Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 19:34 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Не само pH 7. И други стойности могат да се отчитат от цветната таблица.

В общия случай се целиш около pH 3, в частния... сам ще установиш :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 21:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
petiomalchev написа:
BREAKER написа:
А това с лимонтузуто никога не съм го правил с гроздови джибри и няма да го направя.

Лимонтозуто е направо чудо когато се добави към допълнителната захар към гроздовата джибра.

Петьо,за мен по това време на годината под понятието "гроздова джибра" разбирам 100% грозде(мерло),от която произвеждам вино, 2/3 от което варя на ракия.
Виненият сорт грозде си има ДОСТАТЪЧНО киселини за да се вкарва допълнително.
Никъде във винарската литература не се споменава за добавяне на киселина,за спомагане на ферментацията(освен ако правиш някакъв бъркоч от десертен сорт,да не говорим за танина).
След отцеждането на виното,джибрата си има достатъчно киселинност.Няма смисъл да се набутвам за лентички за да установя нещо което и без товае ясно.
И ще продължа в този дух ,но хората които искат да правят второ ,трето и т.н.вина ще вземат да се научат,а това е което не искам да излиза от мен.
За сливи и други плодове съм напълно съгласен за лимонтузуто,макар и не в доза 1кг,-пакетче лимонтузу.
Извинявай ако нещо съм те засегнал.
Поздрави! :) :) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
BREAKER наистина в чиста гроздова джибра е недопустимо да се сложи лимонтозу, НО на всеки килограм захар и 3-4 литртра вода, добавени за увеличаване на количеството на джибрата е просто необходимо. А и лимонената киселина участва в процеса на ферментация и се разгражда. Така че вкрайна сметка от добавянето на лимонтозу няма да получиш лимонада, пък и наистина не преминава в дестилата /миналата седмица като пробвах казана сложих вода и лимонтозу краиният резултат беше дестилирана вода/ :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:15
Мнения: 4
Да доложа: Съмненията ми около Кауфландската захар отпаднаха. Матриала ври та се къса! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 22:14 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
меря със захаромера и показва 0% захарност,но продължава да се чува,че ври,та се чудя да отивам ли на казана да варя или...???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Не бързай, и моето е на 0 , но тихата ферментация продължава.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Днес купих захар "Захира" 1,07 лв. за килограм. Пробвал ли я е някой дали ферментира нормално? И как мога да я проверя предварително?

Намерих това http://www.agrana.bg/produkti/zakhar/zakhira/

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Като чета тези неща за захарта косата ми настръхва..другата седмица ще купувам грозде,и поне съм нов ,как да различа коя захар е добра и коя не е??благодаря предварително.ори нас има 100 вида захар!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 20:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ами правиш си един обикновен разтвор с вода и захар. Например приблизително 25% - захар:вода - 1:4. Измерваш захарността за всеки случай, тъкмо да видиш какво ти показва захаромера. Слагаш дрожди и ако всичко си е нормално трябва да си изферментират почти всичката захар. Казвам почти всичката защото хранителния състав на разтвора в никакъв случай не е идеален за пълна ферментация, но може пък да се окажат гладни :D

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ааа??а дрождите откъде да ги взема...трудна задача!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ако ги поръчам от бг,ще мине месец,докато дойдат,а и се съмнявам,тези на митницата ще ги помислят за Щам...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Пробвай с хлебна мая, но все пак не е същото. А за митничарите си прав :megagrin: голям купон може да падне.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Направих бързо търсене и намерих,че продават винена мая...възможно ли е да са дрожди или си е само винена мая,или е едно и също?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Едно и също е. Мая=дрожди. Дрождите си е по-научното наименование на маята (по народно му). Yeast is in English.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Значи,звучи добре.Правя както казваш,и като изферментират,ще показва 0,което ще значи,че захарта е добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, nipresi, vtv и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима