Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Точно така е както го описваш...писна ми да търкам и варя на неръждавейка...може би и затова намирам кусури на ракията


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Аз варя повече от 30 години и все си намирам кусури :megagrin:минал съм през всички материали и като джибре и като казани.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 177
По назад в темата прочетох за разни потъмнели медни детаили и разни жълто-оранжеви окиси...това какво ще рече? А месинга какъв цвят окиси прави?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Жълтооранжевите окиси говорят много неща, но най-важното за което говорят е че трябва да се чистят системите...
За месинга, баджо има думата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2016, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Ное 2014, 20:06
Мнения: 13
Местожителство: Троян
Колкото повече мед, толкова повече мед :)
Гласувам "за" добрата стара мед.
И малко храна за размисъл, встрани от темата .. може би - http://copperpen.ch/pdf/casey11.pdf

относно нерж.ст.:
304 и 316 +L-вариациите. Това се продава и ползва масово у нас (от аустенитните); също и мартензитни 420 и 430, но листовете от тях са по редки отколкото от серия 300. Относно качеството на 304 и 316 (в БГ !) - виждал съм и такива от тях макар и с лек, но забелязващ се афинитет към силно магнитно поле ;) , което не означава, че не съдържат хром и никел; просто не е серизно да се мисли, че доставките за нискобюджетния пазар в България са от най-добрите, с гарантиран състав, характеристики и процеси на производство. Да не говорим за дуплексни неръждаеми 904L, 254, 654 SMO - те засега са извън номенклатурата на стандартно предлаганите с наличност у нас ... не че сме бедни, просто няма търсене ... за разлика от малко по- на североизток ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2016, 23:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
http://stevabg.com/index.php?page=rubri ... heet=16535

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2016, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
christo77 написа:
Медта е катализатор и разгражда метилацетат и етилацетат на ацетон и метилов и етилов спирт. Липсата на мед в охладителя гарантира тези две "ценни" съставки в ракията. При каталитичното разделяне на този вид съединения няма загуба на мед. Разграждане на медта се получава от алдехидите и киселини /т.нар. оцети/. Колегата може да прочете за "ползата" от ацетатите за човешкия организъм. Мисля че ТОВА ще го върне към лагера на използващите мед при варенето на ракия.

Разграждането на медта в охладителя, дефлегматора и други части се получава от киселини. Натрупването на мед в организма е доста трудно, но не е невъзможно /освен ако пие зеленосиня ракия/. Използването на медни съдове и бронзови брони в древността е довело до систематично натрупване на мед в организма, което е предизвикало и т.нар. синя кръв при благородниците. В процеса атомът на желязото в хемоглобина се замества от медта. Така че за натравяне с мед са необходими зверски големи концентрации и систематично натрупване, което е невъзможно дори при систематична ЗЛОупотреба на големи количества ракия.

Тъй като темата започна да залита към въпроса за използването на мед и неръждавейка, да си кажа и моето мнение. Най добре е казана да е неръждавейка, защото по-лесно се чисти и не си разтваря от оцетите в джибрето. Охладителя, дефлегматора, колона или други части е добре да са от мед за де не се допусне наличието на ацетати и алдехиди в ракията.
Публикувано на: 07 Юли 2016, 03:11

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима