Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 13:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 14:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
в този си вид-житото не дава нищо...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
ilu6a задръж. Тия рецепти ги има и да речем са пробвани. Ако не е дало нищо житото (не говоря за рандеман а за някаква хранителна добавка) как са станали въпреки, че нямат включен Thiazote PH който спомена ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 15:51 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
със същия ефект можеш да сложиш и чакъл вместо жито-пак ще има ферментация и пак ще изкараш някакъв дестилат.То може и без мая да почне спонтанна ферментация ,дори и да завърши напълно!-тоест да няма остатъчна захар.
Но трябва да е ясно, че различните видове дрожди имат различен рандеман от еднакво количество захар.
Тези добавки са нужни за протичането на правилна ферментация при наличие на добавени дрожди,а именно някъде за 6-7 дена.
Тоест културните щамове дрожди имат нужда за добротоси развитие от тези добавки повече от колкото дивите.
Това жито най-много да придаде някакъв съмнителен аромат на дестилата-друго нищо!
ако не вярваш-пробвай като сложиш 1кг захар в една 5 л бутилка-сложи 3,7 литра вода може и 4литра и я отави на топло...без да правиш нищо повече.До 3 дена ще имаш ферментация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Аз, понеже пропуснах малко - да кажа благодаря на всички които се отзоваха със съвети.

Сега ilu6a пак да да попитам, излиза, че ако говорим за ферментация на грозде тогава говорим за диви дрождита (там не се слагат никакви по моя информация и тя пак си тръгва) и там няма нужда от добавки.

А как ще е въпроса ако правим с озахарено зърно (т.е. варено там по рецептите, слагано му малц или ензими) тогава слагаме дрожди. Тя пак си върви и с тия дрожди даже да са от обикновена мая за хляб. При това положение ако сложим добавка излиза, че ще получим по-голям рандеман, така ли да го рабирам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
rumcais написа:
Аз, понеже пропуснах малко - да кажа благодаря на всички които се отзоваха със съвети.

Сега ilu6a пак да да попитам, излиза, че ако говорим за ферментация на грозде тогава говорим за диви дрождита (там не се слагат никакви по моя информация и тя пак си тръгва) и там няма нужда от добавки.

А как ще е въпроса ако правим с озахарено зърно (т.е. варено там по рецептите, слагано му малц или ензими) тогава слагаме дрожди. Тя пак си върви и с тия дрожди даже да са от обикновена мая за хляб. При това положение ако сложим добавка излиза, че ще получим по-голям рандеман, така ли да го рабирам?
Първо.дивите дрожди не винаги вършат работата си докрай,а някой път спират по средата...и затова се използват култивираните,за да нямаш главоболие после...второ .маята...е за хляб и няма да разгради захарта на 100%,от което ще имаш загуби в рандемана.трето.добавката е за дрождите,за да си свършат работата както трябва


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 19:19 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Нямам опит с озахаряването.Наско ти е отговорил на останалите въпроси.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Явявам се като защитник на ракията ечемик,захар, вода и мая в съотношение 1кг./1кг./4л./20гр.
Подобна на тази рецепта хората правят повече от 30 години миналата година сварихме на един приятел 3 казана по 150л.
Ечемика несъмнено отделя хранителни вещества /макар и цял/ след добро измиване като се накисне във вода тя пожълтява това показва че се разтваря нещо във водата.
Материалът превира напълно. Интересно е че картофите съдържа по-голямо количество полезни вещества за ферментацията от колкото зърнените култури.
Мисля че материал 1кг. захар 4литра вода и 100гр. жива мая за хляб ще ферментират напълно но сигурно ще мирише на гадничко.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Явявам се като защитник на ракията ечемик,захар, вода и мая в съотношение 1кг./1кг./4л./20гр.
Подобна на тази рецепта хората правят повече от 30 години миналата година сварихме на един приятел 3 казана по 150л.
Ечемика несъмнено отделя хранителни вещества /макар и цял/ след добро измиване като се накисне във вода тя пожълтява това показва че се разтваря нещо във водата.
Материалът превира напълно. Интересно е че картофите съдържа по-голямо количество полезни вещества за ферментацията от колкото зърнените култури.
Мисля че материал 1кг. захар 4литра вода и 100гр. жива мая за хляб ще ферментират напълно но сигурно ще мирише на гадничко.

Има картофена водка...и е отлична!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Има ама не я правят със захар нали. Тази година ще пробвам със захар и картофи и ще споделя.
Между другото тази зима от магазина до нас купих картофи и жената ги сложи във фурната с краве масло като се размириса все едно печеш кекс. Картофите бяха направо сладки, на другия ден отидох до магазина бяха останали 8кг. купих ги всичките. Явно сорта е такъв с повече захар и точно този сорт се използва за озахаряване и ферментация.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 19:56 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Петьо миии пробвай без ечемик ...
басирам се че ще имате даже по-добър резултат!Аз си правя дестилат така,за да си подържам буретата влажни и дезинфекцирани-вярно със дрожди и всичко останало...Уверявам те че няма странични аромати...мирише ...на спирт!
http://lechenievodkoy.ru/izgotov_spirta ... jik_2.html
http://billbill.narod.ru/m2.htm
нещо за картофите... :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Явно темата е деликатна и само много тънък експерт би могъл нещо да каже или да се търси в някоя "високо" научна литература.

Нека друго да питам - ако не е да използвам хлебна мая, каква друга има из нашите земи. Аз като пробвам на гугъла, ми излизат само турбо дрождита отвсякъде, но на цени дето, ако жертвам във фермента не един а два литра алкохол (по себестойност де, не пазарна цена) пак ми е по-евтино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
rumcais написа:
Явно темата е деликатна и само много тънък експерт би могъл нещо да каже или да се търси в някоя "високо" научна литература.

Нека друго да питам - ако не е да използвам хлебна мая, каква друга има из нашите земи. Аз като пробвам на гугъла, ми излизат само турбо дрождита отвсякъде, но на цени дето, ако жертвам във фермента не един а два литра алкохол (по себестойност де, не пазарна цена) пак ми е по-евтино.
. Повечето от нас имаме правило....Кеф цена няма!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Naskohondata1 извини ме това не го разбирам. Освен ако не искаш да кажеш, че дрождите имат отношение към вкуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
rumcais написа:
Naskohondata1 извини ме това не го разбирам. Освен ако не искаш да кажеш, че дрождите имат отношение към вкуса.
задачата на дрождите е да разградят захарта и да я превърнат в алкохол!!!аромата и вкуса няма нищо общо тях....първото зависи от плода който си заложил,а второто от това,как е протекла ферментацията


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a написа:
Петьо миии пробвай без ечемик ...

Пробвал съм захар вода и турбо дрожди но те имат и подхранка.
rumcais иам от къде да се купят дрожди и подхранка
http://www.shop.bulgariandrinks.com/magazin
http://zlatnatabachva.com/index.php?opt ... &Itemid=54

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима