Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Леко с холендрите. Не съм объркал нищо. Както вече казах правил съм и преди години с това нещо от снимките. Може и да има прясна заварка, явно някой го е кършил през това време и пак е заварвал, но не съм аз.

Изработен си е така от началото според мен, защото няма лула.

Иначе до сега изкарах 100мл първи първак, 100мл втори първак, 1,9 литра ракия която още не съм мерил и около 800мл течност с градус между 30-35.

Преди съм спорил със собственика, че не е правилно така, но той не се предава. Сега вече съм сигурен, че старчока не разбира.

Жалко. Имах мерак, но явно ще чакам по-добри времена и ще си направя мой.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Евала, Илияне. Постара се и правилно направи всичка. А за заключенито, аз ти казах, най добре собствен. Та нали човек е от там, където му е казана. Следвайки тази максима и аз си спретнах тук в София едно малко казанче. Иначе фамилния ена село, близо до Вършец. Сещаш се, и аз съм родом от Враца.
Както и да е.
Щом не можеш да промениш конструкцията, която явно е грешна, промени техниката на варене.
Та както споменах, не пълниш охладителя с вода за да отделиш правилно първака. А за да го премериш все пак и да го дестилираш, направи това[attachment=0]2012-10-26 19.04.56.jpg[/attachment]
Да го наречем Авариен кондензатор на първак. Либих ряпа да яде.
Та кондензираш първака така, махаш маркуча, пълниш охладителя и продължаваш.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 19:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Бах, тамън ми бяха потънали гемиите и Христов ми възвърна мечтите с поста си. :klatsch: :respekt:

За това не се бях сетил. Утре ще опитам, че сега нещо ме мързи. Късно стана.

Като се замисля, нали няма никакъв проблем да си продължи така дестилацията или е препоръчително да си се махне маркуча?

Какво да правя изкараното от днес? На веднъж ли да го сипя в казана или да го разпределя в няколко казана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Забравих двете снимки. Всъщност се оказа че го изпърдява при силен пламък. Струя като на снимките си върви равномерно.


Изображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Илияне , една идея... ти си майстор.
Запои холендера на правилната страна , свари си материала.
А като го връщаш го запои обратно. А може и да не го...... дятката едвали ше се светне. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Не ми се бара. Хората са странни. Щом го иска така, така да е. Ще се светне, защото и те от време на време правят по малко ракия. Веднага ще се усети, че охладителя не се закачва на предишното си място, а е по-ниско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Като ти знам възможностите от един др. форум. / Направи си сам/
Се чудя как не си спретнал едно собствено казанче :?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Всичко опира до пари, но някой ден и това ще стане. Без постоянна работа съм от 1 година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
А бе направи както ти казах, свари си материала че зима иде ....
майната им на жабарите.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Не че са много снимките, но от това което се вижда казанчето си работи много добре. А и като вариш такъв хубав материал какви метили, какви пет... Нали ти го е дал ''старчок''. Щом е оцелял толкова години или е извънземен който пие метанол вместо етанол, или казана си е наред :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 22:30 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Спор няма, че казанчето е екзотика, но това не означава, че холендрите са запоени грешно. Че работи, работи, спор няма. Хубавото на физичните закони (за разлика от човешките) е, че не се поддават на корупция. Нооооо съм сигурен, че можеш да спретнеш нещо "по-истинско"...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
ivobal написа:
Не че са много снимките, но от това което се вижда казанчето си работи много добре. А и като вариш такъв хубав материал какви метили, какви пет... Нали ти го е дал ''старчок''. Щом е оцелял толкова години или е извънземен който пие метанол вместо етанол, или казана си е наред :)


Старчока дали вари и по веднъж годишно един казан. От полученото сръбва може би 50 милилитра.

Утре все пак ще направя, както ме посъветва Христов.

Кажете получената днес ракия и патока в един казан ли да ги сложа или да ги разпределя на няколко казана? Имам 1,9 литра ракия(ако е важен градуса утре ще го измеря, но мисля че е около 55) и около 900мл паток между 30 и 35 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Не виждам какъв е проблемът охл. да се влючи правилно без каквито и да са промени .
Кривата тръбичка от горе се навира в холендъра на казаня :D , и се замазва с тесто .
в краен случай каквато и да е медна тръбичка , вместо луличка ( изобщо на "ичка " римата е мн лесна )
и отново с безсмъртните бързи връзки с тесто .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
А бе хора , защо спорим за глупости не мога да разбера.
има закони на физиката...
топлата вода върви нагоре , а студената надолу,е........

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 09:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Мони, не спорим. Просто изказваме мнения. Опитваме от тази нестандартна ситуация да измъдрим най-доброто.
Илияне, виждам че твърдо си решил да преваряваш вчерашния резултат и на два пъти попита, а пък никой не ти отговаря.
Та както казваш ти вариантите са два.
Събираш ракията около 2 литра+ патоките около 0,8 л., добавяш вода да падне алкохола на 25-30 градуса макс. и преваряваш. В случая излиза, че трябва да добавиш 2,5-3,0 л. вода. Така обаче казанчето няма да е пълно.

Другият вариант, и аз съм по-склонен него да препоръчам е:
Слагаш 9 литра от виното, доколкото помня е с 14 алкохол + 1 л. от ракията с 55 градуса и така ще имаш в казана общо алкохол 18%. Става и 8 литра вино + 2 л. от ракията (всичката). Така алк. общо ще е 22%. И пак става.

Патоките..., ми събери ги накуп от няколко варки и ги превари отделно, като добавиш и малко вода. Не че ракията ще стане по-лоша, но все пак ще си имаш едно наум. И можеш с тази ракия да черпиш навлеците, ония, за който си приготвил тоягата. :megagrin: Тогава хептем не мож ги изгони.

Първака от вчера, аз писах, че не съм сигурен, че е баш първак с много метил. То и колегата е прав, че във виното метила е малко. Но по принцип, това, което тръгва първо от чучурката има гаден, задушлив и с мирис на ацетон. И затова се хвърля.
Абе трябва да намериш начин да го отделяш правилно.
Виж, другия врачанец, както винаги е гениален. Пробвай да монтираш системата в правилна посока. Ако чучурката влиза в холендъра, фиксирай нещата някакси и замажи с тесто. Налягането няма да е проблем. И тогава вече, първото, което ще текне е ясно кво е.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser, kalchev и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима