Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 18:56 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
кои е по добрия избор-плюсове и минуси-а може и смесена инсталация-моят казан и лулата са нерьждавеика а охладителя меден-оказва ли това някакво влияние

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2008, 11:42
Мнения: 2
Единственият довод казаните да са от мед е, че медта е ковка и лесно се обработва. В миналото не е имало друг по-подходящ материал за тази цел. В днешно време е без значение т.е. може както от мед така и от неръждаема стомана. Материала на казана не оказва влияние върху качествата на ракията. Грешно е схващането,че ракията варена в меден казан е "по-блага"... други са факторите за това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008, 16:34 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Джибрата написа:
Единственият довод казаните да са от мед е, че медта е ковка и лесно се обработва. В миналото не е имало друг по-подходящ материал за тази цел. В днешно време е без значение т.е. може както от мед така и от неръждаема стомана. Материала на казана не оказва влияние върху качествата на ракията. Грешно е схващането,че ракията варена в меден казан е "по-блага"... други са факторите за това.

джибра като си казал А кажи и Б де ....какви са факторите според твоята теория :D за благата ракийка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2009, 16:02 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
според мен основните предимства на неръждавейката са по ниската (три пъти), по голямата дълговечност на съда (пиши го вечен), по ниското тегло също може да се брои за плюс, а охладителя без друго се прави от мед, много по-лесно се обработва


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2009, 22:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
недостатък е по-ниската топлопроводимост от медта,а това е предпоставка за загаряне при малко по силен огън.Проблем напълно решим ако варим на водна баня или дъното на съда е медно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2009, 09:01 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Вярно е, че медта е по-топлопроводима, но като загори!!! По-лесно загаря! Медта има свойството да свързва и неутрализира отровни серни съединения, затова крайната степен на очистване на дестилата се прави от мед! Това е охладителя, дефлегматора и т.н. Някой слагат медна вълна в казана или медна колонка над него!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2009, 11:25 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Джибрата написа:
Единственият довод казаните да са от мед е, че медта е ковка и лесно се обработва
...
Грешно е схващането,че ракията варена в меден казан е "по-блага"...

Това не е така. В професионалните казани от неръждаема стомана има специална медна секция с фина медна мрежа в нея, която да компенсира отсъствието на мед. Причината е, че медта има много важно химическо свойство - каталитично неутрализира уретана.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2012, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Здравейте! Ето го и точното място за моя въпрос. Странно, че за "мед" и дори за "меден+неръждаем" търсачката не ми отчете попадения. Ясно е, че форумът трябва да се чете наред, ама пусти мерак. И все време не остава...
За чиста съвест, най-вече заради канцерогена етилкарбамат, е добре да използваме мед. Интересно е, обаче, че в Препоръката на Европейската комисия за предотвратяване и намаляване на наличието на етилкарбамат в спиртни напитки, не е изрично упоменато за използване на меден казан. http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode ... =508894:cs
Говори се за медни каталитични конвертори и медни съединения, които да се добавят към плодовата мъст. Това, разбира се, е трудно изпълнимо в домашни условия. В такъв случай фундаменталният въпрос "Меден или неръждаем казан" може би трябва да се зададе по по-различен начин. Например - "Къде, колко и как да използваме мед", така че хем да осигурим катализиране на уретана, хем да не допуснем медни съединения в дестилата.
Интересно е също, че в професионалните казани, въпросният катализатор не винаги се пуска в действие, виждат се байпасни кранове.
download/file.php?id=2&mode=view
П.П. Жалко за темата със серпентините. Но от друга страна мъдро - по-добре една тема дел, отколкото няколко души банн, в т.ч. и бай Танас :flucht:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2012, 03:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравей бай Танасе!!
Правилно си се замислил за използването на мед във дестилатора.
Ако е от неръждавейка е добре да присъства медта,моят е от неръжд.но макар и тарелките във колоната да са медни когато изварявам пускам във материала нещто като огърлица от нарязани на по 4/5см парчета фи/28 като след всяка варка ги почиствам във разтвор лимотузу и вода.
Иначе професионалните колони монтират катализатора във горната част на колоната след дефлегматора и аз съм оставил място за това във моята но все още не съм го монтирал.
Прикачени файлове:
Holstein-Modul_Brennerei_Eng.jpg

Ето и как изглежда и катализатора разглобен има голяма конт.повърхност.
Прикачени файлове:
desulfator.jpg

Ето какво използват и някой колеги от други Форуми
Прикачени файлове:
Column%20catalyzer%201.jpg

За байпасните кранове си прав какво да му пречистват на първака и опашките(патоки)
съответно да зацапват катализатора :)
Поздрави :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2012, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Едно много добро решение с двойно предназначение;
Медните пръчки/тръбички/ допринасят и за по добро разпределение на топлината и по бързо загряване на материала.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2012, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет,
още от 11.05.2009
SiteAdmin написа:
Джибрата написа:
Единственият довод казаните да са от мед е, че медта е ковка и лесно се обработва
...
Грешно е схващането,че ракията варена в меден казан е "по-блага"...

Това не е така. В професионалните казани от неръждаема стомана има специална медна секция с фина медна мрежа в нея, която да компенсира отсъствието на мед. Причината е, че медта има много важно химическо свойство - каталитично неутрализира уретана.

И какво излиза, че най-доброто решение е казан неръждавейка и катализатор. Щом професионалите го правят значи е така...
Бай Танас, не виждам по картинките да има кранове и байпаси около катализаторите.
На първо премисляне и чертане стигнах да това на картинката за СМ-а. С по-рехава мед би трябвало да не обърка колоната. Като му дойде времето ще пробвам.
Серпентината така и не я пресметнахме, да се пробваме сега за катализатор! Съмнявам се някъде да има писано по въпроса за повърхността на катализатор.
:lab:
П.П. Ако има желаещи за СМ разработката мога да дам чертежи с размери. В коя тема?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2012, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
@atz, тази картинка download/file.php?id=2&mode=view я взех от тук viewtopic.php?f=9&t=36&start=90
13 /сивото/ се води катализатор с медна вълна, а на жълтата тръба се виждат два крана. Ако са затворени, всичката пара ще минава през катализатора. Ако са отворени, жълтата тръба създава байпас, аз така го разбирам. Мен също ме притеснява, че работата с крановете може да доведе до промяна в налягането.
Поздрави и весели празници :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2012, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ! :prost:

Теоретично се изясни, че течността и парите при изваряване е добре да контактуват с мед. Друг е въпроса, че в нито един магазин или склад за медни тръби не ми показаха сертификат за чистота на материала и какви примеси съдържа. В идеалния вариант медта трябва да бъде чиста 99,99 % и без примеси за нашите нужди :saufen: .
И един друг въпрос ме мъчи от известно време. Дали ще има някакъв ефект да се сложат парчета медна ламарина в съда с материала още по време на ферментацията?
Химията не ми е силна страна и някой ако има мнение по въпроса моля да сподели.

Поздрави! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2012, 15:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Честито Рождество ! :prost:
Може би древните са знаели как да преработват медта, за да извлекат най-доброто. На друго място във форума се споменава, че като нямаме умения на ковачи, бай мангал ни реже главите. И още нещо - след като медта участва в химията на процеса, значи медния казан отънява с времето. По-горе се вижда на една от картинките също и изтънял катализатор. Може би е целесъобразно медните секции да са сменяеми, хем за по-лесно почистване. Мен също ме вълнува въпросът за чистотата на медта. Виждал съм медни тръби с жълт налеп. Според специалистите това говори за наличие на оловни съединения. След празниците ще се пробвам да изкрънкам сертификат за медта, която е на пазара. :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2012, 11:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
Е така, както четох темата, ми хрумна следния въпрос:

Ще се отрази ли благотворно наличието на сребро в казана? Ако отговорът е положителен възможно е да има някаква зависимост (пропорция) обем на казана спрямо количеството сребро.
Изхождам от това, че по принцип среброто винаги се е ползувало като пречистващ елемент (филтър) в историята на човечеството. В Средновековието, освен вода за пиене, в която е престояло сребро са се хранели със сребърни прибори (само благородниците де) като едно от средствата против чума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима