Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Захар
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2008, 12:48 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
чуват се разни слухове за захарта,повечето била менте или в нея имало консерванти.
някой знае ли нещо и как това ще повлия е на производството на вино и ракия в домашни условия


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2008, 08:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мисля че ако правиш материал от грозде или джибри и спазваш следните пропорции:
- 1кг. захар 4л. вода 1 пакетче лимонтозу /10гр./
няма да има проблем. Сищо така като смелиш гроздто не слагай веднага захарта и водата изчакаи да тръгне ферментацията няколко дни /една седмица/ зада могат бактериите да се развъдят добре. Разтваряи захарта с топла вода /като добавяш разтвора към материала нека да е топъл 30-40 градуса/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:15
Мнения: 4
Привет на всички. Малко старичка тема "събуждам", но точно за моето питане. Та, днес си закупих захар от магазин Кауфланд, която смятам да ползвам след като извадя виното и залея джибрите за ракиен матриал. Дотук добре, обаче една комшиика като ме видя със захарта и разбра откъде е, ми каза да не я слагам, защото някой вече и се оплаквал, че не ставала за таквизи ми ти работи. Та дилемата сега е: да слагам ли тази(и евентуално да разваля матриала) или да купувам друга? Ако някой е чул подобно нещо, нека сподели. Надявам се да е полезно за всички, ако има място за съмнение в захарта. А ако има начин и да я пробвам ще бъде екстра.
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 20:33 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Виж какво е писал alambik за заразената захар:

viewtopic.php?p=710#p710

Leuconostok mesenteroides е бактерията, която прави ферментацията в киселото зеле и туршиите. Мисля си, че ако превариш захарния сироп, може би ще е достатъчно, да се отървеш от нея, ама да го гарантира не мога...

Ако има консерванти в захарта, нищо не можеш да направиш. Пробвай в отделен съд дали захарта ще спре ферментацията, за да не развалиш джибрите.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:15
Мнения: 4
Благодарско за отговора. И наистина ще е по-добре първо да направя една проба на захарта. Ще пиша ако има нещо нередно с нея.
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 13:42 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
Как да се разбере коя захар не става за ракия?

В какво се изразява ефекта на неподходящатата захар?


При мен сега имам следния случай 30 кг захар 100 л топла вода
Меря захарност на 6 ден от слагането 10 захарни гадуса
лошото е че нямах захаромер и не измерих захарност като направих разтвора
но мислех че 1:3,3 = захар : вода е нормално
гроздето беше с захарност 21 градуса

Дали ми е фалшива захарта?
може ли да и слагат някви подобрители и на захарта нещо като нурта суит, аспартам и други такива дето правят сладко?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
1кг. захар 3,3л. вода 23-24% захарност.
Да приемем че обшата захарност грозде захарен сироп е била 23%
За да тръгне по добре ферментациятта първо се смила гроздето, захарта и водата се добавят 3-4 дни след това, зада се развият дрождите.
Друга тънкост е да се добави лимонтозу 1 пакетче на кг. захар.
По бързо ферментира материала с захарност 20% затова ако гроздето е 20-21% използваи съотношение 1/4, ако е ниска захарноста на гроздето 17-18% тога ва 1/3 и след това долеи вода да направиш захарноста 20%.
За сега няма за какво да се притесняваш явно температурата е ниска и бавно върви ферментацията, като стане материала на 14 дни пак мери и пиши. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
petiomalchev написа:
За да тръгне по добре ферментациятта първо се смила гроздето, захарта и водата се добавят 3-4 дни след това, зада се развият дрождите.
Друга тънкост е да се добави лимонтозу 1 пакетче на кг. захар.
:prost:

За да тръгне по-добре ферментацията,след като се смачка гроздето сложи малка част от водата която ще разтвориш със захарта,и след 2-3 дни останалите вода и захар.
Примерно ако ще се слага 10кг. захар,сложи 5л. вода,а останалите 35л.(в случай че съотношението е 1/4) със захарта след 2-3дни.
п.п.А това с лимонтузуто никога не съм го правил с гроздови джибри и няма да го направя.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 20:37 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
захарния сироп го добавих 2 дена по късно към смачканото грозде с захарност 21

Възможно ли е ако при 1:3,3 = 23 захарност за 6 дена да се е понижила до 10.
За сажеление забравих захаромера на лозето и неможах да проверя каква е захарността на сиропа.
Не забравям че сега температурата е 25 градуса т.е. измерването не е при 20 градуса темп както пише на захаромера.
Това ме притеснява и се чудя да добавям ли още захар да го докарам до към 20 захарност отново и да сложа винени дрожди, ако приема че мойте са измрели, че да спася положението. само това измислих.

даже сега се връщам от магазина и взех от същата захар и сега ще разтворя 100гр в 330 мл вода и ще измеря каква е захарността.

взех и един пакет друга малко по жълта и с нея ще направя горното лабораторно упражнение :)

Проверено!
захар:вода в отношение 1:3,3 ДАВА 23 захарност


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
bambam2k написа:
захарния сироп го добавих 2 дена по късно към смачканото грозде с захарност 21

Възможно ли е ако при 1:3,3 = 23 захарност за 6 дена да се е понижила до 10.
За сажеление забравих захаромера на лозето и неможах да проверя каква е захарността на сиропа.
Не забравям че сега температурата е 25 градуса т.е. измерването не е при 20 градуса темп както пише на захаромера.
Това ме притеснява и се чудя да добавям ли още захар да го докарам до към 20 захарност отново и да сложа винени дрожди, ако приема че мойте са измрели, че да спася положението. само това измислих.

даже сега се връщам от магазина и взех от същата захар и сега ще разтворя 100гр в 330 мл вода и ще измеря каква е захарността.

взех и един пакет друга малко по жълта и с нея ще направя горното лабораторно упражнение :)

Проверено!
захар:вода в отношение 1:3,3 ДАВА 23 захарност

Не се притеснявай,ракия ще пиеш.Ако сложиш сега още захар губиш мярката/ориентира и има опасност материала ти да е с остатъчна захарност, т.е. да не се разгради напълно захарта,което от своя страна ще рече че си се набутал за тази захар. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не пипаи нищо материала ще стане,само му трябва време. Опасно е ако е спряла ферментацията /материала не шупти/.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
BREAKER написа:
А това с лимонтузуто никога не съм го правил с гроздови джибри и няма да го направя.

Лимонтозуто е направо чудо когато се добави към допълнителната захар към гроздовата джибра.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 23:04 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
лимонтозу не съм слагал миналата година и стана хубава ракиика.
Таз година като взмеах захарта взех и 30 пакетчета с лимонена кисилина, за късмет или не видях точно там един приятел и се разговорих и той не слагал, викам си 3 лв са към 3 кила захар , миналата година стана и без това чудо и е върнах лимомената кисилина.
Кво толкова помага?
Вдига рандемана, увеличава КПД и скоростта?


Материала като го разбъркам си шупти


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 10:49 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
bambam2k написа:
Кво толкова помага?

Снижава pH на пращината, с което подтиска развитието на ацетобактера и други бактерии, които могат да придадат неприятен вкус при недостатъчно кисел материал. За разлика от летливите киселини, не преминава в дестилата при варенето. Дали има нужда от нея, можеш да провериш с обикновена лакмусова хартия от аптеката.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 15:07 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
с лакмусова лента ще установя да ли е по високо или по ниско от Ph 7
нали така
какво и ако не е достаъчно кисела се добавя лимонена киселина


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, vesomir и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима