Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Апр 2018, 05:22 Дата и час: 21 Апр 2018, 05:22

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Май 2012, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Май 2012, 21:56
Мнения: 6
Здравейте от мен и наздраве ! Три дни чета вече този форум и се радвам на всичко написано тук.....та дилемата е следната :
Имам 2бр.големи тенджери -неръждавейка (от старите използвани за готвене в големите ресторанти и столове) вместимостта на едната е около 80л ,както и няколко такива тенджери с вместимост около 60литра, та искам да си направя казан предимно за домашно изваряване на ракия от вино, гроздови джибри и плодови джибри. Съединяването на двете тенджери не е проблем, ще се заварят и има кой ,но поради липса на достатъчно средства искам съвет от вас ....как да направя шапката - дали да направя колона и след това охлаждането да вкарам в допълнителен хладилник (варел) или да търся как на направя шапка ,лула и охладител като на аламбик ....Нарисувах една схема, която не знам дали ще стане ...но въпроса ми е и там....с №1 съм обозначил един охладител -цилиндър вътре с медни тарелки и с № 2 -нормалната серпентина ...каква е разликата между тях и кой от двата е по ефикасен и за предпочитане ...
Въпроса е - Мога ли да използвам тенджерите за направа на казан, евентуално друга такава за капак ....имам и тръби от хром-никел ф50, тънкостенни (използвани в рафинериите) дали от тях може да се направи лулата ....


Прикачени файлове:
kazan.jpg
kazan.jpg [ 16.61 KiB | Прегледано 2872 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2012, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Ако тенджерите си имат капаци - можеш да ползваш тях :
1. Голямата тенджера с капака си ще ти е казана, малката ще е охладителя.
2. пробиваш капака на голямата в средата с отвор да влезе тръбата фи 50, заваряваш я в отвора и така имаш капак с тръба.
3. Ако решиш да е колона - оставяш тръбата поне метър нагоре да е, докато не ти е хрумнало да се бориш с колоните, тя ще си действа като тръба.
4. правиш нужните извивки с колена, тръба от същата или друга, и накрая в малката тенджера да влиза чрез холендър със съответния размер, той пък да е запоен с твърд припой за медна серпентина фи 22 поне, 10 м. навита с мерак и ... пясък :)
5. термометър подходящо захванат в най-горната част на тръбата дето излиза от казана (както си и нарисувал)
6. Ако решиш - разделяш тръбата на 2 части (70 на 30 см ако е била метър) и между двете да има някаква муфа или голям холендър, в горната част ще се навре дефлегматорът а в долната - пълнежът. Така получаваш директно колона с CM (cool management) , не че съм й фен но по-лесно става.

Захващането на капака към казана и херметизиране става най-лесно с тесто и малки стяги за дърво, продават се 4 бр за 2 л. :) - трябват ти 8 за 4 лв. или там някъде.
По-добро става ако се ползва силикон или маркуч силиконов разрязан по дължина и пак стягите.

Ако са с еднакви гърла двете тенджери - може малката да е купол на голямата , но няма да имаш съд за охладителя, макар че си е жива разсипия да се ползва хубавата неръждавейка за охладител. За него става и пластмасов бидон.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2012, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Май 2012, 21:56
Мнения: 6
Благодаря за отговора ,мисля двете големи тенджери да ги заваря заедно, за да стане казан около 120 литра полезен обем ,а евентуално от някоя от малките да се опитам да правя капак .....колкото до съда за охладителя ще ползвам 200 литров варел .....а каква е разликата между серпентината и другия охладител - тръбния с тарелките ...
Необходим ми казан с по-голяма вместимост, за да изварявам по -голямо количество наведнъж....материала който имам сезонно е около 400 литра от грозде ,а от плодовете около 150-200 литра и поради тази причина искам с по малко изварявания да се справям....Основното гориво е газ - пропан/бутан с котлон 9 кВт.
Та моля специалистите да помогат как да го направя така, че да не отнема супер много време за изваряване и същевременно да се запазва аромата на продукта .....Колоните запазват аромат, ама с тях е много бавно и тоя материал ще трябва да го варя много време, а то недостига .......
Предварително искам да благодаря на всички, които ще се опитат да помогнат.... :lab:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2012, 15:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
Ще трябва да помислиш за изолация на по-голямата горна (без купола-капака) част на съда,щом си на газ-ще намалиш разхода осезаемо
.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2012, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Разликата между колона куул мениджмънт и прост казан е минимална във материалите за изработка, а отделно пък можеш да я ползваш като прост казан с изключване на дефлегматора от водопровода и оставяне на неговата серпентина празна без вода. Когато решиш да го ползваш като колона - пускаш водата в дефлегматора и се получава ефекта на многократна преварка.
Я се замисли ако правиш преварка с алембик дали ще е по-малко времето ?
Аз с казан 100 л. пълен на 85 л. правя варене с колона фи 54 но от другия тип - LM - за 6 часа от завирането, като единствения ми проблем е големия разход на вода за охлаждане - 200 л. за тези 6 часа. Но пък вадя ракията на 80-85 гр. , перфектно отделям първака и патоките и като цяло вадя повече ракия отколкото бих извадил с алембик без преварка, ако е с преварка мисля че резултатът ще е равен.
И аз съм на газ със същия котлон, но имам големи съмнения че изобщо не е 9 квата ! Смятал съм за колко време загрявам 85 литра от 10 гр. до 95 - е не ми излизат киловатите 9, по-скоро около 5.
А дебитът на парите е пряко зависим от мощността на топлоизточника, дебитът на крайния продукт зависи и от топлоизточника и от рефлуксното число, но при фиксирано рефлуксно число - пак само от топлоизточника зависи. А охлаждането в дефлегматора е равно на загряването от топлоизточника при ЛМ , а при CM - сумата от двете охлаждания е равна на подгряването .
С две думи - за ракия ако говорим (запазване максимален аромат) значи ще се работи с малко рефлуксно число и малко пълнеж, което при добро загряване ще доведе до добър дебит на изходния продукт, съизмерим с дебита на алембика. Или поне равен на 1/2 от алембишкия (при рефлуксно число 2 - /на два мл. втечнени - един мл. се взема и един се връща в колоната/) Така ако говорим за преварка с алембик сравнена с еднократна дестилация с колона - колоната печели поради еднократното зареждане, стопляне до завиране и изчистване.
Ако говорим за множество дестилации с алембик, последващи от една преварка на остатъците - тогава алембика печели.
Ето тук можеш да си сметнеш времето и процентите за твоя случай :
http://homedistiller.org/calcs/reflux_calc
Да приемем че имаш топлоизточник 9Квата (което за мен не е реално), обем на казана от 120 л. полезни, тръба фи 54 (диаметър на колоната), височина на колоната (само пълнежа се мери) 70 см. , рефлуксно число 2, пълнеж - домакинска тел за чинии , начален алкохолен процент в материала 10% (предполагаме че е джибров или гроздов материал) се получава следното :
1. Време за завиране от 20 гр. до 95 гр. с посочения топлоизточник на пълна мощност : 75 мин.
2. Време за изваряване от протичането до спирането : 6-7 часа (7квата съм задал като това е максимума на тръба фи 54, даже трябва да е по-малко от 7квата)
3. Общо количество алкохол за 6 часа : 11.8 л. на 90%

Ако заложим по-малко рефлуксно число : 1.5 вместо 2 - времето става с един час по-малко за същото количество добит алкохол.
Лошото е че 7квата за дестилация са много за тази тръба, но биха могли да се реализират.
С алембика може да се сметне как ще е ако зададем рефлуксно число 1 - дава 4 часа за дестилация.
(Всички тези разсъждения ги правя на база остатък от 2% алкохол в казана, което е много, но е някакъв ориентир)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2012, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Май 2012, 21:56
Мнения: 6
Благодаря колега victoryvt за изчерпателния отговор .....Оказа се че тенджерите според моите изчисления са по 90 литра пълен обем, при заварката и обработката ще остане място ,но да речем ще се получи казан с вместимост около 140 литра без да се препълва ....Какво конкретно би ми препоръчал като размер на колона, какъв материал да използвам ....мога ли да ползвам тръбите с ф50х0.5 (хром-никел) за нещо - лула или друго ...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2012, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Ами то всичко каквото мога да ти препоръчам се съдържа в писаното досега :
1. Дали ще е колона или не - направи тръбата 1 м. висока, предвиди 2 кривки - дали от същата тръба или от друга, направи серпентина , измисли захващане с фланци или холендри или муфи и тесто ...
2. Пусни казана като алембик, виж кое как ще е по него и после ако решиш да го превърнеш на колона - просто режеш еднометровата тръба на две части - 70 долна и 30 горна , или 60/40, в горната навираш малка серпентина от медна тръба фи6мм или 8, но с 8 трудно се навива натясно, наричаш я дефлегматор :) пускаш през нея студена вода да тече когато наближи да протича ракията и започват мъките с балансирането на колоната - хванеш ли веднъж баланса - от там насетне само чакаш да изтече през лулата докато показва термометърът 78-80 гр., после като се вдигне малко пак нов баланс и така докато вече започне да не се поддава на регулиране - патоки, в долната част от тръбата завираш 5-6 бр. домакинска тел като преди това си се уверил че не е менте - т.е. не я хваща ръжда.
3. Когато няма да я ползваш като колона - махаш пълнежа и обезводняваш дефлегматора - имаш алембик. Вариш на пълна мощност на котлона.
4. Когато ще я ползваш като колона - слагаш пълнежа, пускаш вода в дефлегматора и действаш на половин мощност , а до завирането - на пълна мощност.

Ако материала е слабоароматен, но качествен - алембик. Средната фракция (скъсена средна фракция - т.е. повечко първак и ранно отделяне на патоки) директно за консумация, първака и патоките за преварка - дали в колонен вид или не, от теб зависи.
Когато е силно ароматен (плодове, или грозде мускат) - колона и после разреждане с вода.
Когато материалът е с дефекти - почнал да вкисва, имало е костилки при ферментацията, некачествена е била суровината , както и в сегашния случай с бъгавата глюкоза - колона , защото ще пречисти добре и обезмириси излишните аромати. После при разреждането ракията ще е бледа, но поне няма да е лоша и вредна.

Аз иначе ще ти препоръчам колона от тип LM - разликата е в по-голям дефлегматор, отливник, тръба за ректификата, кранче за регулиране на дебита (иглен кран или шибърен кран), друга тръбичка с допълнителен охладител и това е. А, забравих и още един термометър, който се поставя под отливника.
http://homedistiller.org/image/mini_explained.jpg
Предимството е че много лесно се вкарва в баланс колоната - просто затваряш крана за отлива и колоната сама се балансира (всичко което се втечни в дефлегматора се връща обратно и температурата заспива на точката на кипене на съответната фракция), след това леко отваряш кранчето да прокапе, и леко увеличаваш отлива докато стигнеш момента на промяна в температурата, леко връщаш и това е то - температурата заковава на 78-79 гр. и тече идеално чист дестилат (в началото заковава на 65-70 гр. докато изтече метиловия алкохол и разните там ацетони, но това минава доста бързо ако е хубав материала), но и с CM колона крайния резултат е същия - само че там иска да свикнеш да балансираш колоната с дебита тоя път на водата в дефлегматора и понеже системата е достатъчно инертна - трябва да се пипа лекичко. При LM колоните - водата в дефлегматора почти не се пипа - просто се пуска да тече така че да излиза не много гореща, не прекалено гореща т.е. - около 60 гр. и всичко става с фино въртене на игления кран и системата реагира веднага.
Според мен - направи си алембика с висока тръба и после като ти дойде музата - минаваш на CM колона, виждаш как е и ако нещо те смущава - слагаш и отливник и кранче за ректификата и става LM/CM/Alambic :)
Лошото е че с един и същ дефлегматор ще е трудно да работят в двата различни режима - ако е прекалено голям (добър за LM) - в CM ще прегрява водата в него защото ще трябва да тече съвсем слабо, ако ли пък е малък (добре е за CM) ще е неефективен за LM. Може да се направи на две секции, но мястото е малко и ще иска тарикатлък за да влезе. Може би един среден вариант - примерно фи 6 с дължина 3 м. (толкова е в моята LM колона и ми се вижда малък), а за CM ще трябва да се предвиди много добро захващане с издържливи на висока температура маркучи - така ще ти харчи по-малко вода, която пък ще излиза на 80-90 гр. да не казвам и повече - събираш я в нещо и после с нея си миеш бидоните, или я прахосваш директно в канала :(
Тръбите не са ли фи 54 ? 50 не знам дали има като стандарт.
По принцип - за този нагревател 9 квата 54 е малко - трябва от 60 и нагоре, но там вече става проблем с пълнежа, а и охлаждане 9 квата ми се вижда трудно ще влезе в тръбата за да стане дефлегматор за LM.
Тъй че - с наличните тръби и казани - прави алембик с височина на тръбата 1 м. и след време ще го мислиш. (За алембик с нагряване 9 квата фи 50-54 за лула е повече от достатъчно :) )

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2012, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Май 2012, 15:43
Мнения: 6
karazaz написа:
Здравейте от мен и наздраве ! Три дни чета вече този форум и се радвам на всичко написано тук.....та дилемата е следната :
Имам 2бр.големи тенджери -неръждавейка (от старите използвани за готвене в големите ресторанти и столове) вместимостта на едната е около 80л ,както и няколко такива тенджери с вместимост около 60литра, та искам да си направя казан предимно за домашно изваряване на ракия от вино, гроздови джибри и плодови джибри. Съединяването на двете тенджери не е проблем, ще се заварят и има кой ,но поради липса на достатъчно средства искам съвет от вас ....как да направя шапката - дали да направя колона и след това охлаждането да вкарам в допълнителен хладилник (варел) или да търся как на направя шапка ,лула и охладител като на аламбик ....Нарисувах една схема, която не знам дали ще стане ...но въпроса ми е и там....с №1 съм обозначил един охладител -цилиндър вътре с медни тарелки и с № 2 -нормалната серпентина ...каква е разликата между тях и кой от двата е по ефикасен и за предпочитане ...
Въпроса е - Мога ли да използвам тенджерите за направа на казан, евентуално друга такава за капак ....имам и тръби от хром-никел ф50, тънкостенни (използвани в рафинериите) дали от тях може да се направи лулата ....

Моят казан е от мед,серпентината ти колкото по-дълъг път има толкова по-добре охлажда.И щом си на газ ,да не я загориш.Трябва да внимаваш много!!Внимавай тръбите винаги да са студени. :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2012, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Май 2012, 21:56
Мнения: 6
:gott: Безкрайни благодарности на колегата viktoryvt. Започвам експериментите с "ядрения" реактор. разбира се от време на време ще поствам по някоя снимка за да ме напътствате .... :respekt:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2012, 12:57 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Това е при мен 1-ви контур на СМ. Мисля да увелича зоната на пълнежа до 300-360mm. Къде ли ще ми продадат под 1m медна тръба!...
Чудесни резултати получавам с тази концепция. :lab:


Прикачени файлове:
1vi Kontur 1.jpg
1vi Kontur 1.jpg [ 216.58 KiB | Прегледано 2703 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2012, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Май 2012, 21:56
Мнения: 6
atz написа:
Това е при мен 1-ви контур на СМ. Мисля да увелича зоната на пълнежа до 300-360mm. Къде ли ще ми продадат под 1m медна тръба!...
Чудесни резултати получавам с тази концепция. :lab:


Колега би ли споделил какво си направил и да обясниш схемата подробно ....ще е интересно....


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2012, 14:51 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Затворени PID контури. Работи автоматично. Без проблеми и колебания влиза в зададения режим. При последните пускания изпробвах различни варианти за преминаване на процеса. Работи перфектно. Единия от режимите беше да задам на изхода 80-82% алк. Накрая, като започне едвам да капе и да произвежда почти само топла вода, сменям режима на 50% алк. Така изваждам и добри аромати.
Във форума има много по-добре запознати от мен теоретично по въпросите за дестилацията. Добре ли е такова управление на процеса? Да не съм някъде в грешка?
Автоматичната промяна на К на рефлукса в широк диапазон дали е добре?
Някъде пишеше, че СМ колони трудно влизали в режим и регулация. Та всичко тръгна от там. Реших да проверя с автоматизациите как ще стоят нещата, и се получи. А принципите са едни и същи, и са валидни за всякакви обеми на дестилаторите. :lab:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 22:04 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
И както в темата "CM vs. LM (битка между двата вида колони)" никакво развитие...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2012, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
А, развитие има ...
Продължавам да съм фен на ЛМ.
:megagrin:
Ама засега съм на бирена вълна, немам матр'иал за колоната.
Чакам кайсиите да станат по 40-50 ст. и действам :megagrin:
Ако ли не - на селото на баба ми има джанки ...
Или в краен случай почвам пак уискито - за него колоната е безценна !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима