Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 21:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ее стига де прадават се и дрожди и ензими в страната на чиститите кенефи!Всичко си има...
http://www.homedistillingshop.com/grain ... dients.htm
Освен това закона не забранява направата на вино...
а пък ето и тук едни хамерикански купари и пот стилс)))...
http://stillplans.net/

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Колега,прав си,всичко има,но при мен нещата са като преди 9 септември 1944 ..,пълно инкогнито,иначе и аз се облизвам като гледам каква техника се продава и толкоз...вино може да се вари,както споменах някаде,ама не мога да го пия,тъй че,....знаеш,завиждам ви на вас,ако помагате ще се справя де,а и ще почерпя!!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011, 08:44 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Да споделя това което научих скоро. Купих захар с производител Приста оил :? в едно село. Пред магазина един дядо ме попита проверявам ли захарта. Като разбра, че не знам как предложи да опитам следния номер- на капачка от буркан се слага една лъжичка от захарта и се залива с оцет- ако захарта шупне- менте! Понеже имах стара захар за която бях сигурен, че е наред направих паралелен опит- и двете проби не шупнаха. Заложих захарта с ябълкова винаса и вече трети ден се радвам на добра ферментация :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011, 09:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
И как този дядо е стигнал до този извод...чудна работа?Какво означава менте?Някой може ли да ми даде такова...-ако е сладко аз ще го накарам да ферментира...ако ще и нутрасуит да е!
Никога не съм имал проблем с каквато и да е захар....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
ilu6a никога не е късно,ако до сега не ти се е случвало то не означава че някой ден не може да ти дойде на главата.
Ако работиш с малки количества загубата не е кой знае каква,но ако работиш с 100-150 кг. захар (както писаха едни юнаци да са живи и здрави) и попаднеш на такава която не може да ферментира работата опира до :wallbash: :datz: и търсне на решение в :google: и :buch: във форума.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011, 15:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Я някой по-наясно с органичната химия да обясни какъв ще е тоя фалшив и евтин заместител на захарта!
Щот нещо ме съмнява работата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011, 15:30 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
От 20 години си правя ракия, не съм попадал на лоша захар и нямам случай да не ми преври материала. Вече 7-8 год. съм казанджия- нямам информация от мои клиенти ( а те не са малко ) за захар която не ферментира. Мисля си че понеже хората винаги са склонни да търсят вината някъде другаде, а не във себе си е тръгнал мита за фалшивата захар


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
venci написа:
От 20 години си правя ракия, не съм попадал на лоша захар и нямам случай да не ми преври материала. Вече 7-8 год. съм казанджия- нямам информация от мои клиенти ( а те не са малко ) за захар която не ферментира. Мисля си че понеже хората винаги са склонни да търсят вината някъде другаде, а не във себе си е тръгнал мита за фалшивата захар

:thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011, 17:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Leuconostoc mesenteroides

viewtopic.php?p=710#p710

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2011, 00:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
почвам да чета...обаче ще ти се наложи да кажеш нещо и ти...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2011, 00:52 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Ако такава зараза тръгне от захарния завод ще изпищят много хора ( половината село ) и работата ще стане ясна. От една доставка 20 човека купили по 1 чувал захар и при всички ферментацията върви нормално, а на бай Иван матряла станал на сополи :roll: ами нашия фраснал джибрите в зелевия бидон :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2011, 01:40 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Може, ама далеч не винаги това е причината. Пък и не само безобидни млечнокисели бактерии се срещат - на захарта могат да се случат и още "по-сладки" неща, преди да дойде до тебе... :baeh:

http://dnes.dir.bg/news.php?id=5243766

Попаднах на един реферат за микробиологичен контрол - не че е сериозен източник, ама сега не ми се търси повече:
Цитат:
Рафинираната захар се получава от захарно цвекло. Тя е обсеменена от 10 до 10³ КОЕ/g микроорганизми. При нея те попадат по време на избелването, сушенето, опаковането и съхранението, при това колкото по-голяма е влагата на продукта, толкова е по-голяма обсеменеността. Захарта се получава чрез топлинни процеси, като след това остават термофилни бактерии :

  • Bacillus Stearothermophilus
  • Bacillus coagulants
  • Clostridium thermosaccharolyticum
  • Clostridium Lactobacillus
  • Clostridium Leuconstoc (втечнява захарта)

В готовата захар не се съдържат патогенни микроорганизми. В захарните изделия при водна активност 0,84 се развиват много малко микроорганизми. Само бактериите от род. Lactobacillus, Leuconstoc и Bacillus.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: захар
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2011, 01:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ААА не!!! Без журналисти!!!
Нямаше ли нещо с по-висока температура при изготвянето на захарта...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2011, 23:17 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2011, 22:59
Мнения: 1
За такива цели Рефрактометър на Аббе


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2011, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2011, 19:33
Мнения: 24
М/У другото захарта стана 2.20 лв какво ще правим незнам :wallbash:

_________________
Еди толку колку шо може да излази от тебе


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dutsov и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима