Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Днес ми дадоха на заем един мини дестилатор. Странното е че се различава от това което съм свикнал да виждам.

Значи серпентината е непосредствено над съда. Парата трябва да извърви целия път до горе и излиза като ракия в горния край, а не както обичайно влиза от горе и излиза от долу. По принцип би трябвало да се втечни, като навлезе в охладителя и да изтече по силата на гравитацията, а в този случай как се изкачва тази течност?

Снимки ще пусна малко по-късно.

С въпросния мини казан съм правил ракия преди няколко години и знам че излиза ракия, въпреки че е наобратно серпентината. Само дето тогава не знаех за съществуването на метила, а сега изниква въпроса - как се отделя метила в такъв случай и изобщо има ли начин да стане без да има термометър на казана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ето обещаните снимки.




Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Май темата е за раздел оборудване, но както и да е. Хайде, момци. Кажете как да се правя че съм отделил метила, че довечера мисля да отпивам домашна ракийка. :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не виждам какво значение има какъв е казана.
А и нали сме коментирали тИорията :) че метила с казан е непремахваем на практика.
Поради странното му държание на ту първаков примес, ту опашков - в зависимост от концентрацията на етилов алкохол.
Ти си махни 1% от обема на материала първак, пък нататък е ясно.
Това ако наистина работи, би трябвало даже да работи като колона с рефлукс, но как точно ще стане парите отдолу нагоре да избутват втечнен алкохол, пък и част от него да слиза надолу :o
Беш ли мааму бате ...
Освен да работи на принципа на оригванията - на тласъци да ти пуска ракия.
Ай да не казвам като какво :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
В интерес на истината си я изпърда. Вижда се ясно как излиза на тласъци, но не прекъсва струята. Ще гледам да направя клип, но не обещавам.

Не разбрах 1% от кое да отделя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 16:21 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Ще върви на тласъци, да. Рачита се парите да избутват кондензата. От снимките се вижда, че тръбата на охладителя е с малък диаметър.

п.п.
Хайде в оборудване

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
1% от материала в казана ли да изхвърлям, че не съм сигурен дали съм разбрал правилно? На колко градуса да спирам или да гледам бистротата?

След малко мисля да започна първи опит с 10 литра второ с изключително приятно овкусено от чипса, който ми изпрати баце Емил.

п.п. Сега разчиствам една неизползваема баня, която ще бъде казанджийница в случая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 16:48 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Илияне, батка, 1% от обема на виното, което си сипал в казана.
Колко наливаш за едно изваряване? Ако е 20 литра - отделяш 200 мл., ако е 100 литра, респ. 1 литър.
Мойта практика е да отделям първия 1% за прозорци и дезинфекции, следващият 1 % за преварка с патоките, който събирам накрая, и чак тогава започвам да събирам средна фракция.

А, и това ще добавя.
Разбирам от поста ти, че е 10 литрово - значи първите 100 мл отделяш.
Спирай на 45 за по сигурно и вече отделяй и пробвай. Може и до 40 да е добра и да ти харесва, и чак тогава я смесвай с основната. И... внимавай темп. на ракията като мериш със спиртомера да е 20 градуса, щото ако е топла, спиртомера лъже.
Забравих.
УСПЕХ ЖЕЛАЯ. СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ РЕЗУЛТАТА ЩЕ ТИ ХАРЕСА.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ок. Благодаря ти Христов, както и на другите. Резултати и снимки след няколко часа.

Отивам да монтирам установката. Малко първобитно, но това ще е определящо за решението ми дали да си правя що годе сносен казан или не.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 17:03 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Отивай, действай. просто спазвай технологията. Знам че теоретично си подготвен. направи го и на практика.
А, че ще си направиш казан съм 100 % сигурен, щото вече си зарибен. Няма пускане. И си е голяма тръпка. :megagrin:
Ако там не успееш, като си дойдеш я догодина, я сега за коледа ще сгобиш тука казан. Обещавам да помагам при нужда. :prost:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Всичко е монтирано и заредено. Отивам да паля газта и те така...


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 18:30 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Илияне, чакай малко Батка.
Дължа ти едно голямо извинение.
Одеве писах от служебния комп и не бях разгледал снимките. Явно нашите админи са сложили някаква забрана.
Сега се прибрах в къщи и ... ахнах от тази конструкция на охладителя. :wallbash:
И ми стана ясно ти що питаш за първака.
Просто това, което първо ще тръгне въобще не е сигурно, че ще съдържа най-много метил.
Е...и и съоръжението. Кой, да не казвам какъв обърна така охладителя наобратно?
Това е алогично.
Просто, ако тръгнем логично стъпка по стъпка кво става?
Загряваме до 68 гр. почва изпарение на метила и той къде отива? В серпентината и се охлажда. НО, кое ще го накара да продължи нагоре и да изтече? Ми той ще се върне в казана. А загряването продължава. И минаваме тази гранища от температура и стигаме до етила и ... всичко се омешва, качва се налягането, започва да се качва и кондензата по серпентината и тръгва да плюва нещо през чучурката, ма това въобще не може да се твърди че е наситено с...
Сещаш се за какво говоря, нали.
Видях, че си сглобил конструкцията и даже си налял вода в охладителя, но си мисля, че единственият начин да отделиш първата изпарена фракция е да не сипваш вода, а да я пуснеш в атмосферата, некондензирала. Ма, колко да изпуснеш? Труден въпрос.
А сещам и за нещо друго. Сега ще сглобя и направя снимка.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 18:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
От снимката се вижда че холендъра е заварен на грешната страна на хладника .
Няма да работи така, мога да се обзаложа.
Пс А бе то се вижда че е прясно заварен. кой го обърка ти ли? :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 26 Окт 2012, 18:36, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 18:34 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Гледам снимката и все повече се убеждавам, че на този холендър му се случило да се откъсне от правилното място и някой безхаберник го е запойл от другата, грешната страна. Там, откъдето трябва да тече ракията.
Да Мони, точно това и аз казвам.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 18:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Бе за течене, ще тече, къде ще ходи. Като дигне много налягане ще напъне и ако издържи системата ще почне да плюва.
На какво е облога?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo, tos и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима