Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Юли 2017, 10:07 Дата и час: 21 Юли 2017, 10:07

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2012, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2011, 21:57
Мнения: 26
Местожителство: Троян
Доколкото ми е известно, би било добре когато се пише за ламарина от неръждаема стомана да се пише и марката на стоманата, която определено има значение.
Някои неръждаеми стомани съдържат само хром като легиращ елемент, други имат и никел, трети - молибден и т.н.
Високите температури в съчетание със съдържащите хлориди течности са предпоставка за избягване употребата на някои марки неръждаема стомана.
Медта е изпитан и доказан материал при дестилирането на ракия, уиски и др.
Има нещо като легенда, мит, за старата мед - едно време в състава на медната ламарина са влизали всичките редки метали (основно сребро, платина..) които днешните технологии отделят, и затова казаните от старата мед са по-добри. Дали е вярна - не мога да кажа, а и не е важно - все пак това е легенда ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2012, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 260
Местожителство: ESPAÑA
Здравей колега Троянец!!
Прав си за неръждавейката не е Троянски кон(нищо лично такъв е лафа :) ) и тя си има слаби места.
Не съм специалист във областа но мисля, че за нашето хоби AISI-304l /316l вършат добра работа аз лично ползвам такива
засега нямам ядове. Иначе медният казан си е класика доказан със времето.
Поздрави. :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2013, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2293
Местожителство: Пловдив
ЧНГ и от мен :prost: Кяр и берекет, и на казаните кувет! (kuvvet=force, power - сила, мощ, потенция).
Благодарности на TRANSFORMERS и MONI BARONA за идеите и снимките от предишната страница. На IVO 68 са му отказали сертификат. Затова се захванах. И не съжалявам. Сега мога като Мичмана, светла му памет, да възкликна "Господ е българин!". На фона на всичката разсипия в страната ни, си имаме производител на доста чиста мед http://www.sofiamed.bg/
А ето и какво има на пазара (обещания сертификат). Цената в момента е малко под 16 лв. без ДДС.


Прикачени файлове:
Коментар на файл: малко кислород и няколко промила фосфор като че ли няма да навредят (първите 3 реда)
медни листове хим състав.jpg
медни листове хим състав.jpg [ 166.88 KiB | Прегледано 2981 пъти ]
Коментар на файл: ето и механичните с-ства - 15, 16, 17 ред
медни листове мех свойства.jpg
медни листове мех свойства.jpg [ 181.56 KiB | Прегледано 2981 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2013, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет,
! Това не е за темата - Меден или неръждаем казан. Серпентината отиде в кошчето...
SiteAdmin ако може да се поизчисти темата от кошчето и да се върне. Предполагам всички сме си направили изводите в правилната посока. :roll:
На нашия пазар ги има гофрирани тръби от неръждавейка до DN25 - 16-18лв. на метър.
Според мен е чудно за охладител и не само за него. Голяма повърхност и т.н.
http://www.az-pokorny.cz/files/?dirpath ... =0&lang=en
Поздрави! :lab:


Прикачени файлове:
CATS2.gif
CATS2.gif [ 23.86 KiB | Прегледано 2952 пъти ]
CATS1.gif
CATS1.gif [ 43.17 KiB | Прегледано 2952 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2013, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2293
Местожителство: Пловдив
Гофрирана неръждаема тръба :2thumbs: Тъкмо няма да се наложи да се чемберова за увеличаване на повърхността и за турболентност на охлаждащия поток. Дано само няма проблеми с почистването отвътре, ако се наложи. Още нещо в подкрепа на неръждаем охладител http://www.1001recepti.com/article/?txt ... z2H24Oa0YF


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2013, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 20:48
Мнения: 66
http://www.mahmurluk.com/2008/05/blog-post_186.html


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2013, 23:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 260
Местожителство: ESPAÑA
Здравей колега daniel7!!
Прекален Светец и Богу не е драг казват в БГ а тук по земите на Дон КихотЯ.. La cantidat hase el Veneno(количеството прави отровата) нека не Анатемосваме сега Бакъра :)
Със сигурност който произвежда тези Аламбици пък и тези който имат възможности да ги закупят знаят за какво иде реч,както се вижда БАКЪР има в изобилие :)
Прикачени файлове:
a2528122ce.jpg
a2528122ce.jpg [ 70.48 KiB | Прегледано 2909 пъти ]

Аз обещах да слушам много през годината дано Дядо Коледа ми донесе някой 80л казанче от Бакър пък нека е без охладител и лула :) аз имам тука едни,ще скалъпим нещо. :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 00:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 295
Местожителство: София
Поредното доказателство, че у нас журналистите пишат за всичко и най вече за това от което не разбират, но с особена категоричност и за съжаление все още се намират хора които им вярват. :shock:
Единственото оправдание за тази статия е да ни убедят колко е вредно да се пие домашен алкохол произведен в меден казан и полезно да се купува алкохол от големите производители на ракия от спирт и есенция.
P.S.По въпроса за медта и чернодробната цироза съм писал по горе в тази и др. теми., не че съм крайна инстанция по въпроса, но все пак съм прочел малко по-вече от пишещите наши журналисти.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2293
Местожителство: Пловдив
Здравейте! Ще бъда признателен за мнения, дали правилно съм се ориентирал.
И така, казанът трябва да е меден. Каква дебелина е препоръчителна? Ако не е меден, да се осигури достатъчна по повърхност медна част, която да контактува с врящия материал. Каталитичното действие на медта намалява тези съединения, които придават лош дъх на ракията. Подобрява се органолептиката на напитката. Накратко, ракия от меден казан е по-вкусна. (Ако става въпрос за чист спирт за водка, може би не е точно така). В изпаренията е възможно да има уретан. Затова по пътя на парите трябва да има катализатор също от мед. От там нататък (лули, кондензатори) използването на мед не носи ползи. Аз лично бих предпочел неръждавейка за по-лесно поддържане на елементарна хигиена. И коаксиалка, вместо серпентина по същите причини.
Иначе, според Парацелз няма страшно - "Не трови отровата, а дозата". :saufen:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 657
Местожителство: Пловдив
Не ми се иска да се меся в подобна тема, но колко мед мислите че има инсталацията от снимката? Това за мен е бутафорна медна "обшивка" и толкова. Отдолу съм почти сигурен че е неръждавейка. Външният вид не определя качеството все пак.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 05:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 260
Местожителство: ESPAÑA
Здравей Flanker!
От това което съм видял и прочел съм останал със различни впечатления от твоите.
Според мен няма логика да обшиваш неръждавейка със мед.
Това което съм виждал е да обшиват медта със неръждавейка,предполагам за по лесна потдръжка.
Прикачени файлове:
stillStainlessFiller_b.jpg
stillStainlessFiller_b.jpg [ 33.72 KiB | Прегледано 2752 пъти ]

За външният вид на дестилатора съм напълно съгласен със теб качеството зависи от други фактори просто тази снимка ми беше под рака :)
Ето как правят Французите Калвадос със HOLSTEIN от Бакър
http://www.youtube.com/watch?v=1r4Q7ihf ... =endscreen
Ето и Маджарите как правят Паленка със Казан от неръждавейка.
http://www.youtube.com/watch?v=tuzb7hq68HQ
Въпрос на избор и възможности е кой как ще си направи дестилатора.
Като цяло споделям последното мнение на бай Танас ако имам възможности бих си направил такъв дестилатор :thumbs1:
Поздрави :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 08:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 997
Няколко пъти прегледах второто клипче и все ми се струва ,че нещо не е както трябва. На 3.20 минута се виждат изпарения от изхода след охладителя. Охлаждането ли е недостатъчно /равносилно на загуби/ или аз нещо си внушавам? :saufen: Този вариант сравнен с ЛМ колона дали е по-добър или не? След дефлегматора има на две места връзка с атмосферата и ако все още има ниско температурни фракции имат възможност да си излязат от системата.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Въпрос на избор относно мед или неръждавейка. Какъв да е избора - мед или неръждавейка, къде мед и къде неръждавейка? И двете си имат своите предимства и недостатъци. Иначе лъскави концепции в мрежата ги има колкото щеш.
На базата на прочетени материали, за себе си стигам до извода, че колкото по-стриктно се спазва технологията по веригата от плода до дестилата толкова по-малка е необходимостта от присъствието на медта. Медта пооправя някои технологични пропуски.
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 16:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2293
Местожителство: Пловдив
И според мен го има този момент, atz. На времето един казан е бил за цяло село, че и за съседното. Ако трябва да чакаш няколко месеца за изваряване, нормално е материалът да е фрашкан с вредности. А неръждавейка за охладители просто не е имало.
Поздрави.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2293
Местожителство: Пловдив
IVO 68 написа:
...На 3.20 минута се виждат изпарения от изхода след охладителя. Охлаждането ли е недостатъчно /равносилно на загуби/ или аз нещо си внушавам...

Според мен не става въпрос за загуби. Това се случва малко преди края на дестилацията. Някъде към 2.50 мин се вижда, че маркучът за охлаждането е прищипан, т.е. охлаждането е умишлено спряно. Чудя се дали нарочно не продухват охладителя с прегрята пара, за да го почистят към края на процеса.


Върнете се в началото
  
 
 [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима