Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2012, 14:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 07:08
Мнения: 7
ЗДРАВЕЙТЕ, искам да попитам как да си направя тесто за замазване на капака на казана за ракия. Чул съм че се смесва пепел с брашно, но не зная в какво съотношение са двете съставки. И още няколко въпроса:
- как да предпазя дъното на казана (който е зидан) от загаряне?
- да слагам ли малко дървена пепел в материала за варене. Чул съм, че било полезно-ракията била по-мека.
- с какво да премахна най-лесно евентуалния загар от дъното на казана?
Аз сега се уча да валя ракия и ще се радвам ако ми помогнете. Предварително благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 02:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравей и добре дошъл.

Тестото дали ще го месиш със пепел или не, накрая пак ще го чистиш ти :)
За пропорциите питай Жената ;) аз го правя като за хляб, но по-рядко.
Казана ще го предпазиш от загаряне като не оставяш материяла гъст,и внимаваш със подгряването
Ето това върши добра работа,поставя се на дъното на казана:
Прикачени файлове:
rsz_copper_screeners[1]_(2).jpg
.

Пепел и сода бикарбонат се слагат със една и съща цел,да неутрализират киселините във материяла,ако има такива(винаги след ферментация).

Ами загар се маха трудно :lol: със много търкане,казвам ти го от опит.
Моят казан е от нераждавейка ползвам кухненски телчета,като предварително съм закиснал петмеза със гореща вода.
Ако казана ти е меден за да не го надереш може да използваш онези кухненски кърпи със вплетени фини метални телчета.
Желая ти успехи.
Занапред пробвай със търсачката search.php

:prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
За тестото аз смесвам брашното с царевично брашно около 50/50,определено по-лесно се чисти.За да не загаря казана прецеждай материала или го разреждай с вода за да не е гъст,пепел или сода слагам при нужда /ако е кисел материала/.Ако има загар след варене веднага го изстъргвам с домакинско телче или пепел или пясък и парцал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 17:20
Мнения: 8
Поне в нашия край тестото се прави по следния начин :
взимам малка чаша и в съда за смесване изсипвам една чаша брашно , една чаша ПРЕСИТЕНА пепел ( използвам цедка за чай или кафе , за много ситна пепел)и една чаша топла вода( топлата попива по-бързо) и го замесвам . При преваряване на патоки или ракия слагам повече брашно ... по мои наблюдения силния материал е по-опасен от избиване .
И все пак / по мои наблюдения/ ако препълниш казана и си от по-злобните огняри никаква замазка няма да те спаси ....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012, 22:51 
Offline

Регистриран на: 07 Авг 2007, 18:20
Мнения: 12
Някъде бях чел , че смесват брашно с използувано изсъхнало кафе от кафемашините , но не съм пробвал .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2012, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 07:08
Мнения: 7
Благодаря за отговорите. Намерих оптимален вариант: 50% пепел, 25%царевично и 25% пшеничено брашно плюс малко промивка от кафе.
Сега друго да питам - как се почиства най-лесно загорялото дъно на казана. Може ли да се използва препарат, например PUR или друг подобен?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 10:29
Мнения: 7
Местожителство: София
Ако туриш малко бакпулвер и ягодово сладко ще имаш чуден кекс :lol: .
Аз бъркам само брашно и вода (средно гъсто) и замазвам. Досега проблем не съм имал.
Един познат лепеше и лентички от вестник отгоре - за по здраво, ама неговия казан имаше фуги с пръст да бръкнеш, та за това.
За загорялото: Един път ми се случи, че бях надул нещо огъня - уж по-бързо да изкарам патоките, пък то след 4 часа врене материала (праскови) се беше посгъстил и леко загоря. Обрах каквото можах с кухненски нож (от тия дето си мажеш масло), останалото изтърках с домакинско телче. След 5 мин. търкане нямаше и следа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Онзи ден присъствах (като помощник) при изваряване на ракия от плодов материал (смес). Тук казанджията използва за херметизация на капака само сухо брашно, което внимателно насипва по долния фланец. Дестилатора е с доста масивни бронзови фланци, които прилепват добре. След изваряването почистихме с вода и телена четка, повърхностите светнаха.

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2013, 01:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:06
Мнения: 2
аз ползвам пръст с която се правят керпичените тухли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: onomed, petzata и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима