Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 20:23 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
на едно място видях на лулата малко преди охладителя монтиран буркан които трябва да играе ролята на филтьр за метила и другите вредни работи дали наистина има някакьв ефект :roll: някои знаели за подобни или други сьоражения за очистване в домашни условия и за домашни казанчета

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 09:06 
Offline

Регистриран на: 11 Юни 2008, 08:20
Мнения: 9
това не филтър а капкоуловител. отделят се тежките фракции и ракията е по чиста . не премахва наличието на метилов алкохол


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 18:49 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
е добре де имали някакьв начин за премахване на метила освен чрез отделяне на пьрвака :?: става вьпрос за домашни казани :?:

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 19:03 
Offline

Регистриран на: 11 Юни 2008, 08:20
Мнения: 9
метиловия алкохол се отделя много трудно.много е важно качеството на материала. от грозде метиловия алкохол е малко доста малко.
метилов алкохол има в месестите плодове и особено ако са загнили
така че добър материал - добра ракия.
в учебника по специалност хранително-вкусова промисленост - това е специалността - технолог дават единстения начин за премахване - до 90-95% на метиловия алкохол. това става когато готовата ракия премине през пектин. пектина е екстракт от изсушени ябълки. когато премине през пектина /ти си мисли как да го направиш/ и след филтрация се получава ракия доста, доста чиста от метилов алкохол.
но при качествен материал, добра ферментация и добра дестилация /като се отделя първака / и се вари до 40-38 градуса се получава добра ракия. патоките са вредни и даже по-вредни от метила. съдържат доста тежки алкохоли.
с пектина - само за този начин аз знам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 20:03 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
ок мисля че в аптеките ако не се льжа може да се намери пектин а и сега си обяснявам казаното ми от 1 човек и правено от мен да режа ябьлки на по-тьнко и да ги пускам в ракията да стоят докато потьмнеят за да ''изпият' метила :idea: а дали има някакьв уред или метод да се мери количеството на метила в домашни условия :?:

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 22:35 
Offline

Регистриран на: 11 Юни 2008, 08:20
Мнения: 9
пектин има и във всеки добър супермаркет. навремето мисля че имахме завод в Кюстендил / дано не бъркам /, но сега внасяме предимно от Полша.
а уред за измерване на метила няма.!!!!!!!! измерването му е в специализизани лаборатории и е доста скъпо
спазвай основни правила при варенето на ракия и ще имаш /след отлежаване/ добър продукт
не слушай "майстори" как се маха метила!!!!!!!!!!!
няма махане. това е химия.......
единстения начин аз ти писах - от учебник - с пектин!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима