Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2012, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Kuger написа:
пп: Търся си кран половин цол резби, но по възможност с игла, за фино регулиране на водата.

Не схванах идеята... Коя вода? За охладителя ли? И какъв е тоя кран с игла?! Не се сещам... Да не е клапан нещо? И каква е изобщо идеята на това фино регулиране? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2012, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Крана за регулиране дебита на охлаждащата вода. Подобен на този, половин цоловия, но не на тази цена.
Прикачени файлове:
W71.rar
Сферичния не ми върши работа. Нужно ми е фино регулиране. Имам такъв с конусна игла за въздух, но е от някаква мерителна система и няма от едната страна щуцер.
От миналия сезон на една от снимките ми се вижда с колко ниска температура изтича готовия продукт. Това е от невъзможност да намаля дебита на охлаждащата вода.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2012, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
И все пак това на снимката е иглен вентил (клапан), не е иглен кран... Кран и клапан са различни неща и работят различно. Ако смятате чрез регулиране на вентила (регулира се при какво налягане да сработва и да пропуска вода - поне на теория е така), да регулирате дебита на водата - малко се съмнявам да се получи. Даже съм сигурен в обратното. И продължавам да не се сещам изобщо за съществуването на "иглен" кран.

А кран с фино регулиране на дебита - може би някой шибърен. При него въртенето е повече, докато отвори или затвори, тоест може по прецизно да се подбере желания дебит.

А въпросите ми на тема "каква е идеята" само се увеличават, извинявам се за което. Какво му е лошото на това готовия продукт да излиза с ниска температура?! И защо чак такава прецизна регулация се цели?!
Всъщност, не е толкова важно. Сигурно е премислено добре, щом е такова искането. Опитайте с шибърен кран, не са толкова скъпи. Ама да не ви пробутат някой с гумичка, че май и те шибърни се водят...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 00:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Всеки кран е вентил, а иглените регулират най плавно. Това на снимката е иглен кран. Това, че има посока на флуида е нормално за иглените, пък и за другите кранове.
Прикачени файлове:
needle-valve.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Шибъра не позволява това, което се мъча да постигна. Нужен ми е този, който и показал колегата Krass. Проблемът при мен е невъзможността да регулирам фино дебита на охлаждащата вода почти на прага на спиране.
С две думи: или има излишък на вода, или недостиг, все пак се мъча да балансирам нещата между качество на материала и преразход на вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Kuger написа:
Шибъра не позволява това, което се мъча да постигна. Нужен ми е този, който и показал колегата Krass. Проблемът при мен е невъзможността да регулирам фино дебита на охлаждащата вода почти на прага на спиране.
С две думи: или има излишък на вода, или недостиг, все пак се мъча да балансирам нещата между качество на материала и преразход на вода.

Защо не пробваш да балансираш с подгряването?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Правя го, но там вече е доста по-инертно. По принцип загрявам по-интензивно в началото. Още при около 40 градуса на върха на колоната намалявам горелката почти на минимум. През почти целия процес на дестилация поддържам на минимум газта, чак на края увеличавам по малко.
Процеса контролирам с термометър на върха.
Когато успея да регулирам водата правилно, мога да оставя казана сам дори и за час.

Също мисля да добавя някои подобрения по колонката, а там вече наистина ще ми е нужно прецизиране на дебита. Дано само не си остана с мисленето :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Използвам това от картинката. Дросел за пневматика. Ако си нанамерите от стари модели, които са месингови ще е още по-добре. Обикновено са за присъединяване на 1/4. Преди него спирателен кран.
:lab: Поздрави !


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
Kuger написа:
Крана за регулиране дебита на охлаждащата вода. Подобен на този, половин цоловия, но не на тази цена.
Прикачени файлове:
W71.rar
Сферичния не ми върши работа. Нужно ми е фино регулиране. Имам такъв с конусна игла за въздух, но е от някаква мерителна система и няма от едната страна щуцер.
От миналия сезон на една от снимките ми се вижда с колко ниска температура изтича готовия продукт. Това е от невъзможност да намаля дебита на охлаждащата вода.

Залепи,подходящ щуцер от другата страна на крана,идеална става с двукомпонентно лепило sun-fix ,евтино е има различни разфасовки и държи на влага(вода) и температура.Изпробвано е лично, след залепване става твърдо като метал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Krass написа:
Всеки кран е вентил...
Ееее, айде сега... :D Може и така да се каже, ама с допълнението "...който пропуска, колкото го нагласиш (ръчно)".
Но с обратното ще се съглася повече: Всеки клапан е кран, (който пропуска при предварително зададени условия). Но да не издребняваме с терминология. ;)
Всъщност, май темата вече е дъвкана ТУК и има полезни неща.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
и от всичко казано до тук - кое е най-добро?
според мен пресоване на материала и ако е нужно добавяне на вода.
познат слагаше в казана казан от пералня и в него изсипваше кашата или едрите неща, жалко че си отиде тази зима - беше голям ракиджия - бог да го прости и наздраве :prost2:

поздрави
Асен

пп и аз съм си мислел за ситна метална решетка на крачета на около 5см. от дъното ....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2013, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 22:50
Мнения: 13
Аз пък от дядо ми знам номера със слама на дъното на казана.Понякога сме слагали и зеблен чувал ама те не се намират отдавна.Чувал от сезал не е ли опасно както писа наш съфорумник?Кой знае какво се отделя при накгряването на найлона!А щом казвате че нагаря се на патока ,то това не означава ли че тогава всъщност трябва да засилим огъня(е не зверски).Оства по гъст материял и за да продължи да се върти в казана му трябва малко повече огън.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2013, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
И как успява дядо ти да накара сламата да стои на дъното?

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2013, 07:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Krass написа:
И как успява дядо ти да накара сламата да стои на дъното?


Слага се сламата и се затиска с добре измити цигли...

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2013, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Е аз разправям, че и от керемиди става ракия ама... ;) Съмнява ме обаче, че циглите остават на дъното, като заври. Но пък народното творчество не бива да се подценява.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mitkom и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима