Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2012, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Темата е чепкана на доста места из форума, но никъде сериозно и систематизирано. Ако все нещо съм пропуснал, моля да ме извините.

Варим предимно от ябълки и круши, а при тях загарянето на казана е съвсем реален проблем и трябва много да се внимава. В последните няколко години почти нямаше фалове, а тая година - и двата казана загоряха и то яко. И за това съм леко бесен и смятам за предприема "крути" мерки! Добре поне, че загоряха при събирането на патокито, но пак е неприятно.

Мерките, които прилагаме към момента са обичайни:
- Да не се слага гъст материал в казана;
- да не се пресилва огъня (вари се на дърва);
- да не допират цепениците от огъня в казана (не знам, дали е от значение, но се спазва);
- пясък на дъното на казана (категорично НЕ работи, справка - тазгодишните два казана. Може само да е от полза, като търкаш загара после, иначе не пази. Като се замислиш, няма и как да пази - пясъка си подскача нагоре когато ври.)
Явно тия мерки са недостатъчни или по някакви причини не винаги работят.

Във форума се срещат още мерки:
- Мрежа, която допуска до дъното само сок или поне достатъчно разреден материал. Админа е покзавал снимки на такава мрежа в един от пъвите си постове, но за съжаление в момента не се виждат. Сигурно е ефикасен метод, но ми се вижда труден за изпълнение при съществуващ казан;
- Предварително изцеждане, така че да се вари само сок, като оцедения отпадък е минимален. За гроздето може и да е вярно, но за по-едрите плодове не ми се струва приложим метод.
Сигурно пропускам още нещо упоменато...

И още два метода, които не видях да са коментирани тук, но съм ги чувал:
- Да се използва не пясък, а филц (фракция от сравнително дребни камъчета) на дъното на казана, които при завиране няма да подскачат;
- Да се постави в казана чувал от сезал и в него да се излее материала. Вари се заедно с чувала. Долива се и вода, ама колко?! Малко ми прилича на метода на цеденето...

Ще бъда благодарен, ако коментирате или споделите опит от последните два метода. Ако кажете и някои други методи - лесно приложими и ефикасни, ще бъда дваж благодарен, а сигурно и не само аз. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2012, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
Имам приятел, който има меден казан 300 л. В него е поставил кошница от неръждаема стомана. Стои фиксирана (на крачета) на около 8-10 см от дъното. Кошницата е подобна на тази на фритюрник, но квадратчетата са с размер 10-12 мм. При изваряване няма проблеми с какъвто и да е материал.
Моят човек е заварчик и изработката на казана и екстрата са на цената на труда му.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2012, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Привет колеги. Моят скромен опит е да доливам вода в джибрите да не са гъсти и разбира се и огъня да не е прекалено силен. Аз използвам газова горелка. Ракията винаги ми е препек, по традиция от моя баща и дядо ( баща ми е от Трънския край и там се пече плодова, и джибрите са по гъсти от гроздовите ). Миналата година като пекох ракия дори и на препека долях вода, че беше малко като количество. Казана които използвам е меден обикновен. Сега все още събирам материал за нов. Мисля да правя от неръждавейка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2012, 16:17
Мнения: 8
За нагряване на изпарителите (Cu, Ni/Cr) използвам газ LPG. Газовите котлони с клапан за ниско налягане и газовите горелки с клапан за високо налягане на газ са максимално отворени. Висока температура и кратко време за нагряване на материала за започване на изпарението на органиката и водата. Има опасност от локално прегряване и загаряне, но регулирам съотношението между твърда и течна фаза в изпарителя,а също задължително поставям метален лист от ламарина под дъното на изпарителите. Започне ли отделяне на дестилата понижавам температурата и контролирам процеса на нагряване чрез прецизния вентил на котлона/горелката. Работата с газ дава възможност прецизно да се регулира температурата на нагряване на изпарителя и да се избегне загарянето на материала в него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Благодаря на отзовалите се до сега. :) Надявам се да има и още.
Това с чувалите от сезал ми се струва логично и работещо, особено ако се поставят върху дървена скара. Ама може и да има някоя "уловка", за която не се сещам.
Lab написа:
...Работата с газ дава възможност прецизно да се регулира температурата на нагряване на изпарителя и да се избегне загарянето на материала в него.

Очевидно е така. Огънят от твърди горива се управлява по-трудно обаче.

Вчера ми казаха още един способ. Да се постави казана на нещо като пясъчна възглавница. Явно, за това ще е необходимо да се изработи подходяща метална "тава", в която да се насипе пясъкът. Не знам, дали ще е от особена полза това. Пясъкът ще разпределя топлината по-равномерно по цялото дъно и няма да позволява локални прегрявания. При последните злощастни варки обаче, загарянето беше тотално, по цялото дъно. Явно не е било по причина на концентриране на огъня на определено място.
Освен това, със сигурност нещата ще се случват доста по-бавно с такава пясъчна възглавница.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Относно зебловите и друг тип чували с джибра в казана :
Споделям един случай с мой колега дето си вари ракията в електронизиран казан от гюм за мляко 40л. при това го прави в банята си.
Та на него му се случи следното - зарежда той чувала с джибри + вода да разреди , затваря, замазва и включва в тока.
Всичко 6, тъкмо да протече обаче и ...
надига се капака и цялата баня в пара спирт и миризма.
Та какво станало - чувалът с джибрата по-лек от водата :) и изплувал горе и запушил лулата :megagrin:
Естествено налягането вдигнало капака със всички последствия.
Та оттогава моя човек вари само течност ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
:o :o :o Така си и е знаех... Че дебне някоя мизерия. Благодаря за предупреждението. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 18:46 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Казан с бъркалка.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Замислих се над това.
victoryvt написа:
...Та оттогава моя човек вари само течност ...

То и сега го правим доста течно в казана, но има все пак разкашкани парчета от плодовете и се получава утайка като спре бъркането. Ако си направим труда да го цедим, парчетата ще ги отделим, но това което остава като утайка, няма да можем. Доколкото понаучих от тук, съдържа пектин, фибри и не`нам-си-кво. Няма да е като при гроздето, където се вари сок. Ще е нещо като гъст нектар. Няма ли пак опастност от загаряне?

И ако прецедим каквото можем (през мрежа за прозорци, както разбрах, че се прави), ще има ли съществени загуби в добива на ракия? Явно ще отпадне доста обем от материала, възможно и 1/4 или дори 1/3 да е. Или алкохола е само в течното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
Qui-Gon Jinn написа:
Замислих се над това, ще има ли съществени загуби в добива на ракия?

Замисли се, ако загори колко ще спечелиш. Хубавата ракия затова е скъпа, защото има "загуби" при производството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
Tова с чувала го видях на един малък казан от перални - върши работа, но трябва да се има впредвид отвора на лулата за да не се случи и при тебе същото.
Абе, най добре цеди материала- от целулулозата нищо добро не излиза. Допълнително пизцедените парчета можеш да сложиш в чувал и допълнително да изстискаш някак си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
yavoor написа:
Qui-Gon Jinn написа:
Замислих се над това, ще има ли съществени загуби в добива на ракия?

Замисли се, ако загори колко ще спечелиш. Хубавата ракия затова е скъпа, защото има "загуби" при производството.

Ракията не загаря, прочети по-горе, загаря накрая патокито. Естествено, че ако загаря ракията няма да има място за замисляне.
Освен това, години на ред не е имало загаряне, а сега - тотално! Може причината да е нещо незначително, което ми убягва. Например, че казана е на нова стойка, която е 3-4 см. по-висока. Ама едва ли...

user1, :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз варя на емайлиран казан - няма такава топлопроводимост като медта, тънко е дъното ... изобщо нищо хубаво.
Но цедя всичко и досега не съм загарял алкохол, иначе при озахаряване на зърно загрях редовно.
При цедене на 90л. течност от сливи остава около кофа нещо като пластелин. Не мисля че би пуснало нещо съществено.
Т.е. в килограми ако мерим около 10% губиш в материал, но пак казвам - това дето се хвърля няма да пусне 10% повече алкохол ако е в казана.
Т.е. с цеденето се губи долу горе колкото се губи в първака, но и ракията има по-благ вкус, няма остроти, няма миризми.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
victoryvt, мерси! :)
От вчера си мисля, че нещата отиват към цедене и твоя пост ме убеди съвсем.
Утре отивам да купя мека мрежа за прозорци, пък може и през чувал да цедя. Ще видим.
Денят Д-2 наближава! :megagrin: После ще докладвам, какви сме ги навършили... :megagrin:

Благодаря на всички включили се! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Купих мрежа, ама общо взето не цедихме...

Решихме да посипем дъното на казана с чакъл (дребничък беше). Насипахме слой, дебел към 4 пръста. По перферията, малко по-тъничко се получи. Тоест, не сме следвали овала на дъното, а заравнихме чакъла.
Първите кофи с материала ги сипахме внимателно и от ниско, за да не се наруши чакълената възглавница. После бъркането пак внимателно. Бъркалката да се плъзга по- чакъла и да не го задира грубо.
Отделихме малко материал с цедене, колкото да компенсираме заетия от чакъла обем, защото щеше да ни остане малко - нито да го вариш, нито да го хвърлиш.

Голямата питанка беше, дали да вадим и сменяме (промиваме) чакъла, при зареждането на втория казан. Домързя ни, пък и определихме деня за експерименти и само изгребахме колкото можахме, като оставихме чакъла на дъното и заредихме за втория казан.

Накрая, като завършихме варенето, изгребахме и чакъла и... НИКАКВА СЛЕДА ОТ ЗАГАР! :zauf2: Значи - успех! Чакълът пази от загаряне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима