна работа.Надупчил съм един леген със свредло 7,5 мм и всичкия материал минава през него.Нагревателите са медни ,около 10 лева единият.Охладителя ми е в съд за сирене-пластмасов .Медна тръба Ф 18.Имам и 1,5 литров буркан между бидона и охладителя.Може би най евтината система, а и рикикикито не е никак лоша.Наздраве!


Здравейте и наздраве!

Колега Krass, ако може да споделите подробности за тези казани от пласмасови бидони. По-точно какви нагреватели ползвате - мощност, начин на поставяне и уплътняване на отворите за нагревателите. Колко материал слагате и защо не слагате джибри - загарят нагревателите или какво? Ако може някаква схема на инсталацията, размери, диаметър на лулата, дължина на серпентината и други специфични неща при варенето на ракия в пластмасов бидон.
Надявам се, че не съм твърде нагъл.
Предварително Ви благодаря.


Здрасти и от мен.За бидона вече писах,150 L ,3 нагрвателя от пералня Роса (българска) медни,защото има и хромирани ли са или друго,не знам. Уплътнението е като на нагревателите за бойлер.Няма лула.В средата на капака на бидона съм изкарал тръбичка Ф 18 и от нея с армиран прозрачен маркуч Ф16, отвеждам парите в 1,5L буркан на винт.От другата тръбичка на буркана със същия по вид маркуч подавам,вече в охладителя.Серпентината е от медна тръба Ф18, 5метра .Може и по-къса да се сложи.Не загаря, но все пак съм варил само 2 пъти. Материала беше сини сливи,круши,малко капали ябълки и грозде.Утре ще варя само от круши и ще видим какво ще стане.При преварката при миналото варене, след като тръгна ракията развих единия предпазител и довърших процедурата само с 2 нагревателя,но бидона беше на 2/3 пълен.Когато варя кашата гледам да има поне 1 педя до ръба. Джибрите не ги слагам , но ги премивам с вода в надупчения леген.Важно е да има достатъчно вода ,за да не останат нагревателите на сухо. Особено при преварката. Съвета ми е да сложиш маркуч с по-голям диаметър,ако го правиш като мен , защото вдига налягане и капака леко се издува.Друго не се сещам. Питай, насреща съм.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Запитване
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 09:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2009, 14:57
Мнения: 16
Колеги,ама много "евтино" ви излиза тая ракия варена на ток. По Тошово време варяхме на ток ама той беше евтин,пък и не пломбираха електромера. Незнам,какъв ви е хесапа на литър ракия????? :nixweiss:

_________________
Не си пиян, ако можеш да лежиш на пода без да се държиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Запитване
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
crez написа:
Колеги,ама много "евтино" ви излиза тая ракия варена на ток. По Тошово време варяхме на ток ама той беше евтин,пък и не пломбираха електромера. Незнам,какъв ви е хесапа на литър ракия????? :nixweiss:


В пъти е по-евтино отколкото на селския казан. 2 бидона каша ,без преварка - 56 KWh. След преварката не съм засичал. Смятай сам колко ми е излязло.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Запитване
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 14:07 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
Здравейте!
Благодаря за отговора. Решил съм да правя домашен казан затова питам. Значи имам две стари перални, казаните им са от алпака, но имам и бидони от 150 литра. Направата на казан от бидони излиза значително по-евтино, но искам да знам дали при варенето в бидони не се отделят някакви вещества в ракията, дали ракията няма някъкъв специфичен мирис или привкус на пластмаса (все още не съм дегустирал такава а нещо малко манияк си падам на тема ракия). Иначе варя само от грозде.
Аз също смятам че на ток излиза по-евтино отколкото на газ или дърва (ако дървата се купуват разбира се).
Аз смятам да ползвам медна лула и серпентина. Ако някои знае как се определя диаметъра на лулата и на серпентината (смятам, че зависят от обема на казана или от топлинната мощност но не съм сигурен) нека да сподели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима