Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Май 2017, 16:54 Дата и час: 24 Май 2017, 16:54

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2012, 14:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 07:08
Мнения: 7
ЗДРАВЕЙТЕ, искам да попитам как да си направя тесто за замазване на капака на казана за ракия. Чул съм че се смесва пепел с брашно, но не зная в какво съотношение са двете съставки. И още няколко въпроса:
- как да предпазя дъното на казана (който е зидан) от загаряне?
- да слагам ли малко дървена пепел в материала за варене. Чул съм, че било полезно-ракията била по-мека.
- с какво да премахна най-лесно евентуалния загар от дъното на казана?
Аз сега се уча да валя ракия и ще се радвам ако ми помогнете. Предварително благодаря.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 02:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 259
Местожителство: ESPAÑA
Здравей и добре дошъл.

Тестото дали ще го месиш със пепел или не, накрая пак ще го чистиш ти :)
За пропорциите питай Жената ;) аз го правя като за хляб, но по-рядко.
Казана ще го предпазиш от загаряне като не оставяш материяла гъст,и внимаваш със подгряването
Ето това върши добра работа,поставя се на дъното на казана:
Прикачени файлове:
rsz_copper_screeners[1]_(2).jpg
rsz_copper_screeners[1]_(2).jpg [ 17.61 KiB | Прегледано 2918 пъти ]
.

Пепел и сода бикарбонат се слагат със една и съща цел,да неутрализират киселините във материяла,ако има такива(винаги след ферментация).

Ами загар се маха трудно :lol: със много търкане,казвам ти го от опит.
Моят казан е от нераждавейка ползвам кухненски телчета,като предварително съм закиснал петмеза със гореща вода.
Ако казана ти е меден за да не го надереш може да използваш онези кухненски кърпи със вплетени фини метални телчета.
Желая ти успехи.
Занапред пробвай със търсачката search.php

:prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 40
Местожителство: София
За тестото аз смесвам брашното с царевично брашно около 50/50,определено по-лесно се чисти.За да не загаря казана прецеждай материала или го разреждай с вода за да не е гъст,пепел или сода слагам при нужда /ако е кисел материала/.Ако има загар след варене веднага го изстъргвам с домакинско телче или пепел или пясък и парцал.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 17:20
Мнения: 8
Поне в нашия край тестото се прави по следния начин :
взимам малка чаша и в съда за смесване изсипвам една чаша брашно , една чаша ПРЕСИТЕНА пепел ( използвам цедка за чай или кафе , за много ситна пепел)и една чаша топла вода( топлата попива по-бързо) и го замесвам . При преваряване на патоки или ракия слагам повече брашно ... по мои наблюдения силния материал е по-опасен от избиване .
И все пак / по мои наблюдения/ ако препълниш казана и си от по-злобните огняри никаква замазка няма да те спаси ....


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012, 22:51 
Offline

Регистриран на: 07 Авг 2007, 18:20
Мнения: 12
Някъде бях чел , че смесват брашно с използувано изсъхнало кафе от кафемашините , но не съм пробвал .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2012, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 07:08
Мнения: 7
Благодаря за отговорите. Намерих оптимален вариант: 50% пепел, 25%царевично и 25% пшеничено брашно плюс малко промивка от кафе.
Сега друго да питам - как се почиства най-лесно загорялото дъно на казана. Може ли да се използва препарат, например PUR или друг подобен?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 10:29
Мнения: 7
Местожителство: София
Ако туриш малко бакпулвер и ягодово сладко ще имаш чуден кекс :lol: .
Аз бъркам само брашно и вода (средно гъсто) и замазвам. Досега проблем не съм имал.
Един познат лепеше и лентички от вестник отгоре - за по здраво, ама неговия казан имаше фуги с пръст да бръкнеш, та за това.
За загорялото: Един път ми се случи, че бях надул нещо огъня - уж по-бързо да изкарам патоките, пък то след 4 часа врене материала (праскови) се беше посгъстил и леко загоря. Обрах каквото можах с кухненски нож (от тия дето си мажеш масло), останалото изтърках с домакинско телче. След 5 мин. търкане нямаше и следа.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Онзи ден присъствах (като помощник) при изваряване на ракия от плодов материал (смес). Тук казанджията използва за херметизация на капака само сухо брашно, което внимателно насипва по долния фланец. Дестилатора е с доста масивни бронзови фланци, които прилепват добре. След изваряването почистихме с вода и телена четка, повърхностите светнаха.

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2013, 01:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:06
Мнения: 2
аз ползвам пръст с която се правят керпичените тухли.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2017, 10:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2017, 21:07
Мнения: 4
Аз имам въпрос относно приспособлението-решетка против загаряне: правя си казан от две перални с нагревател 3 КВт /2+1/ и ми попадна една купа, която ляга точно на дъното и покрива нагревателя. Смятам да я разпробия, но ме притеснява, че е алуминиева. Проблем ли е това? Благодаря предварително!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2017, 14:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6062
Местожителство: София
Алуминия е нежелан в казана защото е катализатор за получаването на карбамати,карбамиди(карбамида урея е основна съставка на урината) и тем подобни развалящи вкуса на ракията в-ва.Също така ,съединения на алкохолите с карбамида и техните продукти придават така наречения вкус на дрожди който винаги се появява при някаква концентрация на алкохола ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2017, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2017, 21:07
Мнения: 4
Благодаря Ви, колега! А по китайските магазини продават на рафта за домашните потреби тави от неръждавейка, уж инокс, с подходяща за моята цел форма и големина, за 4-5 лева. Те ще станат ли? Пробвах в магазина с магнит - лови ги. Малко тънки ми се виждат, при пробиване май ще се накъсват? Целта е ако сложа по-гъст материал в чувал от зебло, да ляга върху нея, а дали ще издържи?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2017, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Авг 2012, 19:26
Мнения: 7
Местожителство: София
Вкарай 20 литра студена вода с маркуч или кофа в казана непосредствено след дестилацията и няма да имаш проблем със загарянето .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2017, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1016
Местожителство: Плевен
MrRadev написа:
Вкарай 20 литра студена вода с маркуч или кофа в казана непосредствено след дестилацията и няма да имаш проблем със загарянето .
:gott:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2017, 20:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1016
Местожителство: Плевен
djjimmy66 написа:
Целта е ако сложа по-гъст материал в чувал от зебло
Пробвай с пясък.1 см. на дъното.И без това зебло няма да намериш.По-скоро ще хванеш Йети :megagrin: Пясъка помага,от пресен опит казвам.Сега,нама да пиша че загорих едни ябълки и жулих казана с некви четки и шкуртки със шлайф машината.Втората варка,не само че не загоря,но и казана светна от пясъка,все едно е полиран.


Върнете се в началото
  
 
 [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима