Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2011, 22:31 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Може въпроса да е малко глупав, но 5 кг плод на 20 зах.% равностоен ли е на 1 кг захар?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2011, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Горе долу си прав.
4л. вода разтворен в нея 1кг. захароза дава приблизително 4,65л. захарен сироп със захарност 20% измерено със захаромер при температура 20 градуса.
Захароза - бяла кристална захар, захарозата е дизахарид молекулата и се състои от две свързани молекули фруктоза и глюкоза.
Плодовата захар е основно фруктоза
Изосуит представлява смес от глюкоза и захароза.
В процеса на ферментацията участват моно захариди /фруктоза и глюкоза/. Захарозата се разпада на моно захариди при варене на захарният сироп и наличие на киселина /лимонтозу/. Или 4л. вода 1кг., захар и 7гр. лимонтозу се варят 30м. полученият разтвор пречупва светлината под друг ъгъл спрямо разтвора на захарозата, за това се нарича инвертна захар. Иначе в процеса на ферментация дрождите отделят ензими които разделят молекулите на захарозата на фруктоза и глюкоза.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2011, 06:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
alambik написа:
Той е по-сладък от захарта, но захарите са по-малко! Смятай с таблицата дето я качих, там има графа за изосуит!


В коя тема се намира таблицата? :wallbash:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2011, 06:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ето я темата
viewtopic.php?p=10148#p10148

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2011, 02:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Според това, което видях от таблицата, може малко да съм невеж - значи ли че 100 кг джибри трябва да ти дадат около 22 кг захар. Ако умножа х 700 г значи, 100 кг джибри дават около 15-16 литра. Това сигурно се отнася за гроздето, не знам друг плод дали ще пусне толкова. И за изосуита предвид по-малкото количество захари вече не ми изглежда толкова евтин спрямо захарта, като се включат и транспортните разходи...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2011, 07:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
falcon написа:
Според това, което видях от таблицата, може малко да съм невеж - значи ли че 100 кг джибри трябва да ти дадат около 22 кг захар.

100кг. джибра ще ти даде 22кг. захари ако захаромера покаже 22% захарност.
falcon написа:
Ако умножа х 700 г значи, 100 кг джибри дават около 15-16 литра.

Тази сметка не е точна 22 х 700 = 15,4л. ракия, защото не се знае на колко градуса.
Как се смята има един коефициент на преобразуване на захарите в алкохол той варира от 0,54 до 0,62 върху стойността му влияят много фактори като най-важните са вид на дрождите температура и киселинност на средата, наличие на подходящи хранителни вещества в джибрата за дрождите.
За домашни условия най-подходящо е да се приеме най-ниската стойност при условие че не се използват култивирани алкохолни дрожди.
Следователно приемаме 0,54 имаме 100л. джибра със захарност 22%, След ферментацията ще получим 100л. джибра с 11,88об.%ал.(22х0,54=11,88). Редно е да се сметнат и загубите при дестилация на джибрата, защото никой не вари ракията докато потече чиста вода слагаме 2об.%ал. загуби, приблизително приемаме че джибрата е с 10об.%ал. В един литър от тази джибра която е с 10об.%ал. би следвало да съдържа 100гр. чист алкохол, за 100л се получава 10л. чист алкохол 100об.%ал. (чист спирт). Но казана не вади ракията със 100об.%ал. за 100л. материал в казана вадим първак примерно 1л. на 65об.%ал. (1х65/100=0,65л.чист спирт), отделяме и парцуца примерно 7л. на 30об.%ал. (7х30/100=2,1л. чист спирт) от тук загуба 0,65+2,1=2,75л. чист спирт да ги закръглим на 3л. 10-3=7л. значи след варенето ще получим 7л. 100об.%ал. годен за пиене но той примерно ще е на 50об.%ал. (7х100/50=14л. 50об.%ал.)
След разреждане с вода, ако полученият ракия е с 45об.%ал. сметката ти идва (7х100/45=15,5л. 45об.%ал.)
:lachtot:
Е какво направих аз, доказах теорема, за варене на ракия в домашни условия без използване на култивирани дрожди

Теорема: От 1кг. захар се вадят 700мл. ракия с 45об.%ал. годна за пиене

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2011, 22:19 
Offline

Регистриран на: 12 Апр 2011, 22:05
Мнения: 1
относно фруктозата е важно да се знае че се разрежда 1:5,от пактика го знам.иначе резултата е лош.лоша ферментация и лоши резултати


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2011, 09:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
vatax написа:
относно фруктозата е важно да се знае че се разрежда 1:5,от пактика го знам.иначе резултата е лош.лоша ферментация и лоши резултати

С какви дрожди си провеждал ферментацията?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
За да проверите захарта, разбивате малко с топла вода, слагате 2-3 пакетчета чай, 5 грама мая и 1-2 грама лимонтозу са ви достатъчни, и чакате да видите дали ще почне да ферментира...

Няма какво да се занимавате, да се чудите откъде да се намират дрожди и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 16:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
чая за какво е?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 19:14 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
rosbal написа:
Може въпроса да е малко глупав, но 5 кг плод на 20 зах.% равностоен ли е на 1 кг захар?

a???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ilu6a написа:
чая за какво е?

за ферментацията ти трябва чай
пробвал съм и само вода, захар, мая и лимонтозу не се получава :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Другото, което е интересно, защо по време на ферментация често материала не ферментира докрай. Значи миналата година имах един такъв случай, за щастие материала беше по малко, но ферментира някъде до 4-тото деление на захаромера. А други се оплакват че са имали и по лоши случаи...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 22:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Това за чая така и не го разбрах...Преди 3 месеца изферментирах почти 20кг захар ...
Ползвайте дрожди(не мая-тя е зя хляб),спазвайте температурните изисквания,подхранвайте с активатори и няма да имате случаи с неферментирали материали.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Захар
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ilu6a написа:
Това за чая така и не го разбрах...Преди 3 месеца изферментирах почти 20кг захар ...
Ползвайте дрожди(не мая-тя е зя хляб),спазвайте температурните изисквания,подхранвайте с активатори и няма да имате случаи с неферментирали материали.


Миналата година си направих от акация и липа добра ракийка, при все че един приятел ми каза, че от маята ще се получи неприятна миризма, нямаше такова нещо.
Просто като сложиш чай и ферментира, явно има някакви съставки, които позволяват, то иначе и доматите ферментират :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: BREAKER, enchev, kaishev, kocyo, topzizitop, vtv, xemys и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима