Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Температурата е най-важният фактор за ферментацията, падне ли под 16 градуса ферментацията замира и другият фактор това е образувалият се алкохол той също потиска ферментацията, всеки щам дрожди си има максимален процент на алкохол и минимална температура при които ферментацията спира.
Относно чая ми е голям Х, чай, чай ама какъв :?: не веднъж съм активирал мая само с вода и захар + подходяща температура /35 градуса/
Ми то акацията и липата имат такъв аромат че маята не може да се осети.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
За тоя в кутийките говоря, всички го знаете, така си проверих и захарта, че нали се сещате на тия цени ...
Досега не съм попадал на фалшива захар, ма за всеки случай реших да пробвам преди да взема по голямо количество.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2011, 05:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Чай, чай ама какъв е шипков ли е, акациев ли е.
По повод гатанката на falcon едно клипче http://vbox7.com/play:e29c345e :lachtot:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2011, 09:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Фалшива захар няма...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2011, 16:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ilu6a привърженик си на тезата " На калпавия ракиджия захарта му е виновна".

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2011, 19:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Абсолютно съм привърженик на тази теза...
Фалшива захар няма има заразена със съвсем други признаци при ферментация, но това е друга тема.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2011, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Абсолютно съм привърженик на тази теза...
Фалшива захар няма има заразена със съвсем други признаци при ферментация, но това е друга тема.

Я даи по тази тема че ми сатана интересно :!: Какви признаци при ферментация :?:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2011, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
petiomalchev написа:
Чай, чай ама какъв е шипков ли е, акациев ли е.
По повод гатанката на falcon едно клипче http://vbox7.com/play:e29c345e :lachtot:


Бе говоря ви за тоя в кутийките, пакетчетата със смлян чай къдет са, алпинист, ментов, там не знам си къв, сега нямам си на представа дали абсолютно всяка разновидност ферментира, ма повечето ферментират.

Клипчето си го бива :d яко


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2011, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ilu6a, и на мен ми е интересно за какви признаци става на въпрос :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2011, 22:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Признаците за нещо нередно при ферментация с такава захар са -сгъстяване и леко желиране на ферментиращия материал...Причинител е Streptococcus mucilaginosus...
Начина да се избегне подобно нещо е сулфитиране на първоначалния материал...пък бил той само захар...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 02:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Момчета помогнете и кажете откде мога да намеря лакмусова хартийка като таза на втора страница. Не, че съм ви подвеждал с идеята за лилавото зелье и неговите лакмусови свойства, ама ако не е скъпа и се намира лесно, що пък да не работим с по високи технологий.

Аз поразпитах из няколко аптеки из северозападналия край ма нямаше.

И да те petiomalchev да обощиш, само вода и захар при идеално съдържание на захар 21, ако добавим мая ще ври ли, от начало до край или требе още нещо ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 09:35 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
rumcais написа:
откде мога да намеря лакмусова хартийка

http://www.valerus-bg.com/lab/ph-indica ... per/5/105/
http://www.vaki-chim.com/product.html
http://www.danspharma.com/index.php?pag ... &groupId=8
http://www.dionislab.com/katalog-konsumatiwi.html

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 09:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Дрождите най-добре функционират при pH 5–5,5-тоест ще трябва да подкиселиш.За нормалния разтеж ще е необходимо и внасяне на Thiazote PH съдържа диамониев фосфат и витамин В1 - тиамин.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ilu6a го каза ако няма храна и подходяща киселинност няма как да стане вода,захар и мая. Макар че дрождите или сухата мая освен микро организмите съдържат и хранителни вещества от средата в която са отглеждани, няма как да отделят само дрождите и да ги дехидратират и продадът. Мисля че ако се сложат повече дрожди /мая/ може и да преври. Алкохолните дрожди имали такава способност че като има липса на хранителни вещества отделяли ензими който разлагали мъртвите дрожди и си набавяли от там необходимите вещества, канибали. Но при такива условия вече не можем да говорим за качествена ферментация.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Добре, това за киселинноста пропуснах да кажа да бъде също идеална по условие.

Но до тук ако опитам да обощя излиза, че макар дрождиите да се води, че ядат захар и правят алкохол, само захар във водата не става (качествено да кажем), а искат и още нещо в допълнение.

Или например в тия рецепти в които се говори за ракия от жито, а житото обаче се слага цяло без захаросване излиза, че все пак вторичната роля на житото е да даде все нещо си за да подпомогне ферментацията.

Редакция: А ако имаме ферментация със джибра или озахарено жито (ечемик, царевица и т.н.) тия допълнения те си ги намират в мешавицата.


Последна промяна rumcais на 04 Май 2011, 15:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима