Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 17:16
Мнения: 8
Местожителство: Свищов
Здравейте, реших да си направя подарък по случай новата реколта състоящ се от качествен захаромер и спиртомер.
Поради ниския ми опит в слабо и високо алкохолното производство и възможността да преценя кое е качествено, ще ви помоля за съвет. Спрял съм се на тези няколко артикула от интернет:
Спиртомер 1 - http://www.vinarko.com/magazin/измервателни-прибори/спиртомер-за-алкохол-0-100-с-термометър
Спиртомер 2 - http://www.vinarko.com/magazin/измервателни-прибори/спиртомер-за-алкохол-35-70-с-термометър
Кой от двата е по-добър? Предимства и недостатъци? Имайте в предвид, че производството е за лично ползване а не за "промишлени" нужди :zauf2:

Захаромер - http://www.vinarko.com/magazin/измервателни-прибори/захаромер-по-brix-без-термометър
Спрял съм се на този само, че ще го потърся с термометър.

Благодаря за всички мнения и препоръки предварително.

П.С. Ако имате някакви други предложения, споделете...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Реално погледнато всички продукти на ALLA Франция са качествени. Нямат нищо общо с китайските, нито от тези по левче. Съответно обаче и цената е различна.
Основната разлика между двата спиртомера е обхвата и точността им. Единият има обхват 0-100 об.% и минимално деление през 1 об.% а другият е с обхват 35-70 об.% и минимално деление 0,5 об.%. Предимството на първия е че може да се използва при всеки етап от дестилацията и измерването на готови ракии. Вторият по скоро може да се използва при вече готови дестилати, но съответно с малко по-голяма точност. В началото на дестилацията едва ли ще е полезен тъй като градусът ще бъде извън неговия обхват. Между другото при този от 0-100 об.разстоянието между деленията е достатъчно голямо и може с просто око да се хване и половинката на алкохолния градус. Захаромерите с термометър ще пристигнат скоро от Франция, както и тези от най-високия клас с термометър в опашката.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Екстра са.
Спиртомер 0-100 !
Оня дето е 35-70 е супер точен за ракия, но все си е по-добре да можеш да мериш и над 70 и под 35.
Аз имам един голям от 0 до 85, но има място и до 90 да покаже.
Някакъв цилиндър ще ти трябва мерителен, и внимавай със тоя същия захаромер че много му е остро дъното - чупи стъкларията ако се пуска бързо надолу.
А за моя рожден ден няма ли някой да ми подари рефрактомер :megagrin: че много слушках тая година ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
victoryvt написа:
..... А за моя рожден ден няма ли някой да ми подари рефрактомер :megagrin: че много слушках тая година ...


Ето ти подаръка:
Ръчен рефрактометър за определяне на захари
Обхват:
Скала за захари - от 0% Brix ÷ 40% Brix
Скала за потенциален алкохол: от 0 об.% ÷ 25 об.%
Точност: ± 0,2%
Минимално деление - 0,2% Brix
ATC - Автоматична температурна компенсация
Скалата на рефрактометъра показва съдържанието на захари и потенциалния алкохол получен от тях. Най-висока точност при 20°С. Комплектът съдържа кожена кутия, рефрактометър, пипета за проби и отвертка за калибриране при необходимост.
:lachtot:
Дано чувството ти за хумор е аналогично със познанията ти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Понеже счупих захаромера, започнах да се оглеждам за нов. Но нещо не ми се дават 60 кинта за френски. И ровейки се в нета попаднах на това:
http://www.labshopbg.com/category/10/sp ... dobni.html

Има ли някой представа от техните продукти?
Цените са добри според мен и ако продуктите са качествени си заслужава да подкрепим български производител.

П.С. За подсъзнателни помисли от колеги - току що разбрах за съществуването на този производител. Така, че нямам други интереси, освен да споделя информацията.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Първак Първаков написа:
Захаромер - http://www.vinarko.com/magazin/измервателни-прибори/захаромер-по-brix-без-термометър
Спрял съм се на този само, че ще го потърся с термометър.

П.С. Ако имате някакви други предложения, споделете...

Ами, ще споделя. :)
Ако съдим по спиртомерите, захаромерът с термометър ще дойде над 50 лв. А щом е така, няма ли да е по-добре да погледнете в Еbay, от където за около 60 лв. ще си купите рефрактометър. В момента има три вида за около по 60 лв. с доставката, а преди дни имаше дори малко по-евтини.

А за спиртомера с термометър... Спомням си как преди години, като си купих първия по-сериозен спиртомер, през 15-20 мин. мерех какво излиза от казана, коригирах по едни таблици, дори температурата да се отклоняваше само с 2-3°С ... Абе, сериозна работа! Голям мерак беше... :lol: Но още на следващата година меракът ми мина и сега общо взето ми е все едно, дали ще спра добива на 39,6° или на 40,3°. Защото за корекции в такива граници става дума в общия случай... При вас не знам как ще се случи. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 17:16
Мнения: 8
Местожителство: Свищов
Имам чувството, че и аз ще бъда като колегата Qui-Gon Jinn :) , но да споделя за момента. Купих си само спиртомера от вида 35 до 70% с термометър заедно с мерителен цилиндър. Захаромера за сега се отлага, тъй като съм повече фен на ракията от колкото на виното :) При сравнение на професионалния спиртомер с български на "Светлина" Сливен при ниския градус около 42 нямаше разлика в показанията, но при високия към 56 евтиния имаше отклонение +1. Когато си градирах сливовата още не си бях взел този с термометъра и какво направих ами като не отчетох корекцията я разредих много - на 40% :datz: и сега много ме е яд а въобще не ми се занимава да я преварям....с новия спиртомер градирах гроздовата, заковах я на 45% толкова колкото исках! Така, че извода ми е може с малко, но професионалния инструмент те улеснява и най-малкото ти дава надеждност, точност и намалява колебанията ти. А и замислете се за колко други глупости даваме пари, това поне ти остава за дълго ползване освен ако не го счупите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 09:16 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
+_ 1,2 градуса не ме бъркат! Аз като разреждам първо сварявам чешмяна вода за отделяне на варовика. След като истине водата пресмятам грубо по формулата колко вода да добавя и започвам да смесвам, като едновременно меря градуса. Щом я докарам на вкус и показание по спиртомера на 45 гр. наливам в бутилки и чакам да и дойде времето! :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
:) Колега, при сваряването на водата единствено можеш да отделиш (умориш) бактерии и нисши организми. Варовика си остава. Него го няма в дестилираната вода, така че слагай от нея. ;) :prost2:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 12:32 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Колега от доста години ползвам посочения метод и винаги на дъното на съда се е отделяло солидно количество бяло вещество, което няма как да не е варовик. Да допълня, че водата ври поне 20 мин. в покрит съд и след това я оставям цяла вечер да изтива и се утаява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 17:16
Мнения: 8
Местожителство: Свищов
Да споделя аз какво правя, но да не се сърдят модераторите, че малко се отклоняваме от темата ;) Всичката ракия де що сварих тая година я разредих с трапезна вода Divna с червената капачка. Литър и половина е на цена 0,75 лв или 0,80 беше...става си супер!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
ZMeyGorianin написа:
Колега от доста години ползвам посочения метод и винаги на дъното на съда се е отделяло солидно количество бяло вещество, което няма как да не е варовик. Да допълня, че водата ври поне 20 мин. в покрит съд и след това я оставям цяла вечер да изтива и се утаява.

:) Та, точно това солидно количество, са минералите останали от изпарената вече вода. Ако ти изври цялата вода , ще имаш още по-солидно количество минерали....
Но както и да е... Щом ти харесва - действай! :prost:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Georgi_Romeov, kocyo, marangozov76, venirb и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима